Leukemie ofwel bloedkanker

Leukemie ofwel bloedkanker Leukemie is een verzamelterm van bloedziekten. Leukemie kan acuut zijn of chronisch. ALL en AML zijn de acute vorm van leukemie, waarbij lymfatische cellen in het bloed en beenmerg woekeren. De ziekte verspreidt zich via het bloed door het hele lichaam. Bij leukemie is er sprake van een ongecontroleerde deling van bepaalde witte bloedcellen. Elk orgaan kan in beginsel worden aangetast door leukemie. We kennen acute leukemie, chronische lymfatische leukemie en chronische myeloide leukemie.

Leukemie ofwel bloedkanker

Bij leukemie is sprake van een ernstige verstoring in de vorming van de witte bloedcellen. Vindt bij de ziekte kanker een ongecontroleerde celdeling plaats, bij leukemie nemen in het bijzonder de witte bloedcellen ongecontroleerd toe. De lymfocyten bestrijden normaliter de indringers in ons lichaam. Door de woekering komen de normale bloedcellen in het gedrang. Het tekort aan rode bloedcellen veroorzaakt bloedarmoede. Deze anemie betekent een sterk verminderd zuurstof transport in het lichaam. Door een tekort aan goede witte bloedcellen neemt de kans op ernstige infecties sterk toe. De weerstand neemt verder af. Na verloop van tijd komen de onrijpe cellen in de bloedbaan en dus ook in de organen terecht.

Kinderen en leukemie

Bij kinderen tot veertien jaar is leukemie de meest voorkomende kanker. Het gaat dan bijna uitsluitend om acute leukemie. De ziekte komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bij volwassenen komen zowel acute als chronische leukemie voor.

Vanuit beenmerg of lymfe

Leukemie kan ontstaan vanuit het lymfesysteem en het beenmerg. Beide soorten kennen een acute en een chronische variant. Bij de acute variant worden de ziekteverschijnselen snel merkbaar, terwijl bij de chronische variant de ziekte zich sluipenderwijs ontwikkelt:
  • De acute en chronische lymfatische leukemie, ALL en CLL;
  • De acute en chronische myeloïde leukemie, AML en CML. Ook CMML bestaat en is de afkorting voor chronische myelomonocytenleukemie, een teveel aan monocyten (grote witte bloedcellen).

De acute Lymfatische Leukemie ALL

Bij acute leukemie vindt in korte tijd een snelle woekering plaats van kwaadaardige leukemiecellen. Deze blasten nemen de plaats in van de normale bloedcellen. ALL kent twee types, namelijk de acute T-cel lymfatische leukemie en de acute B-cel lymfatische leukemie.

De chronische lymfatische leukemie CLL

CLL is een kwaadaardige aandoening van de cellen die afstammen van B-lymfocyten en erg belangrijk zijn voor uw afweer. Deze B-lymfocyten ontstaan uit het beenmerg en hebben tot taak om antilichamen aan te maken die lichaamsvreemde organismen moeten aanvallen. Bij CLL is meestal de milt vergroot en kunnen lymfeklieren opgezet kan zijn. CLL betekent een te veel aan witte bloedcellen in het bloed en een afwijkende kern van de lymfocyten die daardoor kwetsbaar zijn en snel kapot kunnen gaan. Chronische lymfatische leukemie is niet te genezen, maar wel te behandelen.

Cronische myeloïde leukemie, AML en CML

Chronische myeloide leukemie is een beenmergkanker. Hoewel de precieze redenen niet bekend zijn weten we dat de betrokken kankercellen bijna altijd een bepaald abnormaal chromosoom bevatten, het philadelphia-chromosoom geheten. Dat betekent dat een chromosoom gedeeltelijk is vergroeid met een ander chromosoom. Een andere oorzaak die we kennen, kan blootstelling aan straling zijn. Bij de ontwikkeling van de ziekte is er een eerste fase, de chronische fase, die na 3 tot 5 jaren overgaat in een 2e fase, de acute fase. De acute fase is een stuk agressiever dan de 1e fase.

