Ziekte van Hashimoto en Graves - schildklier

Ziekte van Hashimoto en Graves - schildklier De ziekte van Hashimoto is een zeer bekende auto-immuunziekte die leidt tot een te traag werkende schildklier. Hashimoto komt veel voor. De ziekte van Graves zorgt daarentegen voor een te snel werkende en daarmee juist een overactieve schildklier. Bekijk de symptomen en de behandeling van deze ziektes van de schildklier. Een goed werkende schildklier is immers belangrijk. Vooral volwassen vrouwen lijden zo aan een te langzaam werkende schildklier. Graves kan worden behandeld met thyreostatica die een schildklier remmende functie hebben.

Hashimoto en Graves


Wat is een auto-immuunziekte?

Bij een auto-immuunziekte zien uw lichaam en uw immuunsysteem uw eigen cellen en stoffen als vijandig en zelfs lichaamsvreemd. Uw lichaam valt dan in feite zichzelf aan, de eigen lichaamscellen. Dit kan een generiek proces zijn in uw hele lichaam, maar ook specifiek zijn voor een bepaald orgaan. Bij de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves spreken we over een specifieke auto-immuunziekte, waarbij uw schildklier of schildklierkwabben het slachtoffer worden. Door deze aanvallen ontstaat bij de ziekte van Hashimoto geleidelijk hypothyreoidie ofwel een te traag werkende schildklier en bij de ziekte van Graves juist hyperthyreoidie, oftewel een te snel werkende schildklier.

Betekenis van de schildklier voor uw lichaam

Om uw schildklier te vinden moet u zoeken aan de voorzijde van de hals en net onder de adamsappel. In feite bestaat een schildklier uit twee delen, een linker en een rechter kwab, die met elkaar worden verbonden met schildklierweefsel. De schildklier is belangrijk voor de hormoonhuishouding en daarmee belangrijke regelaar van uw lichaam. Dit orgaan maakt schildklierhormonen T4 en T3 aan, ook bekend als thyroxine en tri-jodothyronine. Via het bloed bereikt dit hormoon alle delen van uw lichaam en is sterk van invloed op de stofwisseling en uw hartritme. Een goed werkende schildklier is ook van belang in geval van zwangerschap, want het schildklierhormoon moet zorgen voor een goede hersenontwikkeling van het ongeboren kind.

Symptomen Hashimoto

Bij de ziekte van Hashimoto hebben we meestal te maken met een langzaam en langdurig proces. Dat betekent ook dat u lange tijd weinig of niets zult merken, maar op enig moment wordt de grens bereikt, waarbij u klachten gaat krijgen. Uw hypofyse probeert het schildklier hormoon nog zo goed en zo kwaad als dat kan te reguleren met het regulerende hypofysehormoon TSH. Hoe ernstig de klachten zijn, hangt sterk af van de mate waarin functie van de de schildklier inmiddels is aangetast. Bekende symptomen en klachten zijn:
  • Vermoeidheid.
  • Gewichtstoename.
  • Haaruitval.
  • Tintelingen in vingers en handen.
  • Kouwelijkheid.
  • Minder vaak menstruatie.
  • Minder behoefte aan seks.
  • Drogere en dikkere huid.
  • Obstipatie en trage stoelgang.
  • Een zwaardere stem.
  • Slechter kunnen horen.
  • Pijn in de spieren.
  • Concentratieproblemen.
  • Vocht vasthouden.

Diagnose ziekte van Hashimoto en behandeling

Een bloedonderzoek is noodzakelijk om in aanvulling op de bekende symptomen te kunnen vaststellen of u lijdt aan de ziekte. Daarbij zal worden gekeken naar de concentratie van de vrije hormonen T4 en TSH. Als de conclusie is dat u de ziekte hebt, krijgt u pillen om de hoeveelheid schildklierhormoon T4 aan te vullen. De pillen met Levothyroxine neemt u elke morgen op een lege maag in met wat water, minimaal een half uur voor het ontbijt. De dosering wordt van geval door de behandelend arts bepaalt. Daarmee bent u overigens in de meeste gevallen niet van de ziekte van Hashimoto verlost, maar wel van de symptomen en de vervelende kenmerkende verschijnselen. Als u zwanger bent, kan een aangepaste behandeling noodzakelijk zijn.

