Turista, reizigersdiarree

Het zal je maar gebeuren. Eindelijk op vakantie naar een tropische bestemming, typisch restaurantje, exotische sfeer en de volgende dag turista, ook wel reizigersdiarree genoemd. Men spreekt hiervan als iemand tijdens of kort na een verblijf in zuiderse landen gedurende enkele dagen diarree heeft. Meestal blijft de aandoening vrij onschuldig, maar reizigersdiarree kan de vakantie behoorlijk vergallen. De infectie treedt op na het eten van voedsel dat besmet is of na het drinken van ontreinigd water. Bij minder goede hygiënische omstandigheden is de kans op vervuiling van voedsel en drinkwater erg groot.

Oorzaken besmetting

U vindt hier de belangrijkste oorzaken, wat turista tot gevolg heeft:
  • bewaringstechnieken die niet volstaan
  • wassen van groenten en fruit met besmet water
  • vliegen die besmetting op voedsel overbrengen
  • minder strikte normen met betrekking tot de persoonlijke hygiëne

Risico

Het risico op turista hangt nauw samen met de reisbestemming en de graad van de immuniteit van de reiziger.

Reisbestemming

Er is een onderscheid gemaakt tussen gebieden met een laag, middelmatig en hoog risico op het doormaken van reizigersdiarree, en dat naar gelang van de hygiënische omstandigheden.
Reizigers welke avontuur tijdens hun reis zoeken en in ‘primitieve’ omstandigheden reizen, lopen uiteraard meer risico op turista dan reizigers in een luxe hotel.

Immuniteit

Reizigers uit landen met een hoge hygiënische standaard zijn het meest gevoelig voor reizigersdiarree. Reist diegene vaak of verblijft een langere periode in de tropen of subtropen, neemt deze gevoeligheid af. Er wordt een graad van immuniteit verwerft tegen de verwekkers van reizigersdiarree. Hierdoor hebben kinderen en jonge volwassenen meer kans op het krijgen van turista. Mensen met een chronische maagdarm aandoening of problemen met maagzuurproductie, na ziekte of behandeling, lopen ook een verhoogd risico op reizigersdiarree. Zij kunnen minder weerstand bieden aan eventuele kiemen die het maagdarmstelsel binnendringen.

Vaccin

Helaas is er nog geen vaccin tegen reizigersdiarree te verkrijgen. Preventief gebruik van een antibioticum os ook niet aan te raden, behalve voor enkele risicogroepen, zoals diabetici en Aidspatiënten.

De beste voorzorgsmaatregel is, alle hygiënische maatregelen zo strikt mogelijk te respecteren. Echter, kan dit de kans op reizigersdiarree niet helemaal tegenhouden.
Wie goed oplet wat hij eet en drinkt, kan diarree vermijden. Voedsel wat onvoldoende verhit is, zijn potentiële besmettingsbronnen. De keuze van een restaurant is ook belangrijk: in een klein dorpje gaan eten is de kans op besmetting groter dan in een restaurant van een luxe hotel. In het hotel gelden vaak ‘westerse’ normen.

Tips bij diarree

  • Drink minimaal 1 ½ liter vocht per dag om uitdrogingen te voorkomen. Kinderen en bejaarden zijn vooral gevoelig voor vochtverlies. Wat goed is om te drinken: magere groentebouillon, wortelsoep, gezoete thee, frisdranken zonder prik, zout water.
  • Eet 5 tot 6 kleine porties per dag.
  • Kies mager vlees of vis met rijst, deegwaren of geroosterd brood.
  • Vermijd groenten en fruit.
  • Drink ook geen melk of melkproducten.

Normaal geneest men bij reizigersdiarree binnen een week. Bezoek een arts als het langer dan 3 dagen aanhoudt. Tevens is het raadzaam een arts te raadplegen als er koorts of hoofdpijn bij komt kijken, of als de ontlasting bloed bevat. Zwangere vrouwen en mensen met suikerziekte dienen sowieso een arts te bezoeken als zij diarree hebben.

Voorkomen turista/ reizigersdiarree

Kies voor:

  • vers bereide voedingsmiddelen die voldoende doorgebakken zijn en warm worden opgediend
  • geschild fruit dat u zelf schilt
  • water of frisdranken uit flessen die u zelf opent, of water dat minimaal 10 minuten heeft gekookt
  • hete thee of koffie

Vermijd:

  • rauwe groenten of ongeschild fruit
  • rauwe of onvoldoende gekookte vis en zeevruchten
  • rauw of onvoldoende gebakken vlees
  • niet gepasteuriseerde of ongekookte melk en rauwe melkproducten (kaas)
  • restaurant of eethuis met veel vliegen
  • water uit de kraan, tanden poetsen ook het liefst met water uit flessen die u zelf geopend heeft

Voorbereid op reis

Reizigersdiarree is meestal een milde aandoening. Maar daarnaast loopt men in de tropen of subtropen ook het gevaar op hepatitis A of malaria. Laat u vaccineren tegen deze ziektes of slik geneesmiddelen tegen malaria. Raadpleeg een aantal maanden voor vertrek een arts voor reisadvies.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Immuniteit en afweer: de B-cel en antistoffenImmuniteit en afweer: de B-cel en antistoffenB-cellen zijn witte bloedcellen die bijdragen aan de afweer van de mens. Ze zorgen samen met andere cellen dat ziektever…
Reizigersdiarree: Acute diarree en koorts bij reizigersReizigersdiarree: Acute diarree en koorts bij reizigersWanneer mensen reizen naar een land waar de inwoners onhygiënisch werken met voedsel en water, krijgen ze sneller te mak…

Alles over kleurenblindheidAlles over kleurenblindheidKleuren anders waarnemen dan we gewend zijn, is voor iemand die niet kleurenblind is vrijwel niet voor te stellen. Maar…
Als je last hebt van een spastische/prikkelbare darmAls je last hebt van een spastische/prikkelbare darmWanneer je last hebt van een spastische darm (ookwel prikkelbare darmsyndroom genoemd) is dat erg vervelend. Gelukkig is…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.