Gewrichtspijn: gewrichtspijn door artitis en artrose

Gewrichtspijn: gewrichtspijn door artitis en artrose Als iemand last heeft van gewrichtspijn, dan is dat aan de buitenkant niet te zien. Hoeveel pijn aan de gewrichten iemand heeft en hoe dat het dagelijkse leven beïnvloedt is dan ook niet duidelijk. Daarom hebben mensen met gewrichtspijn vaak te maken met het vooroordeel dat hij of zij zich aanstelt. Maar niets is minder waar bij gewrichtspijn.

Artrose of artritis

Zowel artrose als artritis veroorzaken hevige pijnen aan of eigenlijk in de gewrichten. Ook zijn het beide reumatische aandoeningen. Toch zijn er grote verschillen tussen artrose en artritis.

Hoe werkt een gezond gewricht?

In een gezond gewricht komen twee beenderen bij elkaar. Het gewricht werkt dan als een scharnier. Het kraakbeen dat zich op het uiteinde van het bot bevindt zorgt er voor dat de persoon in kwestie goed en soepel kan bewegen. Bovendien werkt dit been als schokdemper. Om het gewricht zit een vlies dat synovium heet. Dit scheidt een vloeistof af dat er voor zorgt dat het kraakbeen glad en soepel blijft.

Het probleem bij artrose of slijtagereuma

Bij artrose (wordt ook wel aangeduid als slijtagereuma) neemt het kraakbeen in de gewrichten heel snel af. Het kan zelfs helemaal verdwijnen. Het kraakbeen slijt door dagelijks gebruik zo dat het onderliggende bot verdikt en naar buiten groeit in de vorm van een uitsteeksel dat eruit ziet als een soort bot. Als de aandoening heel ernstig is slijt het kraakbeen zover af dat het die uitsteeksels niet meer bedekt. Die wrijven dan zelfs over elkaar zodat ook die afsluiten. Dit is niet alleen extreem pijnlijk, maar verandert in veel gevallen ook de vorm van het gewricht. Daarom hebben sommige mensen met artrose dan ook misvormde handen of knieën waarop bulten te zien zijn. Artrose kan overigens in elk gewricht voorkomen . Sommige gewrichten staan hoog op de lijst en dit zijn
  1. Heup
  2. Knie
  3. De onderrug
  4. De nek.

Artrose is niet "gewone" slijtage

Overigens is artrose niet gewoon maar slijtage zoals wel eens wordt verondersteld. Een normaal lichaam zou onder normale omstandigheden niet zo moeten reageren op inspanningen. De oorzaken van artrose zijn dan ook voor het grootste deel onbekend. Wel is duidelijk dat mensen die eerder schade aan een bot hebben gehad, zoals bij een botbreuk het risico op de aandoening vergroten.

Wanneer krijg je eerder artrose?

Naast eerdere botbreuken zijn er een aantal factoren die de kans op artrose vergroten. Dit zijn:
  • Genetische aanleg
  • Overgewicht

Overgewicht bij artrose

Vooral overgewicht speelt een cruciale rol bij artrose. Sinds de mensheid steeds dikker is geworden is het aantal mensen met de aandoening ook steeds groter geworden. Het skelet van de mens is namelijk niet berekend op extreme gewichten en daardoor bezwijkt het lijf op den duur. Mensen die gaan afvallen als ze te zwaar zijn, kunnen het risico op artrose verkleinen.

Wat te doen bij artrose?

Er is geen genezing voor artrose. Het enige wat overblijft, is het verlichten van de pijn. Artsen schrijven dan ook vaak non-steroïde ontstekingsremmers voor ook wel aangeduid met NSAID’s. Dit zijn geneesmiddelen die moeten worden geslikt om de ontsteking en irritatie in te perken. In de knie of de hand wordt ook wel zalf voorgeschreven die de klachten moet verminderen. Iemand die heel ernstige pijn heeft krijgt injecties met steroïden in het gewricht. Als een gewricht zo is afgesleten dan wordt in sommige gevallen ook gekozen voor een nieuw gewricht zoals een nieuwe heup of een nieuwe knie.
Het grootste deel van de mensen die eraan lijden is dan wel ouder, maar er is ook een hele grote groep jongeren die lijdt aan artrose. Dit zijn er in Nederland in 2011 zeker zo’n 25.000.