Ziekte van Graves

Ook de ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Anders dan de ziekte van Hashimoto zorgt het niet voor een te traag werkende schildklier maar juist voor een overactieve schildklier. De aanvallen van het lichaam richten zich wederom op de schildklier en zorgen voor een overproductie van het schildklierhormoon. De hypofyse zal nu juist minder het schildklier stimulerend hormoon TSH hormoon aanmaken om het geheel toch nog in goede banen te leiden. Maar ook hier houdt het op een gegeven moment een beetje op en is er hulp van buitenaf nodig.

Klachten en symptomen ziekte van Graves

De te snel werkende schildklier, die zo kenmerkend is voor de ziekte van Graves, geeft allerlei klachten, bijvoorbeeld:
  • Extreme vermoeidheid.
  • Afvallen.
  • Hartkloppingen.
  • Nervositeit en prikkelbaarheid.
  • Overmatig transpireren en zweten.
  • Broos haar.
  • Struma.
  • Tremor.
  • Dunne ontlasting en diarree.
  • Verstoorde menstruatiecyclus.
  • Last van spieren en gewrichten.
  • Ontstoken ogen, oogziekte en zelfs ophthalmopathie, een ontsteking van de weefsels in de oogkas wat leidt tot het gevoel van zand in de ogen en allerlei andere klachten zoals overgevoeligheid voor licht, zwelling van oogleden, tranen, roodheid en pijn. Ook dubbelzien en het uitpuilen van de ogen kan hierdoor voorkomen.

Diagnose ziekte van Graves en behandeling

Bloedonderzoek zal verder uitsluitsel geven, waarbij vooral wordt gekeken naar de vrije T4, TSH, en aanwezige antilichamen. U krijgt als behandeling tabletten voorgeschreven. Meestal is dat thiamazol (Strumazol), carbimazol (Basolest) of propylthiouracil (PTU). Hierin ziet de werkende stof thiamazol. Thiamazol remt een te snel werkende schildklier af. Ma ongeveer 6 weken krijgt u ook levothyroxine als toevoeging. U neemt dit schildklierhormoon elke morgen in met water op een lege maag en tenminste een half uur voor uw ontbijt met wat water in te nemen. Meld de behandelende arts als u zwanger bent en houdt eventuele bijwerkingen in de gaten. De kans dat de ziekte van Graves door de behandeling ook echt geneest, bedraagt ongeveer 50-60%. Als er sprake is van een Struma wordt de schildklier ook wel operatief verwijderd. Tot slot kan radioactief jodium worden toegediend.

Slot

Schildklierproblemen komen veel voor, maar toch worden ze vaak over het hoofd gezien. Herkent u bovenstaande symptomen van een te traag werkende of juist een te snel werkende schildklier, laat u zich dan onderzoeken en behandelen.
© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…
Snel of traag werkende schildklier: symptomen, behandelingSnel of traag werkende schildklier: symptomen, behandelingDe schildklier, een orgaan in de vorm van een vlinder, bevindt zich onderin de hals. De schildklier maakt hormonen die b…
Schildklierafwijking: welke schildklier klachten zijn er?Schildklierafwijking: welke schildklier klachten zijn er?De schildklier is een klein vlindervorming orgaan, dat zich onderin de hals bevindt, tegen de luchtpijp aan. Het orgaan…

BaarmoederhalskankerWe willen allemaal in goede gezondheid oud worden. Helaas zijn er velen ziekten die dit ons bemoeilijken. Voor vrouwen i…
Misselijkheid en overgevenOvergeven kan door vele oorzaken komen. Vaak is de oorzaak onschuldig maar in enkele gevallen is het belangrijk om een a…
Reacties

