Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennen

Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennen Spruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorkomt. De baby wordt tijdens de bevalling door de moeder besmet. Ook kinderen en volwassenen kunnen besmet raken met spruw. Hoe te herkennen en wat is de behandeling?

Wat is spruw?

Spruw wordt ook wel mondspruw genoemd. Het is een infectie van de mond, veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Dit is een gist dat bij ieder mens aanwezig is in de mond, in de darm, in de vagina en op de huid. Deze gist zorgt voor een bepaald evenwicht. In bepaalde gevallen kan deze gist draden gaan vormen en een infectie veroorzaken. wanneer dit in de mond gebeurt, spreekt men van spruw of mondspruw.

Ontstaan van spruw

Spruw ontstaat door verschillende factoren, bijvoorbeeld bij een verminderde afweer of door het gebruik van antibiotica. De aanwezige gist gaat draden vormen en wordt zo een schimmel. De schimmel is besmettelijk voor anderen. De helft van alle vrouwen is besmet met deze schimmel en heeft deze in de vagina zitten. Tijdens de bevalling wordt de baby ook besmet met de schimmel. Deze kan in de mond terecht komen waar hij spruw veroorzaakt. Dit is de reden waarom spruw zo vaak bij baby's voorkomt.

Bij volwassenen ontstaat spruw vaak tijdens een periode van verminderde weerstand. De gisten in het lichaam ontwikkelen zich tot schimmels. Spruw is besmettelijk, andere gezinsleden kunnen besmet raken door contact met de schimmels.

Herkennen van deze schimmelinfectie

Het herkennen van spruw is niet zo moeilijk: er zijn kleine witte vlekjes te zien op het mondslijmvlies, op het gehemelte en op de tong. Deze vlekjes zijn niet makkelijk weg te vegen. Ruim 4% van jonge baby's onder de zes weken oud hebben last van spruw. Oudere baby's en kinderen kunnen ook last hebben van spruw. Vaak ziet men dat wanneer een eerste kind spruw heeft gehad na de bevalling, de volgende kinderen ook spruw krijgen. Dit komt omdat de schimmel zich in de vagina van de moeder bevindt en daar tijdens bevalling voor een infectie bij de baby zorgt.

Spruw is pijnlijk voor het kind of de volwassene. Soms ook merkt de baby er niks van en drinkt gewoon door. In andere gevallen stopt de baby telkens met drinken en hapt weer opnieuw toe. Soms is er ook sprake van een hardnekkige luieruitslag, die maar niet wil verdwijnen ondanks het gebruik van verschillende zalfjes. Bij de zogende vrouw zijn er witte plekjes op de tepels te ontdekken, of een parelmoerachtige glans. Deze zelfde glans wordt ook op de lippen van de baby terug gevonden.

Behandeling en hygiëne

Aller eerst is hygiëne belangrijk om verdere infectie te voorkomen. Speen dienen regelmatig te worden uitgekookt en niet door andere baby's gebruikt te worden. De tepels van de vrouw zijn ook een bron van infectie, de zogende vrouw moet daarom tezamen met de baby worden behandeld. De tepels worden schoongemaakt met lauwwarm water, voor en na iedere voeding, en de handen dienen goed gewassen te worden.

Spruw geneest over het algemeen vanzelf, wanneer een goede hygiëne wordt nageleefd. Bij volwassenen kan een schimmeldodend middel worden gebruikt in de vorm van zuigtabletten. Zogende vrouwen kunnen de tepels aanstippen met een schimmeldodend middel.

Wanneer spruw blijft terugkomen, is de kans groot dat andere gezinsleden ook besmet zijn met spruw en zo voor herbesmetting zorgen. Het is dan van belang dat iedereen zijn eigen washandje, handdoek, drinkbeker etc. gebruikt. Alles moet grondig worden uitgewassen of uitgekookt. Alleen door naleving van deze goede hygiëne, zal spruw uiteindelijk bij ieder gezinslid verdwijnen. Spruw is overigens niet gevaarlijk voor baby, volwassene of de zwangere vrouw.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondspruw (orale candidiasis) bij baby's: SchimmelinfectieMondspruw (orale candidiasis) bij baby's: SchimmelinfectieMondspruw is een schimmelinfectie van de tong en mond. Deze vaak voorkomende gistinfectie kan worden overgedragen tussen…
Spruw bij de babySpruw bij de babySpruw komt veel voor bij baby's, vooral pasgeboren baby's krijgen er vaak mee te maken. Vaak vragen moeders zich af hoe…
Infectieziekten bij kinderen – SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…

De symptomen van een slecht geheugenDe symptomen van een slecht geheugenWaar zou u zijn zonder uw geheugen? De hersenen ‘maken’ de herinneringen waarmee u gebeurtenissen uit het verleden, ofwe…
Wondroos, belroos: besmettelijk, symptomen en behandelingWondroos, belroos: besmettelijk, symptomen en behandelingBelroos, wondroos: besmettelijk, symptomen en behandeling. Belroos komt voor bij zowel volwassene als kinderen, alsmede…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.