RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten?

RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten? Het RS-virus (RSV) komt vooral in najaar en winter voor. Het is het belangrijkste verkoudheidsvirus bij jonge kinderen: bijna alle kinderen raken er in hun babytijd mee besmet. Bij de meeste kinderen gaat het vanzelf over. Soms verloopt een infectie met het RS-virus ernstiger en moet een kindje in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij oudere kinderen en volwassenen veroorzaakt het RS-virus een gewone verkoudheid. Wat wil je weten als je baby of peuter verkouden is, en het om RS-virus kan gaan? Bijna alle baby's worden een keer verkouden. Meestal is het RS-virus daarvan de oorzaak. Baby's en peuters kunnen hier erg ziek van worden. Wat is het RS-virus voor een virus, wat doet het? Wat wat wil je als ouder weten?

Het RS-virus

Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus, RSV) is een verkoudheidsvirus dat een infectie van de luchtwegen veroorzaakt. Niet alleen jonge kinderen krijgen het RS-virus, maar oudere kinderen en volwassenen worden er alleen verkouden van. Bij jonge kinderen kan het RS-virus behalve verkoudheid een infectie van de lagere luchtwegen veroorzaken, zoals longontsteking. Het RS-virus komt vooral voor in herfst, winter en voorjaar, met een piek in de wintermaanden. Het is dus seizoensgebonden. Er worden wel antistoffen tegen het RS-virus gemaakt, maar die bieden niet levenslang bescherming. Mensen kunnen dus meer dan eens een infectie met het RS-virus krijgen.

De verschijnselen van een infectie met het RS-virus

Een infectie met het RS-virus is meestal niet ernstig en kan de volgende verschijnselen geven:
  • verstopte neus
  • slijm in de luchtwegen
  • moeilijker ademhalen, piepende ademhaling
  • slijm ophoesten, soms tot braken aan toe
  • heesheid
  • soms benauwdheid
  • soms lichte koorts

Ernstiger verloop van de infectie

Vooral bij heel jonge kinderen kan daarbij een infectie van de lagere luchtwegen (bronchiolitis, pneumonie) ontstaan. Dan verloopt de infectie ernstiger. De benauwdheid is dan heviger, het kind drinkt slecht en krijgt een grauwe gezichtskleur, kan uitdrogen. Het kan zijn dat opname in het ziekenhuis nodig is. Dit komt echter maar bij 1% van baby's die een infectie met het RS-virus doormaken voor.

Waaruit bestaat de behandeling?

Antibiotica werken niet omdat het om een virus gaat. Na een dag of tien knappen de meeste kinderen vanzelf op, al kan het hoesten nog wel een aantal weken duren. Het virus moet uitgeziekt worden, een behandeling is er niet. Een ander verhaal is het bij de ernstiger vorm, als een kindje in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Er kunnen dan medicijnen tegen de benauwdheid worden toegediend. Meestal is dit in de vorm van een spray (verneveling), om de benauwdheid te verlichten en de ademhaling te verbeteren. Soms is extra zuurstof nodig, in zeldzame gevallen kan beademing nodig zijn. Bij baby's die slecht drinken door de infectie kan het nodig zijn voeding via een sonde toe te dienen.

Hoe wordt het RS-virus verspreid?

Iemand die de infectie heeft draagt het virus in de neus en keel. Het RS-virus is erg besmettelijk: het wordt gemakkelijk verspreid. Via aanraking (handen geven, kussen) en via de lucht (hoesten, niezen, praten) wordt het virus direct overgedragen op anderen, of indirect via besmette voorwerpen in de omgeving. Iemand die het virus bij zich heeft is al een dag voor het uitbreken van de ziekteverschijnselen besmettelijk voor anderen en blijft dat drie weken. Is iemand besmet dan duurt het gemiddeld vijf dagen voor er verschijnselen optreden (incubatieperiode), wat zich bij oudere kinderen en volwassenen uit als een gewone verkoudheid.

Hoe kan het RS-virus worden vastgesteld?

Onder andere met een sneltest kan op het laboratorium worden vastgesteld of het om het RS-virus gaat. Hiervoor wordt wat slijm uit de neus/keelholte gebruikt. De test wordt gedaan bij kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het is belangrijk om zeker te weten of het om het RS-virus gaat. In dat geval wordt een kind namelijk apart, of samen met andere kinderen die hetzelfde virus hebben, verpleegd. Hierdoor kan verspreiding naar andere patiënten worden voorkomen.

Wat kun je doen om infectie met het RS-virus te vookomen?

Juist omdat het virus zo besmettelijk is, is het heel moeilijk om infectie te voorkomen. Wat kan worden gedaan is de kans op verspreiding van het virus verkleinen. Maar bij een verkoudheid is het lang niet altijd bekend of het om RS-virus gaat. Het enige dat kan worden gedaan is wat bij elke verkoudheid zou moeten worden gedaan: papieren zakdoeken (één keer!) gebruiken en weggooien. Handen voor de mond bij niezen en hoesten en daarna wassen. Breng kinderen dezelfde hygiëne bij en houd hun leefomgeving schoon.

Bestaat er een vaccin tegen het RS-virus?

Hoewel er een vaccin in ontwikkeling is, is dat nog niet beschikbaar. Er bestaat wel een middel (Synagis) dat kan worden gegeven aan kinderen die een verhoogd risico lopen op een ernstig verloop bij infectie met het RS-virus. Dit middel wordt gegeven via injecties met antistoffen die niet door het lichaam zelf zijn gemaakt (passieve immunisatie). Zo'n kuur biedt echter geen volledige zekerheid op bescherming tegen infectie. Dit medicijn wordt alleen in bepaalde gevallen voorgeschreven, en altijd door een kinderarts.
© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CMV - Het cytomegalovirusHet cytomegalievirus (ook wel cytomegalovirus genoemd) of CMV is een virus dat bij een gezonde persoon geen schadelijke…
RS-virus, infectie van de luchtwegenRS-virus, infectie van de luchtwegenHet RS virus is verwant aan het griepvirus. Vooral in de maanden vanaf oktober tot en met april komt deze ziekte voor. D…
Alles over een worm virusWat is een worm virus, wat doet een worm virus, hoe komt een worm virus op mijn pc, hoe verwijder ik een worm virus, hoe…

Kinderziekte - De bofKinderziekte - De bofKinderen zijn veel vatbaarder voor ziektes dan volwassenen. Zij hebben nog geen sterk imuunsysteem opgebouwd. Bij jonge…
Polymyalgia rheumatica: spierreuma bij ouderenPolymyalgia rheumatica: spierreuma bij ouderenPolymyalgia rheumatica is een reumatische ziekte die pijn en stijfheid veroorzaakt in de hals, schouders en heupen. Lett…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Respiratoir_syncytieel_virus
  • http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/RSV_infectie(respiratoir-syncytiaalvirus)/index.jsp
  • http://babinfo.nl/advies/medisch/kinderziekten/art_kinderziekten_RS-virus.asp
Reactie

F., 11-12-2013
Is aerosol goed tegen rs virus? Reactie infoteur, 11-12-2013
Ik zou het niet weten, ik ken het niet. Vraag voor de dokter misschien?

Gr. Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.