Oorzaken van leukemie

Hoewel over de precieze oorzaak van leukemie weinig bekend is, zijn er wel wat indicaties aan te geven. Er bestaan aanduidingen dat een bepaald virus, het humane T-cel leukemie virus, een zeldzame vorm van leukemie kan uitlokken. Ook zijn er een aantal omgevingsfactoren te noemen. Zo vergroot blootstelling aan grote hoeveelheden radioactieve straling de kans op leukemie. Ook een langdurige blootstelling aan bepaalde chemische stoffen zoals benzeen en sommige pesticiden blijkt het risico op leukemie te vergroten. Tot slot kunnen ook sommige geneesmiddelen die gebruikt worden bij chemotherapie juist leukemie uitlokken. Er kan tot slot ook een genetische aanleg zijn om leukemie te krijgen.

Symptomen van leukemie en enkele klachten

Er zijn bij leukemie vage klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid en weinig eetlust. De patiënt heeft meestal een bleke huid, heeft vlug last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts, vermoeidheid en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan zich ontsteken. Dit gaat bovendien vaak gepaard met diarree en een verkleuring van de urine. De milt en de lymfeklieren kunnen vergroot zijn. Om zeker te zijn, moet nader onderzoek van het bloed en beenmerg plaats vinden.

Klachten bij leukemie

Bij Leukemie zien we allerlei klachten. De belangrijkste klachten van leukemie die overigens niet allemaal hoeven op te treden, zijn:

1. Onverklaarbaar moe zijn

Door een tekort aan rode bloedcellen en de daarmee samengaande bloedarmoede is ook de aanvoer van zuurstof in het lichaam moeilijker, wat tot grote vermoeidheid leidt.

2. Bleek zijn

Bleek zijn komt door de verminderende aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg en door het ontstaan van bloedarmoede.

3. Bloedingen en bloedneus

Er is snel sprake van een bloeding in de vorm van puntvormige paarsrode plekjes onder de huid, een bloedneus, blauwe plekken en slecht stelpen van wondjes door de verminderde aanmaak van bloedplaatjes in het bloed.

4. Pijn in de botten

De pijn in armen of benen ontstaat door een mogelijke ingroei in de botten vanuit de mergholte.

5. Infecties en koorts

Door de slechtere kwaliteit witte bloedcellen, leukocyten, neemt u afweer tegen infecties af. Er is daardoor ook vaak sprake van een hogere lichaamstemperatuur dan normaal is.

6. Verdichte lymfeklieren en milt

De klieren in de hals, oksels en liezen zijn opgezet. Soms ook de lever.

De diagnose van leukemie

De diagnose wordt verricht door het beenmerg en het bloed van de patiënt te onderzoeken. Daarbij kunnen de abnormale witte bloedcellen worden waargenomen en kan worden bepaald met welke soort van leukemie men te maken heeft. De blasten delen zich onverminderd door, ook al hebben ze het vermogen tot rijping verloren. Deze abnormale bloedcellen zullen nooit rijpe bloedlichaampjes worden. Het beenmerg dat voor onderzoek nodig is, wordt verkregen door middel van een beenmerg punctie.

De ernst van de ziekte

Dat leukemie een zeer ernstige ziekte is, staat buiten kijf. De ernst is afhankelijk van het type leukemie. Zo leidt acute bloedkanker zonder behandeling vaak binnen enkele maanden tot de dood. Bij chronische leukemie is het beeld minder acuut en dramatisch. Het proces verloopt dan veel trager, waardoor klachten lang kunnen uitblijven. Naar verloop van tijd zal de chronische variant ook ernstiger worden en veelal dodelijk aflopen. Daar kunnen vele jaren overheen gaan. Als therapie wordt meestal gekozen voor chemotherapie of soms ook een beenmergtransplantatie.