Julie de Keere, 24-01-2015
Hallo iedereen,

ik heb ook sinds 7 jaar de ziekte van hashimoto. Ik was relatief stabiel tot 1,5 jaar geleden sinds de geboorte van mijn dochter. Ik neem nu iets meer eltyroxine (150mg ipv voor mijn bevalling 125mg) en mijn waarden zijn ok en mijn endocrienoloog zegt ook dat voeding geen rol mag spelen, maar ik voel me rotslecht. Er doet zoveel de ronde van wat je wel en niet mag eten zoals je hierboven zei: geen, pinda s, walnoten, kolen etc maar moet ik ook gluten- en lactosevrij eten?er wordt zoveel gezegd en ik ben echt de kluts kwijt nu!bestaat er geen lijst met wat ik allemaal moet vermijden? Ik weeg zeker 10 kilo teveel om gezond te zijn, ik ben altijd sterk en sportief geweest, nog maar 32 maar voel me echt ellendig en ik geraak er niet uit, ik slaap daardoor ook slecht en ben al helemaal geen lachertje voor mijn omgeving… Groetjes en alvast bedankt! Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Julie de Keere,
Een zwangerschap vraagt veel van een lichaam, en dat kan ervoor zorgen dat u enige tijd uit balans bent, maar dat zou van een tijdelijke aard moeten zijn. Langzamerhand zou uw eerdere eetgewoonte weer moeten kunnen zonder dat de lijst hoeft te worden uitgebreid. Is er soms iets wat u nu wel regelmatig gebruikt, wat u voor de zwangerschap niet gebruikte?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 15-07-2014
Ik heb sinds mijn 14e de ziekte van Hashimoto. Het werd toen ontkend, toen ik 17 was was ik zo moe, depressief en maar liefst 114 kilo dat ik het zat was. Weer getest en doorverwezen naar een internist. Na heel lang sukkelen (ben nu 25) is het sinds afgelopen jaar stabiel en zelfs iets te snel. Ik ben gezonder gaan leven, sporten en inmiddels al trots afgevallen tot 82 kilo. Nu in overleg met de diëtiste hebben we voor het laatste setje gekozen om Koolhydraten arm te eten, dus geen brood, aardappels en rijst meer. En ik voel me super! Dus voor de mensen die moeite hebben met afvallen (zie reactie Laura onder andere) dit is voor mij de oplossing. Al moet je jezelf wel realiseren, dat je met een schildklier nooit mooi dun zal worden, en vooral niet met eentje die dus té langzaam werkt. Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Linda,
Dank je wel voor je bijdrage. Fijn dat het goed gaat en dank je wel voor de tips.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Margriet Smit, 16-06-2014
Hallo, ik zou graag willen weten of je van Hashimoto afkomt door voeding. En of er mensen zijn die dierlijk schildklierhormoon nemen en hoe ze zich voelen, heb geen zin meer in Thyrax. Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Margriet Smit,
Zomaar van je medicijnen afstappen of die vervangen is onverstandig. Doe dit altijd onder een goede begeleiding. Je komt niet zomaar van Hashimoto af maar bepaalde voeding kan het wel eenvoudiger voor je maken. Zo is bekend dat gluten-, soja-, en zuivelvrij eten minder klachten geeft. In de Nederlandse evidence-based medische behandelrichtlijnen wordt het gebruik van dierlijk schildklierhormoon afgeraden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Laura, 05-06-2014
Bij mij is vanaf mijn 11e levensjaar al bekend dat ik de ziekte van Hashimoto heb, nu 9 jaar verder heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik zoals anderen kan doen in het dagelijks leven. Ik heb altijd gewichtsschommelingen gehad en ook periodes waarin ik bijna niks at. Sinds een paar maanden ben ik mij erg bewust van wat ik eet en probeer ik zo gezond mogelijk te leven. Echter is dit niet te merken aan mijn gewicht. Ik wil op een normaal gewicht zitten maar op de een of andere manier gaan er geen kilo's af bij mij, ook al slik ik al jaren trouw mijn Thyrax tabletten (de waarden zijn allemaal prima), sport ik veel en eet ik gezond en goed. Heeft iemand hier misschien tips voor? Zijn er bijvoorbeeld bepaalde maaltijden die ik moet vermijden met mijn ziekte? Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Laura,
