Test op de ziekte van Pfeiffer met een Pfeiffer zelftest

Test op de ziekte van Pfeiffer met een Pfeiffer zelftest U kunt tegenwoordig eenvoudig en snel testen op de ziekte van Pfeiffer met een Pfeiffer zelftest. Deze zelftest test op de aanwezigheid van zogenaamde antilichamen van het Epstein-Barr virus (EBV virus). Dit is de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, ook wel kusziekte (kissing disease) genoemd. In plaats van de Pfeiffer zelftest kunt u ook naar uw huisarts gaan voor bloedonderzoek in een laboratorium.

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus (EBV). Het virus nestelt zich in de speekselklieren en wordt daarom met name overgedragen door besmet speeksel. Bijvoorbeeld door met iemand die besmet is te kussen of het delen van een tandenborstel of drinkglas kunt u Pfeiffer oplopen. Vandaar de populaire naam kusziekte (kissing disease). Andere gebruikte namen voor Pfeiffer zijn Infectieuze Mononucleose (IM) of klierkoorts.

Symptomen en verloop van Pfeiffer

De incubatietijd is 2 tot 6 weken, in deze periode kunt u al anderen besmetten. U hoeft niet ziek te worden van een besmetting met het virus. Het merendeel van de bevolking loopt het virus op voor hun dertigste en merkt er niets van. Het virus kan de kop op steken bij een verminderde weerstand.

Symptomen van Pfeiffer

Pfeifer is vooral bekend door de extreme vermoeidheid die het kan veroorzaken. Meestal begint de infectie dan met koorts en keelpijn, gevolgd door opgezette lymfeklieren met name in de hals en oksels. Verder kunnen leverklachten (ontsteking of geelzucht) en een vergrote milt optreden. Overige mogelijke symptomen zijn verminderde eetlust en nachtzweten.

Hoe uzelf testen met een Pfeiffer zelftest?

De zelftesten voor Pfeiffer zijn eenvoudig en snel uit te voeren met een druppel bloed uit uw vinger. Binnen 5 a 10 minuten heeft u de uitslag. Het is wel van belang dat u de gebruiksaanwijzing zorgvuldig leest en opvolgt om een betrouwbare testuitslag te krijgen. De test is dan vrij betrouwbaar vergeleken met de normale bloedtesten in een laboratorium. Er bestaat echter altijd een kleine kans op vals positieve/negatieve uitslagen. De zelftesten voor Pfeiffer zijn niet geschikt voor kinderen onder de 5 (tot vermoedelijke 10 jaar), omdat deze vaak niet de specifieke antilichamen produceren waar de tests gevoelig voor zijn. Het is sowieso aan te raden om met kinderen gewoon naar de huisarts te gaan aangezien de symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben.

Bij twijfel over de uitslag is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts.

Positief getest op Pfeiffer, wat nu?

Alleen een arts mag een definitieve diagnose stellen op basis van lichamelijk onderzoek aangevuld met extra laboratorium onderzoek. Er is geen geneesmiddel voor Pfeiffer. Wel is het van belang om goed en voldoende rust te nemen als dat nodig is. Voorkom lichamelijke inspanning, ga bijvoorbeeld niet sporten. Doet u dit niet dan bestaat het risico dat het langer gaat duren voordat u er weer bovenop bent. Meestal gaat het geleidelijk weer beter na enkele weken, maar het kan ook langer duren. Vermoeidheidsklachten kunnen soms maanden aanhouden. Vermijd alcohol om de lever te ontlasten. Wees voorzichtig met het gebruik van medicijnen die de lever extra belasten, bijvoorbeeld paracetamol. Overleg met uw huisarts wat u het beste kan doen.

Waar zijn Pfeiffer zelftesten te koop?

U kunt snel en eenvoudig een Pfeiffer zelftest online bestellen. De zelftesten zijn ook te koop bij sommige drogisten en apotheken. Vaak zijn de eigenmerk testen het goedkoopste, bekende testen zijn de Easy Home Pfeiffer zelftest en de MiraTes Pfeiffer ZelfTest.
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…
De ziekte van Pfeiffer: Symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Pfeiffer: Symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte die voornamelijk voorkomt onder jongeren. Deze ziekte wordt overgedragen d…
De ziekte van PfeifferDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte. Het wordt ook wel 'kissing disease' genoemd, omdat het virus veroorzaakt…

Kwashiorkor: gebreksziekteKwashiorkor: gebreksziekteKwashiorkor is de benaming voor een gebreksziekte bij kleuters, die in onze landen vrij weinig voorkomt. Je ziet het voo…
De EHEC bacterie: besmetting en symptomenDe EHEC bacterie: besmetting en symptomenDe EHEC-bacterie, ofwel Enterohemorragische E.coli valt onder de groep E-Coli bacterien welke veelvuldig voorkomen in de…
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.