Besmetting, infectie en ontsteking

Het binnendringen van schadelijke micro-organismen in ons lichaam wordt een besmetting genoemd. Zo'n besmetting leidt lang niet altijd tot een ziek worden, met andere woorden het evenwicht wordt niet altijd verstoord. Vaak zal de mens er in slagen om met behulp van eigen weerstand en afweerkrachten het evenwicht in stand te houden en de besmetting dus de baas te blijven. De mens kan op diverse manieren besmet raken zoals:
  • Via het inademen van lucht waar zich pahogene (ziekmakende) micro-organismen bevinden
  • Via het eten van voedsel dat pathogene micro-organismen bevat
  • Via het bloed zoals dat bijvoorbeel voor kan komen na het toedienen van een injectie, waarbij niet voldoende hygiene in acht is genomen.

Wanneer na de besmetting de micro-organismen zich in het lichaam kunnen gaan vermenigvuldigen en verspreiden, dan wordt dat een infectie genoemd. De tijd die ligt tussen de besmetting en het ontstaan van de ontsteking wordt incubatietijd genoemd. In die tijd hebben de pathogene micro-organismen zich dus vermenigvuldigd en verspreid en is het lichaam begonnen afweerstoffen te maken, die tezamen met de witte bloedlichaampjes door het bloed naar de plaats van de infectie gebracht worden om daar de micro-organismen te gaan bestrijden. De incubatietijd duurt voor sommige infecties slechts uren, maar het kan ook maanden duren.

Ontsteking

Een ontsteking is een reactie van het menselijk lichaam op het binnendringen van bactierien, virussen of chemische stoffen. In het laatste geval hebben we te maken met een chemische ontsteking, ook wel steriele ontsteking genoemd, omdat er dus geen bacterien aan te pas komen.

Plaatselijke ontstekingsverschijnselen:
  • roodheid
  • zwelling
  • pijn
  • warmte
  • gestoorde functie

De roodheid ontstaat door vermeerderde bloedtoevoer door middel van het wijder worden van de bloedvaatjes. Hierdoor komen dus ook meer witte bloedlichaampjes op de plaats van de ontsteking. Deze witte bloedlichaampjes binden de strijd aan met de bacterien. De zwelling ontstaat door het uittreden van vocht uit de bloedvaatjes in de weefsels er omheen. De pijn ontstaat dooradat de zenuwuiteinden door de zwelling onder spanning komen en geprikkeld worden. De warmte ontstaat evenals de roodheid door de vermeerderde bloedtoevoer. De gestoorde functie ontstaat doordat men door de pijn het betreffende lichaamsdeel stilhoudt.

Algemene ontstekingsverschijnselen:
  • gevoel van ziek zijn
  • slechte eetlust
  • koorts
  • leukocytisme (vermeerdering van witte bloedlichaampjes)
© 2007 - 2024 Reits133, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Q koortsQ-koorts komt voornamelijk voor in het Zuiden van Nederland. Mensen kunnen via dieren besmet raken met deze bacterie. Me…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…
CMV-virus (CMV-infectie): symptomen, oorzaak en behandelingCMV-virus (CMV-infectie): symptomen, oorzaak en behandelingCytomegalovirus (CMV) is een soort herpesvirus. Een infectie met CMV komt veel voor. Veelal verloopt een infectie zonder…
Adenovirus, symptomen en behandelingAdenovirus, symptomen en behandelingBuikgriep, longontsteking, bronchitis, buikgriep of een bindvliesontsteking. Wat hebben deze ziekten met elkaar te maken…

Tropische ziekte in Europa door de tijgermugTropische ziekte in Europa door de tijgermugDe exotische tijgermug is gevaarlijk en een echt plaagdier. We weten dat de tropische mug heel enge ziekten kan overbren…
Decubitus of "doorliggen"Het woord decubitus betekent eigenlijk "het neerliggen". Deze betekenis geeft hiermee een van de belangrijkste oorzaken…
Reits133 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.