Bevolkingsonderzoek: uitstrijkje, borstkanker en meer

Bevolkingsonderzoek: uitstrijkje, borstkanker en meer Bevolkingsonderzoek geldt voor: consultatiebureau, borstkanker, baarmoederhalskanker, kleuters, militairen, tuberculose. Bijna iedereen komt wel in aanraking met een of andere vorm van bevolkingsonderzoek. Door het uitvoeren van bevolkingsonderzoek, worden ziekten en afwijkingen sneller opgespoord.

Wat is bevolkingsonderzoek?

Het bevolkingsonderzoek is er op gericht om aandoeningen, ziekten en afwijkingen sneller op te sporen. Het bevolkingsonderzoek is in de meeste gevallen gratis, vervolgonderzoek moet soms wel zelf of gedeeltelijk betaald worden. De onderzoeken worden gedaan met behulp van een simpele test. Aan de hand van deze uitslag kan er mogelijk een afwijking opgespoord worden. Door middel van bevolkingsonderzoek worden bepaalde ziekten of afwijkingen voortijdig opgespoord, waardoor er ook op tijd gestart kan worden met behandeling. Een bevolkingsonderzoek richt zich altijd op de lichamelijke gezondheid van de mens, bij kinderen wordt ook de geestelijke toestand getest.

Er zijn meerdere groepen die in aanmerking komen voor bevolkingsonderzoek, zoals zwangere vrouwen, zuigelingen, peuters en kleuters, tieners, mensen met een bepaald beroep en ouderen. Ook richt een onderzoek zich soms op een bepaalde ziekte zoals tuberculose, baarmoederhalskanker of borstkanker.

Zwanger

Eén van de onderzoeken die verricht worden is die bij de zwanger vrouw. Er wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw, dat wordt gescreend op HIV, hepatitis B en Syfilis. Deze drie ziekten kunnen schadelijk zijn voor de baby. Verder wordt de bloedgroep van de vrouw vastgesteld. Het bloedonderzoek is voor zwangere vrouwen gratis.

Kinderen

Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van zuigelingen bij. Ze helpt bij opvoedingsproblemen, voedingsschema's en houdt lengte en gewicht nauwkeurig bij. De ontwikkeling van de baby wordt gevolgd: zowel de lichamelijke als geestelijke ontwikkeling, maar ook de sociale en emotionele ontwikkeling. Hierbij kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord. Het peuterbureau is er voor de peuter. Tot vier jaar komen kinderen nog regelmatig terug. Daarna neemt de GGD het over en zal via school af en toe het tienerkind onderzoeken. Onderzoek is gratis.

Onderzoek op kanker

Voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar geldt het vijfjaarlijks bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker. Middels een uitstrijkje wordt er gecontroleerd op afwijkende cellen in de baarmoederhals. Op deze manier wordt baarmoederhalskanker tijdig ontdekt, of het voorstadium van baarmoederhalskanker. Bij 1 op de 20 vrouwen worden afwijkende cellen gevonden.

Vanaf 2013 wordt bij mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar onderzoek gedaan naar darmkanker. De test wordt afgenomen door een zelftest: men stuurt zelf wat ontlasting naar een laboratorium. Bij 1 op de 20 manen wordt een afwijking gevonden.

Tussen de 50 en 70 jaren worden vrouwen iedere 32 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Er wordt een röntgenfoto van iedere borst gemaakt door deze tussen een plaat te leggen. Bij 1 op de 2 vrouwen wordt borstkanker ontdekt door middel van het bevolkingsonderzoek. Al deze onderzoeken zijn gratis.

Nadelen bevolkingsonderzoek

Een nadeel van het bevolkingsonderzoek is dat er vaak een gevoel van valse veiligheid. Men denkt geen ziekte te hebben terwijl niet iedere ziekte opgespoord kan worden. Een bevolkingsonderzoek geeft ook onrust en angst, vooral wan eer blijkt dat er een afwijking is gevonden en er daadwerkelijk niks aan de hand is.

Voordelen bevolkingsonderzoek
Het voordeel van de verschillende bevolkingsonderzoeken is dat voortijdig aandoeningen en ziekten opgespoord kunnen worden, die een bedreiging voor de gezondheid kunnen vormen. Vooral wanneer men in een risicogroep zit. Voor zuigelingen en jonge kinderen is het belangrijk dat de ontwikkeling nauwkeurig wordt gevolgd, zodat zo snel mogelijk hulp kan worden ingeschakeld bij een achterstand of ziekte. Omdat alle bevolkingsonderzoeken gratis zijn, verlaagt dit de drempel om mee te doen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevolkingsonderzoek borstkankerHet mammacarcinoom, oftewel borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. De kans voor e…
Borstkanker bij vrouwenBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Van alle vrouwen die overlijden aan kanker overlijden e…
Darmkanker, bevolkingsonderzoek in NederlandDarmkanker, bevolkingsonderzoek in NederlandEen bevolkingsonderzoek is erop gericht om vroegtijdig een ernstige ziekte op te sporen en te kunnen behandelen, om zo o…
Het maken van een cervixkweekHet maken van een cervixkweekEen cervixkweek word nogal eens verward met het uitstrijkje van de baarmoederhals. Het verschil zit hem in het feit dat…

Kanker, trombose en de combinatie daarvanRelatief veel patiënten met kanker ontwikkelen een veneuze trombose. In voorkomende gevallen kan die trombose bij een ef…
Borstkanker: symptomen, stadia, behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De oorzaken van borstkanker zijn niet bekend, maar er z…
Bronnen en referenties
  • Rvim.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.