Medicijnen en leukemie

Welke medicijnen of behandeling wordt gegeven, is afhankelijk van de klinische verschijnselen en de ernst van de ziekte. De behandeling verschilt per type leukemie en kan ook per patiënt anders zijn. Acute leukemie wordt in eerste instantie behandeld met medicijnen tegen kankercellen, de zogenaamde chemotherapie, in combinatie met antibiotica. Dit om optredende ontstekingen als gevolg van de chemo tegen te gaan. Lukt het niet om zo het bloed vrij te maken van de kankercellen, dan zal als dat mogelijk is, worden overgegaan tot een beenmergtransplantatie. De behandeling van een chronische myeloïde leukemie begint bijna altijd met medicijnen. Het geneesmiddel Imatinib, bekend onder merknaam Glivec, is het bekendste medicijn voor de behandeling van de chronische fase van myeloïde leukemie. Het vertraagt merkbaar de ongeremde celgroei. Verdergaande middelen en behandelingen zijn pas aan de orde als de signaalremmer Imatinib niet meer of onvoldoende werkt.

Bloedstamcel en onderzoek

Stamceltransplantatie is voor mensen met chronische lymfatische leukemie of ALL aan voorwaarden gebonden. Oudere mensen (ouder dan 70 jaar bij CLL en 65 jaar bij ALL) komen helaas niet voor deze behandeling in aanmerking. Bij jongere mensen wordt wel voor stamceltransplantatie gekozen, maar er kunnen soms grote complicaties optreden.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtzweten bij leukemie, symptomenNachtzweten bij leukemie, symptomenNachtzweten wordt vaak in verband gebracht met leukemie. Het gaat dan om heftig nachtzweten. Nachtzweten is echter een a…
Leukemie in zijn verschillende vormenLeukemie is een vorm van kanker, die zich in het bloed en het beenmerg vestigt, leukemie is beter bekend als bloedkanker…
Chronische myeloïde leukemie (CML): Vorm van bloedkankerChronische myeloïde leukemie (CML): Vorm van bloedkankerChronische myeloïde leukemie (CML) is een zeldzame vorm van kanker waarbij in het beenmerg een ongecontroleerde groei on…
Acute myeloide leukemie (AML)Acute myeloide leukemie (AML)Leukemie is een verzamelnaam voor een groep afwijkingen die gekarakteriseerd worden door de accumulatie van maligne (kwa…

Jeugddiabetes, een toenemend probleemJeugddiabetes, een toenemend probleemHet aantal kinderen in de wereld dat geconfronteerd wordt met de ongeneeslijke ziekte diabetes neemt sterk toe. Naast as…
Zo worden de kwaadaardige tumoren behandeldZo worden de kwaadaardige tumoren behandeldEen kwaadaardige tumor kan iedereen overkomen. Een verschrikkelijke boodschap is het, maar tegelijkertijd is het zo dat…
Reacties

Sylvia, 20-07-2020
Hallo,
Ik ben een vrouw van 44 jaar en al enige tijd een slechte gezondheid.
Nachtzweten, botpijnen, rugwervels, bekken en nek zijn vreselijk pijnlijk geworden en mijn dagelijkse activiteiten niet meer haalbaar. Ik heb steeds bloedingen op mijn slijmvliezen, soms puntbloedingen rood paars op de benen, en vreselijke hoofdpijnen, ook soms uit het niks blauwe plekken armen en benen. Ik kom meer en meer kortademig.
Ik kreeg het advies om mijn borstprothesen te verwisselen na 15 jaar maar ook deze operatie ging fout. Na een week met spoed weer binnen, ik had blijkbaar aan de linkerborst allemaal gestold bloed die ontstoken was, ook infuus verstopt door gestold bloed.
Nu geen borsten meer en geen hulp. De chirurg zei dat ik best naar een hematoloog ga, de huisarts wil mij niet doorverwijzen omdat ik goede bloedwaarden heb.
Kan ik leukemie hebben, hodgkin, … met goede bloedwaarden?
Dit duurt nu al maanden.

