Hoe herken je stress en wat doe je eraan?

Hoe herken je stress en wat doe je eraan? Iedereen heeft last van stress. Soms is het zelfs niet eens zo erg om wat stress te hebben omdat het ons kan helpen beter te presteren. Maar wanneer je niet meer het vermogen hebt om te kunnen ontspannen word het tijd om iets aan die stress te doen. Veel mensen gaan veel te lang door en drukken de stressgevoelens voor lange tijd weg, en dat lukt ze dan ook prima. Totdat, ze ‘weekend’ hebben, op vakantie gaan of bijvoorbeeld met pensioen gaan. En dan gaat

Het Willem Ruis syndroom

Een voorbeeld daarvan noemen ze wel eens de plotselinge dood van Willem Ruis in 1986. Willem was een succesvol en zeer ondernemend showmaster. Letterlijk alles was ‘show’ bij Willem, en toen hij ontspande tijdens een vakantie in Spanje sloeg het noodlot toe en overleed hij aan een hartaanval.

Wist je dat…

Stress ook een ‘dikmaker’ is? Het zorgt voor buikvet evenals vet tussen de organen, en dat schijnt de meest slechte plaats voor vet te zijn dat zorgt voor heel veel gezondheidsklachten. Aldus Jesse van der Velden – gezondheidscoach.

Maar, hoe herken je stress?

Deze vraag werd gesteld aan Albert Sonneveld en hij verteld: Heel veel mensen weten wel dat ze stress hebben maar negeren de signalen en op een gegeven moment worden ze dan onherroepelijk geconfronteerd met ziektes of aandoeningen als: hart en vaatziekten, auto-immuunziekten of andere klachten die te maken hebben met het zenuwstelsel. Vaak worden deze aandoeningen niet erkend als zijnde de gevolgen van stress, maar ze zijn het vaak zeker wel.

Wat zijn de eerste signalen van stress?

De eerste signalen zijn wanneer je merkt dat iemand eigenlijk niet veel meer kan hebben. Ze hebben dan wat men ook wel noemt een ‘kort lontje’. Ze hebben geen geduld meer en zijn snel geïrriteerd. Ook wanneer men merkt zichzelf slechter te kunnen concentreren is zo’n signaal. Jammer genoeg nemen de meeste mensen daar geen aanstoot aan en gaan gewoon door. Ten eerste omdat ze het zich niet kunnen permitteren om er lang bij stil te staan maar ook omdat ze het gewoon niet aan zichzelf willen toegeven.

Maar wat kun je er dan aan doen?

Het belangrijkste wat je moet doen is erkennen dat je last hebt van stress, want anders kun je er niets aan doen. Ga eerst eens een lijstje maken van de dingen die veel energie kosten tegenover de dingen die je juist energie geven. Dingen die je heel graag en met overgave doet géven je namelijk juist energie. Probeer ook bewust te leren ontspannen, dat is heel belangrijk.

Een beetje stress is niet erg

Soms is stress niet erg omdat het je ook kan motiveren om tot resultaten te komen. Dat is geen probleem zolang je nog maar wel, wanneer je dat wilt, de mogelijkheid hebt om ook te ontspannen. Wanneer je merkt bij jezelf dat je niet meer kunt ontspannen dan word het tijd om bij jezelf aan de bel te trekken.

Oké, de lijst is gemaakt. Wat nu?

Ga mogelijkheden zoeken om tot ontspanning te komen. Ook al heb je misschien weinig tijd, máák dan die tijd. Het is belangrijk om erger te voorkomen. Ga de dingen doen waarvan je weet dat ze je ontspanning geven en die je leuk vind, ook al lijken ze nog zo klein. Probeer de dingen die juist energie kosten te vermijden of in ieder geval te verminderen met de bedoeling om er uiteindelijk mee te stoppen. Je zult ook merken dat, wanneer je dit doet, andere mensen het aan je gaan merken en dat je het ook zelf kunt merken. Je zult meer geduldig worden en meer bewust van de dingen om je heen.

Soms lijkt het alsof je niet uit het patroon kunt stappen dat er juist voor zorgt dat je zoveel stress ervaart. Of, misschien wil je het wel maar durf je het nog niet. Probeer daar dan hulp bij te krijgen door aan iemand die je vertrouwd om raad of bijstand te vragen. Wanneer je iets niet aandurft of aankunt, geef dit dan voor jezelf toe en vraag om hulp. Het is altijd nog beter om te voorkomen dan te moeten genezen.
© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat veroorzaakt stress?Wat veroorzaakt stress?Wat is stress en waar komt het vandaan? De oorzaken van stress zijn soms moeilijk te bestrijden, omdat de niet iedereen…
Haaruitval door stressStress – vooral als u over een langere periode stress heeft of er bijzonder veel stress is – kan tot haaruitval leiden.…
Overmaat stress versnelt verouderingOvermaat stress versnelt verouderingDe strijd tegen veroudering en de strijd tegen rimpels kunnen we goed aanpakken door de grote hoeveelheden stress en wer…
Floaten voor complete ontspanningFloaten is een vrij nieuwe manier om tot totale ontspanning te komen. Liggend in een bad met een hoge zoutconcentratie k…

Kinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest is een infectie van de ademhalingswegen, en wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest komt zowel bij kind…
Syndroom van CushingSyndroom van CushingHet syndroom van Cushing kenmerkt zich vooral door vetzucht aan de romp en aan het gelaat. De ziekte komt het mest bij v…
Bronnen en referenties
  • www.albertsonnevelt.nl
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.