Gebroken hart syndroom

Gebroken hart syndroom Het gebroken hart syndroom komt voor bij mensen met groot liefdesverdriet, het verlies van een dierbare of bij grote schrik of angst. Het kan erg lijken op een hartinfarct en wordt hier nogal eens mee verward. Het hart zal zichzelf uiteindelijk herstellen. Hoe om te gaan met het gebroken hart syndroom?

Wat is het gebroken hart syndroom?

Het gebroken hart syndroom heeft gedeeltelijk met liefdesverdriet te maken, en is een ziekte van de hartspier. Het is een aandoening die zelden voorkomt en lijkt erg veel op een hartinfarct. Hierdoor kan de ziekte soms niet herkend worden. Van alle hartinfarcten die voorkomen, blijkt ongeveer 1 % te gaan om het gebroken hart syndroom. In werkelijkheid lopen meer mensen met een gebroken hart rond zonder dit te herkennen. Het verschil met een hartinfarct ligt hem in het feit dat bij het gebroken hart syndroom geen blijvende schade aan het hart wordt aangericht. Het hart herstelt zich vanzelf na enkele weken.

Wie krijgt het gebroken hart syndroom?

Vrouwen zijn gevoeliger voor het krijgen van het gebroken hart syndroom. Vrouwen reageren gevoeliger en sneller op situaties die stress opleveren. Ook zijn vrouwen langer met stressvol situaties bezig, het beheerst soms hun hele leven. In een stressvol periode zoals het verlies van een dierbare of verandering van leven, ontstaat er bij een vrouw vaak langdurige of diepe stress. In deze gevallen kunnen bloedvaten in sommige gevallen op een abnormale manier gaan reageren. De bloedvaten naar het hart toe worden smaller waardoor het hart minder bloed krijgt.

Dit is opmerkelijk, omdat normaal gesproken ten tijde van stress de bloedvaten wijder worden, zodat het hart meer bloed krijgt. Bij het gebroken hart syndroom werken de bloedvaten bij stress precies andersom. Waarschijnlijk komt dit door een teveel aan calcium die het hart wordt ingepompt ten tijden van stress. Adrenaline is hier de boosdoener van. Mannen kunnen ook te maken krijgen met het gebroken hart syndroom, maar in mindere mate dan vrouwen.

Van alle mensen die ooit een gebroken hart syndroom krijgen, is ongeveer negentig procent een oudere vrouw. Dit heeft te maken met de hormoonhuishouding: de productie van oestrogeen wordt tijdens de overgang flink lager. Hierdoor blijkt het hart kwetsbaarder te zijn.

Slechte hartfunctie en symptomen

Wanneer het gebroken hart syndroom optreedt, werkt het hart slechter dan men zou denken: voor nog maar twintig procent. Het gebroken hart syndroom kan heel plotseling op komen zetten, bijvoorbeeld wanneer iemand te horen krijgt dat een dierbare is overleden. Er ontstaat dan pijn op de borst, kortademigheid en men heeft de neiging tot flauwvallen. Hoewel er vaak wordt gedacht aan een hartinfarct, blijkt bij nader onderzoek dat er geen bloedprop te vinden is en dat de aderen schoon zijn.

Het gebroken hart syndroom ontstaat doordat er bij grote stress een verandering in het lichaam plaats vindt: de spieren van het hart raken verlamd door de verminderde bloedtoevoer. Ze sterven niet af, maar kunnen hun werk tijdelijk niet goed uitvoeren. De meeste mensen hebben niet lang last van het gebroken hart syndroom: na 48 tot 72 uur zijnd de meeste mensen gedeeltelijk hersteld, het hart werkt dan al weer voor zestig procent. Na enkele weken is het hart zodanig hersteld, dat deze weer voor honderd procent werkt. De stress kan wel langer aanhouden, maar het lichaam leert hier zelf mee om te gaan.

Gebroken hart syndroom behandelen en voorkomen

Mensen met een gebroken hart syndroom moeten geen bloedverdunners toegediend krijgen, ook niet wanneer ze deze al eerdere gebruikten. De kans op een beroerte is dan namelijk groter. Herstel is mogelijk door te rusten en afleiding te zoeken van datgene wat de stress veroorzaakt.

Een gebroken hart syndroom is niet te voorkomen. Het is onvoorspelbaar wie er wel of niet mee te maken krijgt. De een is gevoeliger voor stress dan de ander. Voeding of het gebruik van medicijnen lijkt hier geen invloed op te hebben. Wel is het belangrijk om oudere vrouwen die te maken krijgen met een grote klap in hun leven of vel stress, in de gaten te houden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn op de borst: probleem met het hart of nietPijn op de borst: probleem met het hart of nietHart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Ziektes zoals een hartinfarct of slag…
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Pijn aan het hartPijn aan het hartPijn aan het hart komt bij veel mensen voor. Meestal wordt deze pijn gevoeld bij inspanning, inademen, uitademen, stress…
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…
Nieuwe variant varkensgriepnieuws uitgelichtNieuwe variant varkensgriepIn april 2009 waarschuwde de WHO tegen het nieuwe H1N1-virus, ook wel Mexicaanse griep genoemd, met mogelijk miljoenen b…
Bronnen en referenties
  • Johns Hopkins Medicine: BROKEN HEART SYNDROME
Reactie

Vince, 20-10-2011
Dit verhaal verklaard een heleboel van mijn syndromen van afgelopen tijd! Heb zelf al zitten denken dat het misschien iets met me schildklier was, maar dit sluit veel beter aan bij mijn klachten! Mijn dank hiervoor! Kan het syndroom ook aanhouden, door bijv. keer op keer in je leven tegen teleurstellingen aanlopen? Heb ook zelf psychische hulp gezocht bij GGZ, depressiviteit is het ook niet :s. Heb nu al geruime tijd last van deze klachten die aanhouden inmiddels. Alvast bedankt voor de genomen moeite. Reactie infoteur, 01-11-2011
Beste Vince,
Het gebroken hart syndroom kan inderdaad meerdere malen in iemands leven voorkomen. Hierdoor lijkt het in elkaar over te lopen. Vervelend dat je er zoveel last van hebt. Het GGZ, waar je zelf al terecht bent gekomen, kan jou misschien nog verder helpen. Ook is het fijn als je een goede vriend of familielid hebt waar je mee kan praten. Maar ook via het internet kan je vaak al je hart opluchten. Het zal de klachten wellicht iets kunnen verlichten.
Heel veel sterkte!

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 21-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.