Wat moet ik doen?
Grtjs
Sylvia Reactie infoteur, 23-07-2020
Hallo Sylvia,
Met goede bloedwaarden zijn deze ziektes en aandoeningen niet goed mogelijk. Een hematoloog is juist expert in het bestuderen, de diagnose en de behandeling van afwijkingen van het bloed. Wellicht dat die dan toch wat vindt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jara123, 27-06-2020
Hallo ik ben al twee keer naar dokter geweest dat ik gezwollen klieren heb en meer. Ze maakte zich beide keren geen zorgen. Ze heeft wel mijn hb getrokken dat was prima. Moet ik me dan nog verder zorgen maken over deze nare ziekte? Reactie infoteur, 29-06-2020
Hallo Jarat123,
Als de waarde van hemoglobine (hb) goed is, hoef je je geen zorgen te maken over leukemie. Klieren in de hals kunnen bij een ontsteking ontstaan en gaan weer weg als de ontsteking weg is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw.

Joey, 11-06-2020
Hallo,
Symptomen van leukemie is bleek worden bedoelen ze daarmee dat heel het lichaam bleek word of alleen het gezicht. Reactie infoteur, 12-06-2020
Hallo Joey,
Leukemie leidt tot een bleke huid, niet alleen in het gezicht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Britt, 25-05-2020
Hallo,
Ik heb een zoontje van 10 jaar. Hij heeft sinds een paar weken elke dag 2 a 3x een bloedneus.
Klaagt al een paar maand van buikpijn dat komt en gaat en misselijkheid. Hoofdpijn ook.
Nu ziet hij sinds een paar dagen enorm bleek… alsof hij een porseleinen huidje heeft en enorme donkere kringen rond zen oogjes. Honger heeft hij ook bijna niet meer.
Als ik bel naar de huisarts wil ze me doorverwijzen naar een NKO arts om de neus adertjes te laten dichtbranden en bloed afnemen wil ze niet ( vind dit niet nodig).
Ga ik het best naar een andere arts om een tweede opinie te vragen of is het echt gewoon door de bloedneuzen dat hij zo bleekjes ziet?

Grts Reactie infoteur, 25-05-2020
Hallo Britt,
Als een kind vaak een bloedneus heeft, verliest het relatief veel bloed en kan er daardoor bleekjes uitzien. Bovendien kan een bloedneus een nieuwe bloedneus uitlokken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska, 06-02-2020
Goedemorgen

Mijn zoon van 16 jaar heeft deze week een paar x een bloedneus gehad, 1 dag wel 4x. En hij is erg moe en misselijk en heeft pijn in zijn spieren.
Ik dacht zelf aan griep hij is verkouden maar dit heeft hij nog nooit gehad zoveel bloedneuzen.
Misschien toch de dokter bellen of is het gewoon een griepje? Reactie infoteur, 06-02-2020
Goedemorgen Mariska,
Eenmaal een bloedneus is een paar dagen een zwakkere plek en kan eenvoudig weer gaan bloeden. Even langs de huisarts is uiteraard verstandig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Geoffrey, 28-01-2020
Eind 2018 kreeg ik voor het eerst een bloeding in mijn linkeroog. Dit gebeurde opnieuw in februari 2019. Toen ben ik naar de huisarts gegaan en hij verwees mij door naar een oogarts. Oogarts kon niks afwijkends constateren aan mijn ogen en hij had het erover dat het wellicht gebeurde door bloedstolling. Ondertussen in mei 2019 opnieuw bloeding in linkeroog. Ik ben toen niet naar de huisarts geweest omdat er kennelijk niets ernstig aan de hand was. Mijn vrouw stelde voor om mijn symptomen te gaan bijhouden:
21 aug 2019: opnieuw bloeding in linkeroog
10 sept 2019: blauwe plek op mijn rechterarm
15 sept 2019: opeens een zware hoofdpijn aanval die zo'n 1 tot 2 minuten duurde
15 okt 2019: weer een bloeding in mijn linkeroog
24 nov 2019: blauwe plekken op mijn rechter bovenarm
11 dec 2019: blauwe plek op mijn rechter bovenarm
15 dec 2019: weer zware hoofdpijn die nog geen minuut duurde
19 dec 2019: bloeding in linkeroog
23 jan 2020: hevige hoofdpijn van ongeveer 2 minuten
27 jan 2020: bloedend tandvlees

Verder heb ik pijn in mijn rechter bovenbuik, gewrichten, vaker constipatie dan diarree en erg vaak (lees: elke dag) vermoeidheid.

