PEG sonde: plaatsing en verzorging en vervanging

Het plaatsen van een PEG - sonde verandert je levensstijl drastisch. Nu wordt er sondevoeding via deze sonde toegediend die via de huid in de maag wordt geplaatst. De plaatsing, verzorging en de eventuele vervanging wordt in dit artikel beschreven.

Wat is een PEG - sonde?

Een PEG ofwel Percutane(door huid) Endoscopische(buis) Gastronomie(maag) sonde is een elastische buis die door de huid rechtstreeks in de maag uitkomt. Langs deze weg kan er sondevoeding gegeven worden als dit niet meer mogelijk is via de mond, of als het een langdurige therapie vereist. Zelfs medicatie kan via deze weg toegediend worden.

Wanneer plaatst men een PEG - sonde?

Als er voor langere periode sondevoeding toegediend wordt, gaat men over tot het plaatsen van een PEG - sonde. Dit kan ook overwogen worden als het niet mogelijk is om langs parenterale weg voeding tot zich te nemen. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn: kanker, trauma, verlamming,.. Een PEG - sonde kan zelfs jaren blijven zitten.

Plaatsing van een PEG - sonde

Een PEG - sonde wordt onder lokale verdoving geplaatst. Voor de ingreep is het noodzakelijk om nuchter te zijn. Dit betekent vanaf 24uur niet meer eten en drinken. De ingreep begint met een endoscopie. Door middel van een endoscoop(kijkcamera) gaat men langs de mond in de maag om deze te observeren. Men vult de maag met lucht om zo een goed beeld te verkrijgen van de inprikplaats van de PEG - sonde. Via een kleine snee wordt de buik - en maagwand doorprikt. Met trekdraad wordt de PEG - sonde langs hier gestoken. Een fixatieplaat zorgt ervoor dat de maag - en buikwand tegen elkaar liggen.

Verzorging van de PEG - sonde

De voeding wordt pas enkele uren na plaatsing gegeven, na controle door de arts. Dit is vaak de dag erop.
Tijdens de eerste week wordt er verzocht om nog niet in bad te gaan, dit omdat de wonde nog niet voldoende genezen is.
Het is belangrijk dat de PEG - sonde meerdere keren per dag doorspoeld wordt met leidingwater, dit zorgt ervoor dat de PEG - sonde niet verstopt raakt.

De wonde kan ontsmet worden met Iso - betadine en nadien een splitkompres. Naarmate het genezingsproces verloopt kan de fixatieplaat wat losser gezet worden zodat het niet gaat knellen. Ook wordt er geadviseerd om de plaat te draaien zodat ze niet vast komt te zitten.

Complicaties

Er kunnen enkele complicaties plaatsvinden, deze zijn hieronder genoemd:
  • de huid rond de insteek plaats kan wat rood zien. Dit kan het begin zijn van een beginnende ontsteking. Hiervoor verwittigt men het beste de arts
  • De sonde kan uitvallen: dit kan voorkomen als het ballonnetje niet voldoende is opgeblazen of de fixatieplaat los komt te zitten. Als dit gebeurd, kan je best een arts verwittigen en dit zo snel mogelijk. De insteekplaats groeit na 24uur al dicht
  • Als de sonde verstopt raakt, moet men deze opnieuw vervangen.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een suprapubische sonde: plaatsing en verzorgingHet plaatsen van een suprapubische sonde is een eenvoudige ingreep die ook op de kamer kan plaatsvinden. De ingreep, ver…
Maagsonde controleren op juiste ligging door meten pH-waardeMaagsonde controleren op juiste ligging door meten pH-waardeEen maagsonde is een katheter (dun slangetje) dat in de maag uitkomt. Patiënten krijgen een maagsonde geïndiceerd wannee…
Leven met een suprapubische sondeEen suprapubische sonde is een eenvoudige ingreep maar heeft grote gevolgen voor de levenskwaliteit van de patiënt. Het…

Longontsteking of pneumonieLongontsteking of pneumonieEen longontsteking kan iedereen treffen. Vaak is dit het gevolg van een infectie met een virus of een bacterie. Een long…
Bronnen en referenties
  • http://www.meervoudiggehandicapt.nl/Pagina%27s/Medisch/Voeding/PEG%20-%20Sonde.asp
  • http://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/P/PEG-sonde.pdf
  • http://www.jessazh.be/deelwebsites/Maag-_en_darmziekten/Behandelingen/PEG-sonde
  • http://www.pflegeteam-dismer.de/jpg/peg-sonde.jpg
Reacties

W. Sonnemans, 03-07-2017
Beste,
Hoe lang mag een pegsonde met een fixatieplaatje blijven zitten?
Of te wel hoe vaak moet een pegsonde met fixatieplaatje verwisseld worden?
mvg Will Reactie infoteur, 17-07-2017
Beste,

Bedankt voor uw reactie. Hoelang een pegsonde mag blijven zitten hangt af van patiënt tot patiënt. Soms verstoppen ze of gaan ze lekken en moeten ze vervangen worden.
Bij de meeste kunnen ze gemiddeld wel een aantal jaren blijven zitten.

Mvg

Eke Beljon- Jousma, 25-03-2015
Wanneer iemand een peg sonde heeft moet er dan ook ph worden gemeten wanneer iemand heeft overgegeven? Reactie infoteur, 06-04-2015
Beste,

Ik heb nog nooit geweten dat dit gebeurd.
Er moet wel in het oog gehouden worden dat deze persoon geen slikpneumonie ontwikkeld

Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.