Als de schildklier niet van nature goed werkt is vooral natuurlijk voedsel een aanrader (vette vis, schaaldieren, schelpdieren, biologisch vlees, groenten, fruit, pitten, zaden, granen en zeewier) en zijn af te raden: soja, pinda’s, walnoten, lijnzaad, spruitjes, bloemkool, radijs, koolraap. Vemijd ook alcohol, cafeïne en nicotine.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stephanie, 22-11-2012
Ik heb hashimoto al sinds mijn vijfde en ben nu 21 jaar, ik slik 3 tabletten van 0, 150mg, dit is een enorm hoge dosis en mij uitslagen zijn nog niet goed, ik voel me ook vreselijk. Iedere dag heb ik hoofdpijn en ben ik om 8 uur uitgeput, als ik een avondje wil stappen moet ik 's middags minstens nog 4 uur slapen (en dat als je 21 bent) het is jammer dat er te weinig bekend wordt gemaakt hierover want het beïnvloed heel erg je leven, maar je kan het niet aan iemand zien, en je loopt er niet mee te koop. Ik hoop dat mijn leven ooit zo wordt als dat van anderen, en dat mensen met deze ziekte ook goed geholpen kunnen worden! Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Stephanie,
Het is een vervelende ziekte, zeker als je nog jong bent. Wat betreft de doses en bijwerkingen kun je altijd met de arts overleggen, maar dat heb je vast al eens gedaan. Veel sterkte Stephanie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ilona, 14-10-2011
Sinds paar jaar heb traag werkende schieldklier en heb thyrax tabl.0,75 mg gebruikt,
op mij verzoek huisarts schrijft citomel 12,5 mg eerst 1,5 tablet per dag daarna 2 tabl na een week 2,5 tablet maar de tsh was nog niet goed moet ik 4 tabletten innemen.
Moet ik zeggen dat ik me in deze periode vreselijk voelde ik heb nog brokgevoel in mij kiel, hartklopingen en hart pijn, maag klachten zo als opstoteren rugpijn etc is dit goed wat de huisarts deed meteen overgaan naar citomel? Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Ilona,
De begindosis van Cytomel is meestal 1 tablet per dag en kan na 1 of 2 weken geleidelijk worden verhoogd met 1/2 tablet per dag. Te veel en te snel extra Cytomel kan allerlei klachten geven. U doet er dan ook het beste aan de huisarts te zeggen wat de klachten zijn, zodat hij nog eens naar de dosering of het middel kan kijken. Zomaar stoppen of minderen met Cytomel moet u zeker niet doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Christa de Frel, 26-08-2011
Bij mijn zoontje(10) is sinds kort hypothyreoide geconstateerd en hij had een tsh waarde van 27, hij slikt nu 3 Thyrax pillen per dag, de arts zei dat zijn lichaam antistoffen aanmaakt tegen de schildklier. Is het mogelijk dat hij door deze aandoening en medicatie veranderd qua karakter, want wij hebben ervaren dat hij zich totaal anders ging gedragen in negatieve zin, zoals diverse malen grote bedragen stelen, liegen en hij lijkt vaak wel niet voor reden vatbaar en we kunnen hem soms moeilijk bereiken, elke waarschuwing moet wel tientallen malen herhaald worden en nog komt het niet aan. Wij zitten pas in deze molen maar zitten wel met ontzettend veel vragen, en weten eigenlijk niet zo goed waar we de antwoorden hierop vandaan moeten halen. Kunt u mij de juiste weg wijze waar ik heen kan met vragen en hoe dit proces loopt bij kinderen. Alvast onzettend bedankt. Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Christa de Frel,
1. De ziekte beïnvloedt de hormoonhuishouding en dat doen de ingenomen medicijnen ook. Daarmee wordt ook het gedrag beïnvloed. Er kunnen ook allerlei problemen met de concentratie ontstaan. Men kan zelfs afwezig zijn, alsof men niets hoort.
2. De kunst is om uw zoon weer in balans te krijgen. Laat daarom uw huisarts weten wat u waarneemt, zodat hij de dosering kan aanpassen en maatregelen kan voorstellen. Ik sluit ook niet uit dat er andere gedragsproblemen kunnen zijn die niet door de schildklier worden veroorzaakt. Ingrijpen lijkt nodig om een verdere ontsporing te voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.