Ook heb ik "iets" aan mijn lever, maar men weet niet wat: verschillende bloedonderzoeken gedaan daarop (Hep. A/B/C, HIV etc.) zonder duidelijkheid. Intussen ben ik bij een internist (pas 1 keer op consult geweest) en hij kon geen vergrote milt en lever constateren. Binnenkort heb ik wel een echo, waar men specifiek op vet in de lever op zoek gaan.

Kortom, al deze "rare" symptomen begonnen dus iets meer dan een jaar geleden.
Na deze pagina gelezen te hebben, is er wellicht totaal iets anders aan de hand? Reactie infoteur, 29-01-2020
Beste Geoffrey,
Een uitgebreid bloedonderzoek kan meer duidelijkheid geven over wat u hebt. Bloedinkjes in een oog kunnen wijzen op Acute lymfatische leukemie, maar dat hoeft niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mirjam, 04-03-2019
Onze zoon van 10 jaar is vorig jaar geopereerd aan een blindedarmontsteking en een week daarna opgenomen met complicaties. Opvallend was toen de 2 vergrote lymfeklieren in zijn buik. Volgens de ene arts was dat logisch bij een blindedarmontsteking en de radioloog vond het maar raar.
Nu heeft hij nog met regelmaat buikpijn, soms veroorzaakt denk ik door verstopping. Hij heeft regelmatig oorpijn, en nu al 2 weken pijn in zijn voorhoofd. Hij omschrijft het alsof er iemand op tikt. In een jaar tijd is hij maar een cm gegroeid en hij zit op het randje van ondergewicht. De laatste weken ook steeds bloedneuzen (dacht eerst vanwege een verkoudheid) en hij wil nu elke avond al vroeg naar bed. Wat voor hem ook uniek is.
Ik denk dat het aan de ene kant gewoon onschuldige klachten kunnen zijn maar soms maak ik me zo enorm zorgen of het geen tumor of kanker kan zijn. Reactie infoteur, 07-03-2019
Beste Mirjam,
U noemt een aantal dingen die veel van uw zoons imuunsysteem en energie vragen. Dat kan ertoe leiden dat zijn lichaam om extra rust vraagt. Met een bloedonderzoek kan waarschijnlijk verder worden onderzocht hoe uw zoon er nu voor staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karin, 24-08-2018
Onze zoon van 16 kwakkelt al erg lang, Erg moe, lage hartslag tussen de 35 en 40 bij inspanning, en zeker de laatste 2 weken dagelijks bloedneuzen.
Wel zijn wij nog onder controle, Wilhelmina kinderziekenhuis. Maar er komt niets concreets uit. Toch maken wij ons zorgen. Wel vandaag weer een afspraak gemaakt bij de huisarts voor de bloed neus. En klieren erg opgezet, hij is niet verkouden.
Heeft iemand misschien een idee? Reactie infoteur, 25-08-2018
Beste Karin,
De lage hartslag kan de extra vermoeidheid veroorzaken. Een lage hartslag kan een probleem zijn als de hartslag ook bij enige inspanning niet omhoog gaat, maar dat verklaart niet de bloedneuzen en opgezwollen klieren. Ik veronderstel dat het bloed goed is onderzocht op mogelijke ernstige aandoeningen. Je denkt ook al gauw aan een verwaarloosde ziekte van Pfeiffer. Is uw zoon recent in het buitenland geweest wellicht? Het is uiteraard belangrijk dat hij goed blijft eten en weer voldoende weerstand opbouwt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Denusca, 14-06-2018
Mijn zusje van 9 heeft last van nachtzweten, niet te vaak, en heeft ook soms wel bloedneus. Moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 15-06-2018
Beste Denusca,
Als dit af en toe gebeurt, hoeft er niets aan de hand te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 14-04-2018