Artritis

Bij artritis raakt het kraakbeen in een gewricht ontstoken. De deftige naam voor deze aandoening is dan ook reumatoïde artritis. Deze artritis is eigenlijk een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem geen verschil ziet tussen de gezonde cellen en de indringers zoals bacteriën of andere ziekmakers. Daardoor maakt het lichaam antilichamen aan en ontstaat er een chronische ontsteking. Ook bij artritis is niet duidelijk waarom het lichaam doet wat het doet. In Nederland hebben ongeveer 150.000 mensen last van reumatoïde artritis. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van een reumatische aandoening en in 2020 zal dat aantal met 38 procent zijn gestegen.

Meerdere vormen van artritis

Hoewel er meerdere vormen zijn van artritis is de meest voorkomende toch wel de reumatoïde artritis. Daarbij raakt het kraakbeen in het gewricht ontstoken. Omdat het een auto-immuunziekte is, tast de aandoening het hele lijf aan. Dit betekent van de kleine hersenen tot de kleine teen. De ziekte kan bovendien betekenen dat iemand eerder sterft als er geen goede behandeling wordt gegeven. De ziekte tast vooral aan:
  • Knieën
  • Handen
  • Polsen
  • Enkels
  • Schouders
  • Ellebogen
Iemand kan op hetzelfde moment last hebben van de aandoening in meerdere gewrichten. Ook kunnen de beenderen van de persoon met de ziekte misvormd raken. Dit gebeurt omdat de gewrichtsbanden slap worden en de botten niet meer op zijn plaats kunnen houden. Die gewrichtsbanden zitten als een soort elastiek om het gewricht.

Ontstekingen in hart, ogen of longen door artritis

Sommige mensen krijgen ook ontstekingen in ander weefsel dan in de gewrichten door de artritis. Dit kan zijn in:
  • Ogen
  • Het hart
  • De longen

Andere symptomen bij reumatoïde artritis

De constante ontstekingen die de ziekte veroorzaakt zorgt er bovendien voor dat de meeste mensen na verloop van tijd helemaal geen energie meer hebben en lijden aan chronische vermoeidheid. Daarnaast komen ook voor:
  • Bloedarmoede
  • Koorts
  • Gewichtsverlies
  • Depressie
  • Lusteloosheid

Wie hebben de meeste kans op reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis kan op alle leeftijden voorkomen, maar mensen tussen de 40 en 50 jaar hebben het meeste risico. Bovendien komt de zieke vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Verder lijkt het erop dat mensen die de ziekte in hun familie hebben, grotere kans hebben hem te krijgen.

Behandeling reumatoïde artritis

Ook reumatoïde artritis is niet te genezen. Artsen schrijven ook weer vaak pijnstillers voor om de dagelijkse pijn te onderdrukken. Dit zijn dan vaak:
  1. Non-steroïde ontstekingsremmers
  2. Steroïden
  3. Disease-modyfying anti-rheumatic drugs (DMARD’s. Zij moeten de voortgang van de ziekte vertragen)

Altijd pijn door artrose of artritis

Iemand die artrose of artritis heeft, lijdt eigenlijk altijd wel pijn. Mensen met de ziekte zullen altijd zeggen dat het goed met ze gaat, maar de waarheid is dat dit per dag wisselt. Ook zullen ze hun activiteiten moeten aanpassen aan het pijnniveau van die dag.

Pijn en stijfheid in de gewrichten? Ga naar de dokter

Iemand die last heeft van ernstige pijn en stijfheid in de gewrichten doet er goed aan zo snel mogelijk zijn dokter te bezoeken. Ook als er rode zwellingen zijn die warm aanvoelen is een bezoek aan de huisarts nodig. Om uit te vinden of iemand een reumatische aandoening heeft is een aantal onderzoeken nodig. Daar horen vaak een röntgenonderzoek en een bloedonderzoek bij. Die moeten uitvinden of iemand aan bloedarmoede lijdt of het bloedbezinksel zo hoog is dat er een ontsteking in het lichaam zit.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnPijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnDe winter is voor een heleboel mensen geen seizoen om naar uit te kijken: het is donker, koud en slecht weer. Zeker mens…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…

Lyme: behandeling direct starten ook zonder rode vlekkenLyme: behandeling direct starten ook zonder rode vlekkenHoewel er allerlei behandelingen worden losgelaten op de ziekte van Lyme is er eigenlijk heel weinig aan te doen. Er is…
Genezen van AIDSAIDS is al jaren één van de bekendste en dodelijke ziektes. Het eist vele levens in derdewereldlanden, maar ook in de on…
Bronnen en referenties
  • Healthy
  • Alles over artitis en artrose
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.