Hoofdpijn en koorts: wanneer de huisarts inschakelen?

Hoofdpijn en koorts: wanneer de huisarts inschakelen? Wie hoofdpijn en koorts heeft, heeft meestal een griep opgelopen waarbij doorgaans normale pijnstillers helpen. Maar als de koorts en hoofdpijn langer dan 3 dagen aanhouden, kan je maar beter de huisarts inschakelen. Die kan aan de hand van de symptomen opmaken of er wellicht meer aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan hersenvliesontsteking. Sowieso moeten ouders hoofdpijnklachten bij kinderen altijd serieus nemen.

Koorts is niet verkeerd

Koorts is een stijging van de lichaamstemperatuur; Op zich geen ziekte, maar een bijkomend verschijnsel bij diverse ziekten. Stijgt de lichaamstemperatuur, dan dient dat voor het afweren van virussen en bacteriën want veel van deze ziekteverwekkers kunnen niet overleven bij warmte. Bovendien wordt door deze warmte het immuunsysteem geactiveerd. Zo bezien is koorts dus absoluut een positief signaal.

Koorts prikkelt het immuunsysteem

In gezondheidskringen wordt daarom ontraden om bij griep meteen naar medicijnen te grijpen om de koorts te onderdrukken. Bij een verhoogde lichaamstemperatuur (tot ongeveer 40 graden) functioneert ons immuunsysteem beter tegen virussen. Onderzoekers hebben geconstateerd dat ons lichaam bij koorts meer zogenaamde CD8-afweercellen produceert. Die cellen ruimen lichaamscellen op die besmet zijn met het (griep)virus.

Waarom hebben we hoofdpijn?

Iedereen kent ongetwijfeld het gevoel van hoofdpijn maar er kunnen altijd weer verschillende redenen voor zijn wanneer men zeurende hoofdpijn heeft. In de meeste gevallen helpt een pijnstiller, maar soms is er ook een andere therapie noodzakelijk.

Hoofdpijn bij kinderen serieus nemen

Artsen hebben vastgesteld dat tegenwoordig steeds meer kinderen over hoofdpijn klagen. Stress op school, vaak geassocieerd met een te hoge prestatiedruk, is vaak de oorzaak. Hoofdpijn bij kinderen kan echter ook in verband worden gebracht met slecht zien.

Hoofdpijn bij kinderen moet in ieder geval serieus worden genomen. Ouders moeten niet de fout maken de klachten van de kinderen over hoofdpijn te negeren. Ze moeten er de tijd voor nemen en onderzoeken of het inderdaad het hoofd is dat pijn doet, of dat er wellicht een heel andere reden achter zit. Ook te lang achter de computer zitten of tv kijken kan een reden zijn voor hoofdpijn bij kinderen.

Na 3 dagen hoofdpijn en koorts de huisarts inschakelen

Als de koorts en hoofdpijn maar niet over gaan en langer dan 3 dagen duren, kan men maar beter een arts inschakelen. Omdat er steeds meer verschillende soorten griepvirussen zijn, moet worden achterhaald of er al dan niet sprake is van een gewone griep. Want het zou ook wel eens de Mexicaanse griep of zelfs een meningitis, een hersenvliesontsteking, kunnen zijn. En met beiden mag niet de spot worden gedreven!

Symptomen van H1N1 virus (Mexicaanse griep)

  • Bij varkensgriep, ook wel de Mexicaanse griep genoemd, treden hoge koorts en hoofdpijn op en doet het hele lichaam pijn;
  • In ieder geval komen bij een H1N1-infectie ook diarree en braken voor en heeft de patiënt enorme moeite met ademhalen;
  • De ogen zijn rood en ontstoken en uit neus en/of ogen komt vocht.

Als dat het geval is, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd.

Symptomen van hersenvliesontsteking

  • Bij hersenvliesontsteking (Meningitis) kunnen eveneens koorts en hoofdpijn optreden;
  • daarbij manifesteert zich echter ook een stijve nek;
  • ook heeft de patiënt pijn bij aanraking, moet hij braken en is verward;
  • daarnaast is hij slaperig en heeft hij een bleke grauwe gezichtskleur.

Als dat het geval is, moet onmiddellijk een arts worden bezocht.

Wat doen bij "normale" hoofdpijn en koorts?

Wie alleen maar een gewone griep heeft opgelopen, moet:
  • zich in ieder geval ontzien en het bed houden;
  • veel drinken en slapen en lichte pijnstillers gebruiken om de koorts te verminderen;
  • ook kunnen koude kompressen tegen de koorts worden gebruikt;
  • zodra het de patiënt weer wat beter gaat, moet hij in ieder geval frisse lucht opdoen, al is het maar 10 tot 15 minuten.

Frisse lucht doet goed en helpt om weer gezond te worden.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – HersenvliesontstekingStel; een kindje heeft plotseling hoge koorts, hoofdpijn, is suf, misselijk en heeft een pijnlijke en stijve net. De kan…
Hoofdpijn, moe?Hoofdpijn, moe?Hoofdpijn, moe of duizelig, signalen van het lichaam die meestal ongevaarlijk zijn. Maar soms kunnen die klachten een wa…
Hoofdpijn met koorts of misselijkheidHoofdpijn met koorts of misselijkheidDe combinatie van hoofdpijn met koorts of misselijkheid kan diverse oorzaken hebben, waarbij de symptomen ook nog eens g…
Een hersenvliesontstekingEen hersenvliesontstekingIeder jaar sterven er in Nederland zo'n 60 mensen aan hersenvliesontsteking. Er is gelukkig een medicijn op de markt geb…

Pfeiffer: Herstel sneller van de ziekte van PfeifferPfeiffer: Herstel sneller van de ziekte van PfeifferHerstellen van de ziekte van Pfeiffer. Is sneller herstel mogelijk? Omdat Pfeiffer een virusinfectie is, valt het niet m…
Koorts: lichaamstemperatuur en koorts-symptomenKoorts: lichaamstemperatuur en koorts-symptomenDe gemiddelde lichaamstemperatuur ligt tussen 35,5°C en 37,8°C en varieert in de loop van de dag. Bedraagt de lichaamste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 26-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.