Beenamputatie: oorzaak en gevolgen

Beenamputatie: oorzaak en gevolgen Een beenamputatie is een ingrijpende ingreep waarbij een deel van het been of het hele been wordt verwijderd. Dit kan door verschillende oorzaken een noodzakelijke operatie zijn omdat er geen andere oplossing meer is. Meestal komt dit voor bij mensen die ouder zijn dan zestig jaar, suikerziekte hebben en bloedcirculatiestoornissen. Waarom is er soms een amputatie nodig, welke gevolgen heeft dit voor de patiënt en hoe moet het daarna verder?

Wat houdt de beenamputatie in?

Deze zeer ingrijpende en onherroepelijke gebeurtenis wordt alleen gedaan als er geen andere mogelijkheden meer zijn om het been te redden. Meestal is de ingreep noodzakelijk omdat de situatie levensbedreigend is. Ook voor een chirurg is dit een moeilijke beslissing. De ingreep gaat om het afzetten van het gehele been of een deel van het been zoals bijvoorbeeld het onderbeen of voet. Het weefsel is zodanig beschadigd dat dit niet meer te redden is.

Oorzaken beenamputatie

Meestal komt een beenamputatie voor bij mensen die ouder zijn dan zestig jaar. Bij ongeveer 80% van de gevallen waarbij een beenamputatie plaats vindt, gaat het om mensen die ouder zijn dan 65 jaar. In deze gevallen gaat het meestal om suikerziekte (diabetes) en bloedcirculatiestoornissen. Door de verminderde doorbloeding genezen wondjes langzamer. Door de suikerziekte is vaak het gevoel in het been wat verminderd, waardoor wondjes minder goed gevoeld worden. Deze wonden kunnen door infecties voor ernstige gevolgen zorgen. Als een amputatie op jongere leeftijd voorkomt, is er meestal sprake van een ongeluk of kwaadaardige aandoening zoals een tumor.

Problemen na de amputatie

Na de amputatie is het leven van de patiënt meestal ingrijpend veranderd. Naast het moeten accepteren en verwerken van het verlies van het lichaamsdeel, zijn er ook een aantal andere problemen mogelijk zoals:

  • Pijn in het gebied van het geopereerde gebied
  • Minder kunnen dan voorheen
  • Minder goed kunnen staan en lopen
  • Stomppijn
  • Fantoompijn
  • Moeilijk kunnen wennen aan prothese

Stomppijn

Na de ingreep kunnen er diverse soorten pijn ontstaan. Zo kan de amputatiestomp veel pijn doen. De pijn kan bij beweging of weersveranderingen verergeren. Dit kan komen door diverse oorzaken zoals een slechte doorbloeding van de stomp, ontsteking, nieuwe botvorming, zenuwbeschadigingen of neuromen. Een neuroom is de zenuwuiteinde die na de amputatie overmatig groeit en een soort kluwen vormt die pijnklachten kan geven. Daarnaast kan een prothese ook pijnklachten geven.

Fantoompijn

Bij fantoompijn wordt er pijn ervaren in het deel van het been dat er niet meer is. Bij een groot deel van de patiënten komt fantoompijn voor. De pijn komt uit een hersengebied vandaan die nog interpreteert dat het geamputeerde lichaamsdeel er nog is en dat het pijn doet. Meestal komt de pijn aanvalsgewijs voor waarbij de ernst en frequentie per persoon verschilt. Ook kan er een chronische vorm van fantoompijn ontstaan. De pijn wordt omschreven als een tintelend, prikkend en stekend gevoel. De fantoompijn hoeft niet altijd vanzelf te verdwijnen. Indien de fantoompijn aanhoudt, kan men doorverwezen worden naar een revalidatiearts.

Prothese en revalidatie

Meestal kan het verwijderde deel van het been worden vervangen door een prothese. De patiënt moet leren om hier zo zelfstandig mogelijk mee om te gaan. Er komt hier nog wel wat bij kijken. Om te leren lopen en leren om te gaan met de prothese wordt vaak een fysiotherapeut, ergotherapeut en een verpleegkundige ingeschakeld. Daarnaast hoort er bij revalidatie ook vaak een psycholoog, diëtist of bewegingsdeskundig. Voor mensen met een beenamputatie bestaat er een loopgroep. Daar wordt er getraind met een oefenprothese totdat de eigen prothese klaar is. Een eigen prothese duurt vaak nog even omdat de wond eerst goed genezen moet zijn en men moet vaak nog wennen aan het omgaan met een prothese.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Revalidatie – wat na een amputatieEen amputatie kan uitgevoerd worden wegens verschillende redenen. Een amputatie kan gezien worden als een verlies, een r…
Fantoompijn; de pijn die er niet 'hoort' te zijnFantoompijn is een vorm van pijn die bij een geamputeerd lichaamsdeel vandaan lijkt te komen. Fantoompijn komt vrij veel…
Fantoompijn: Pijn en sensaties in ledemaat na amputatieFantoompijn: Pijn en sensaties in ledemaat na amputatieNa een amputatie, een operatie waarbij de arts een lichaamsdeel volledig of gedeeltelijk verwijdert, kampen sommige pati…
Fantoompijn na amputatie, wat kun je er tegen doen?Fantoompijn na amputatie, wat kun je er tegen doen?Fantoompijn is pijn die zich kan voordoen op de plek van een geamputeerd lichaamsdeel zoals een been of een arm. Veel ge…
Het slaapapneu-hypopneusyndroomHet slaapapneu-hypopneusyndroomEen slaapapneu is een ademstilstand tijdens de slaap van ten minste 10 seconden. Deze kan een bedreiging vormen voor de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Regenwolke0, Pixabay
  • - www.gezondheid.nl
  • - www.maartenskliniek.nl
Reacties

Jeanella, 28-08-2015
Bloedsomloop is ook een oorzaak. hoe kan ik dit voorkomen een slechte circulatie te hebben.
kangeen gym doen doordat ik slecht loop, door uitstraling rug hernia Reactie infoteur, 29-09-2015
Een goede bloedcirculatie kun je ook behouden door gezonde voeding, saunabezoek en een vorm van beweging te zoeken die wel bij je past. Als gym niet kan, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen.

G. Smithuis, 15-01-2014
Ls
Bedankt dat U mij de mogelijkheid geeft enkele vragen te stellen aangaande beenafzetting, en of inlichtingen te verkrijgen.Vanmorgen heeft een Fam.lid een beenamputatie moeten ondergaan. Welk is de beste houding in zo'n geval, en wat moet je beslist wel, of nooit, doen?
Graag wil je zo'n iemand van alle kanten behulpzaam zijn, maar om iemand met te veel belangstelling te overvallen lijkt mij ook niet altijd even goed. Graag hierover een antwoord.
Hartelijk dank voor de te nemen moeite. Reactie infoteur, 17-01-2014
Het is heel moeilijk om met iemand om te gaan die ziek is. Elk persoon reageert anders. De een wil juist meer aandacht terwijl de ander dat juist niet wil. Het is goed om behulpzaam te willen zijn en misschien kan de patiënt ook niet alles meer. Het is goed om er met elkaar over te kunnen praten en u kunt de vraag stellen wat uw familielid het liefst wil. Over het algemeen is het niet goed om iemand te overvallen met belangstelling. Ook kunt u het beste open vragen stellen zodat de patiënt zelf de mogelijkheid heeft om hier kort of uitvoerig op in te gaan.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.