Medicijnen: flecaïnide

Medicijnen: flecaïnide Het medicijn met de werkzame stof flecaïnide wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en kent nogal wat bijwerkingen. De werkzame stof in dit medicijn is flecaïnide. Flecaïnide moet ervoor zorgen dat de prikkeldrempel verhoogd wordt. Hierdoor gaat het hart efficiënter werken. Als bijwerking kan er zichtverlies optreden. Ook de weerstand kan omlaag gaan. Veel mensen krijgen daarnaast last van benauwdheid. In ernstige gevallen ontstaan er zelfs hartritenstoornissen. Dit is een niet gewenste bijwerking, omdat het medicijn dit juist zou meten voorkomen.

Gebruik

Flecaïnide wordt voorgeschreven aan mensen met een hartritmestoornis. Hartritmestoornissen ontstaan wanneer de zenuwen verkeerde prikkel aan het hart doorgeven. Het hart gaat dan onregelmatig slaan. Met flecaïnide worden deze prikkels vertraagd, waardoor het hart weer regelmatig gaat slaan. Het hart gaat vaak ook wat trager slaan hierdoor, wat juist goed is.

Werkzame stof

In Flecaïnide zit flecaïnide als werkzame stof. Ook in het middel Tambocor zit de werkzame stof flecaïnide. Het is er dus in verschillende benamingen, maar beiden doen precies hetzelfde. Er zijn ook goedkopere varianten op de markt zonder merknaam maar met dezelfde werkzame stof. De stof verhoogt de prikkeldrempel van het hart en vertraagt de prikkels.

Bijwerkingen

Helaas kent het middel ook een aantal (vervelende) bijwerkingen. De meeste medicijnen geven wel bijwerkingen, het hoort er soms bij. De meest voorkomende bijwerkingen zijn veelal:

Zichtverlies: je kan wazig gaan zien of dubbel gaan zien. Dit kan al vrij snel optreden, of pas na enige tijd. Dit heeft niks te maken met het achteruit gaan van de ogen, maar is een bijwerking van het medicijn.

Vergeetachtigheid: Door het medicijn kan je moeilijker dingen onthouden en zelfs dingen vergeten. Hoe langer je het medicijn gebruikt,. hoe vaker het voorkomt. Zelf heb je het vaak niet in de gaten, maar je partner om vrienden merken het vaak wel op.

Minder weerstand: Heb hebben van minder weerstand is ook een bijwerking van dit medicijn. Je kan daardoor vaker de griep of een verkoudheid oplopen. Let hierop en pas de voeding en de beweging erop aan: eet gezond en beweeg voldoende.

Slaapstoornissen: Soms slaapt men ook slechter door het gebruik van flecaïnide. Dit kan van tijdelijke aard zijn maar ook langdurig aanhouden. Verder kunnen slaapstoornissen ook ontstaan omdat men zich zorgen maakt over de hartritmestoornissen. Het kan dus ook en gevolg van stress zijn.

Benauwdheid: Redelijk wat gebruikers van dit medicijn krijgen te maken met benauwdheid. Bij sommigen van hun is het zelfs zo ernstig, dat de ademhaling piepend is. Inspanning is dan vaak niet mogelijk.

Duizeligheid: Ook duizeligheid komt voor, waarbij men ook kan gaan zweten en zich trillerig op de benen voelt staan. In ernstige gevallen heeft de gebruiker het gevoel flauw te gaan vallen of valt zelfs daadwerkelijk neer. Ga tijdig liggen wanneer je dit voelt.

Hartritmestoornissen: In het slechtste geval veroorzaakt het middel hartritmestoornissen of boezemfibrilleren, iets waar je juist vanaf wou. In dit geval is het raadzaam met het middel te stoppen en met de arts te bespreken wat er verder te doen is.

Verlaagd libido: Hoewel het geen geregistreerde bijwerking is, zijn er wel mannen (en vrouwen) die zeggen een verlaagd libido te hebben sinds het gebruik van het medicijn.

De voors en tegens

Er zijn ook andere bijwerkingen, voor iedereen is het net even wat anders. Of je het middel moet gaan gebruiken, hangt af van waar je voor kiest. Het middel kent soms heftige bijwerkingen, maar neem je het niet in, dan komen de hartritmestoornissen weer snel terug. Het is dus even afwegen wat voor jou het beste werkt. Vaak is het wel prettig om van de hartritmestoornissen af te zijn, maar moet je de bijwerkingen voor lief nemen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ritmestoornis, hartritmestoornisRitmestoornis, hartritmestoornisHartritmestoornis, ritmestoornis, hart, gevaarlijk, symptomen. Een hartritmestoornis kan weinig klachten veroorzaken en…
Boezemfibrilleren en flecaïnideBoezemfibrilleren en flecaïnideFlecaïnide behoort tot de anti-aritmica, ofwel medicijnen die van invloed zijn op de prikkelgeleiding in het hart. De ca…
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn…
De Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)De Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)De ICD is een klein apparaatje voor mensen met een gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornis bij wie medicijnen niet…

Ontstaan en ontwikkeling van kanker"Kanker" komt van het Latijnse woord "cancer", dat "kreeft" betekent. Zowel de benaming van de ziekte in het Engels als…
Operatie, nieuwe hartklepOperatie, nieuwe hartklepSommigen hebben een nieuwe hartklep nodig. Dit heeft niks met ouderdom te maken: ook kinderen en jonge volwassen hebben…
Reacties

L. Ten Cate, 16-12-2011
Ik heb eveneens een akelig sterk ruikende urine, wat volgens mij ook te wijten is aan de tambocor waarvan ik nu 100 mg per dag gebruik, maar ook bij 50 mg heb ik daar last van.
Ik ben begonnen met 150mg per dag, daarvan sliep ik zo slecht, ik lag de hele nacht wakker tot een uur of 5 in de morgen voordat ik eindelijk in slaap viel. Ik heb het daarna zelf teruggebracht naar 100mg en sindsdien gaat het slapen redelijk. Reactie infoteur, 20-12-2011
Gelukkig gaat het slapen nu beter. Let er wel op dat het medicijn zijn werk kan blijven doen: overleg even met je eigen arts of een lagere dosering voldoende is.

Mw L. H. Eringaard, 18-05-2011
Ik slik nu 1 1/2 jaar tambocor 150mg, maar ik heb ook al die tijd een akelig sterk ruikende urine en regelmatig bacteriën in de urine. Ik heb aldoor maar het idee, dat de oorzaak ligt in het innemen van de tambocor. Ik krijg van de specialist een ontkennend antwoord, maar mijn gevoel zegt iets anders. Reactie infoteur, 18-05-2011
Beste Luc,
Naar mijn weten veroorzaakt flecaïnide (Tambocor) geen infecties met bacterieën. Bacterieën in de urine duidt toch vaak op een andere oorzaak zoals een verwaarloosde blaasonsteling. Wel kunnen bepaalde medicijnen de uitscheiding van flecaïnide door de nieren beinvloeden. Maar dit zou normaal gesproken geen infectie moeten veroorzaken.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 03-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.