Krentenbaard bij baby, volwassen en zwangerschap

Krentenbaard bij baby, volwassen en zwangerschap Krentenbaard valt onder Impetigo, een huidinfectie. Het komt het meest voor bij kinderen. Volwassenen en zwangere vrouwen kunnen deze huidziekte ook krijgen. Krentenbaard bij baby's is extra gevaarlijk vanwege de lage weerstand.

Krentenbaard

Impetigo vulgaris is een besmettelijke huidziekte. Als deze ziekte, zoals meestal het geval is, rond de neus en mond ontstaat, wordt deze een krentenbaard genoemd. De ziekte kenmerkt zich door etterende puistjes en het vormen van korsten. Eerst ontstaan er blaasjes, die later uitdrogen en geelbruine korsten vormen. Krentenbaard komt het meest voor rond de neus en mond, maar kan zich over het hele lichaam uitbreiden.

De veroorzaker van deze ziekte is een bacterie uit de groep stafylokokken, maar het kan ook een bacterie uit de groep streptokokken zijn die deze ziekte veroorzaakt. Krentenbaard vormt zich vooral bij verkoudheid, waarbij bacteriën vanuit de neus makkelijk op de huid terecht komen. Door het krabben aan het gezicht of door snuiten ontstaan er kleine wondjes. De bacteriën dringen deze wondjes binnen en veroorzaken een infectie. Krentenbaard is zeer besmettelijk.

Bij baby's

Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen. Kinderen tussen de twee en tien jaar zijn het vaakst het slachtoffer. Bij baby's komt het minder vaak voor. Vaak heeft een baby wel oudere zusjes of broertjes die krentenbaard via school of vriendjes oplopen. Belangrijk is om deze oudere zusjes en broertjes direct te behandelen wanneer zij krentenbaard hebben opgelopen. Belangrijk is dat de baby niet in aanraking komt met de besmette kinderen. Sommige kinderen zijn drager van krentenbaard zonder er zelf ziek van te worden. Op deze manier kunnen ze onopgemerkt anderen besmetten. Krentenbaard kan over gaan in een bloedvergiftiging, nierontsteking, artritis of een longontsteking. Gelukkig komt dit zeer zelden voor.

Bij baby's komt vaak nog een andere vorm van Impetigo voornamelijk impetigo bullosa. Hierbij ontstaan blaasjes, meestal beginnende rond de navel, die overgaan in grote blaren. De blaren zijn gevuld met een helder vocht. later wordt dit helder vocht troebel. Deze ziekte is zeer besmettelijk en gevaarlijk voor baby's, omdat hun afweer nog niet optimaal is. Een onbehandelde infectie kan uiteindelijk leiden tot de ziekte van Ritter. Snelle behandeling met een zalf of antibiotica is dan ook belangrijk.

Krentenbaard bij volwassenen

Deze infectieziekte komt minder vaak voor bij volwassenen, maar het komt wel eens voor. Vaak komt het bij volwassenen voor die in een afgesloten omgeving leven, waardoor de bacterie zich makkelijk onder de aanwezigen kan verspreiden. Over het algemeen zijn de meeste volwassene als eens in aanraking gekomen met een van beiden bacteriën en zullen minder snel vatbaar er voor zijn. De afweer bij een volwassene is namelijk veel sterker als die van kinderen. Bij volwassene komt krentenbaard ook vaker voor op de romp en op de ledematen. Volwassenen worden veelal besmet door kinderen uit de (thuis)omgeving. De behandeling is hetzelfde als die bij kinderen, namelijk antibiotica of een zalf.

Zwanger zijn en krentenbaard: gevaarlijk?

Vrouwen die zwanger zijn, maken zich vaak ongerust over infectieziekten. Vaak ook wel logisch: veen infectieziekten kunnen ernstige schade aan de ongeboren baby toebrengen. Een zwangere vrouw heeft een lagere weerstand en zal daardoor sneller krentenbaard oplopen. Krentenbaard brengt geen schade toe aan de ongeboren baby. Tijdens de zwangerschap mag een zalf zoals crème fucidin (een antibioticum) zonder risico gebruikt worden. Volg hierbij wel de aanwijzingen van de huisarts op.

De infectie met krentenbaard moet wel over zijn wanneer de bevalling nadert. De moeder kan tijdens de bevalling de baby zeer makkelijk besmetten met krentenbaard. Omdat een pasgeboren baby zeer weinig weerstand heeft, kan deze makkelijk krentenbaard oplopen. Zwangere vrouwen met kleine kinderen doen er goed aan om extra op de hygiëne te letten. Kinderen met krentenbaard moeten de nagels kort houden, zodoende wantjes aandoen tegen het krabben. Juist door het krabben verspreidt de ziekte zich. Gebruik een zeep die bacteriedodend is.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Impetigo (krentenbaard)Impetigo (krentenbaard)Impetigo, ook wel krentenbaard genoemd, is een zeer besmettelijke infectie. Het komt vaak voor bij kinderen tussen de 2…
Krentenbaard bij kinderenKrentenbaard is een lastige aandoening. Hoe kun je krentenbaard herkennen, en wat kun je er aan doen? In dit artikel lee…
Krentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, of Impetigo, is een vervelende infectie van de huid deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Krentenbaard…

Staaroperatie of cataractoperatieStaaroperatie of cataractoperatieStaar of cataract is een oogaandoening die meestal op gevorderde leeftijd optreedt. Staar is over het algemeen met een -…
Hart-en vaatziektenHart-en vaatziektenSymptomen, vrouwen, doodsoorzaak, cijfers, behandeling. Hart-en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1. Vooral mensen va…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.