Hallo,
Onze zoon van 4 loopt al heel lang te kwakkelen. Begon met veel buikpijn en diarree. Kan wel 7x poepen op een dag wat dan ook heel erg stinkt. Hiervoor bij kinderarts en daar wat onderzoeken gedaan maar kwam niks uit. Werd op peuterdiarree gegooid.
Maar nu is hij de laatste 6 weken iedere x ziek. Buikpijn oorpijn koorts moe diarree en soms spugen. Nu is het op dit moment helemaal niks met hem. Ligt al 2 dagen op de bank met heel veel slapen. Koorts gemiddeld 39 graden. Vanmiddag zelfs 40.2. Maar nu klaagt hij ook sinds gister over pijn in zijn armen benen en mond. Eet amper en kijkt niet goed uit zijn oogjes. We maken ons nu ook wel een beetje zorgen om hem. Hij is normaal de grootste boef die je je kan voorstellen en heel actief.
Moeten woensdag terug naar de kinderarts maar ben bang dat ze ons weer makkelijk afschepen. Terwijl het in mijn ogen niet normaal is bij een jochie van 4. Reactie infoteur, 16-04-2018
Hallo Anoniem,
Een bloedonderzoek kan meer duidelijkheid geven over wat uw zoontje scheelt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 12-07-2017
Ik heb op 1 dag 2 spontane bloedneuzen gehad. Is dit ernstig of niet? Reactie infoteur, 13-07-2017
Beste Anoniem,
Dat hoeft niet. De ene bloedneus kan een andere bloedneus oproepen door de neus per ongeluk aan te stoten of bij het snuiten van de neus. Dit kan ook 's nachts gebeuren, als u zich omdraait en aan uw gezicht zit. Het wondje in de neus zal eerst dichtgaan, maar moet daarna ook nog genezen. Als de wond langer kwetsbaar blijft, kan een huisarts die voor u dichtschroeien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fleur, 04-07-2017
Hallo, ik kreeg in januari een cmv virus, op zich niks ergs maar bij mij ging het van kwaad naar erger, hevige koorts, gezwollen keel, botpijnen en nachtzweten en sterk vermageren. In het ziekenhuis kreeg ik snel een botscan, ct scan abdomen en mri heup omdat er daar een knagende pijn zit ook, bloedonderzoek steeds oké, maar verder hebben ze niks gevonden. Nu 6 maanden later nog steeds ellendig moe, vreselijke botpijnen, vooral op de knieën, nachtzweten en blauwe plekken op knieën en onderbenen zonder mij te stoten! Ook heb ik een kropgevoel in de keel, na een mri van de keel ook hier niks gevonden. Ik ben echt op van te piekeren na 6 maanden mij zo te voelen. De arts zegt geen punctie te willen doen zolang mijn bloedwaarden goed zijn, mag ik hierop vertrouwen of kan leukemie zich verschuilen in het bot zonder zichtbaar te zijn in je bloed? Help mij aub Reactie infoteur, 07-07-2017
Hallo Fleur,
Het cmv virus blijft in het lichaam aanwezig (net zoals het herpesvirus) en kan zo toch nog een gevoel van ziek zijn veroorzaken, zeker als de weerstand minder is. Het is natuurlijk vervelend dat de klachten zolang aanhouden. Uit de onderzoeken die zijn gedaan zou, als er wat anders aan de hand zijn, toch moeten blijken waarom het gaat. Kennelijk is er niets gevonden. Dat is fijn, maar gegeven de klachten, natuurlijk ook vervelend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nolles, 13-06-2017
2015. Vlagen van misselijkheid, hoofdpijn vaak maar nog niet pijnlijk, meer zeurend, soort waas over mijn ogen wat mijn zicht wat belemmerde. Een en ander laten controleren, ook geheel bloedbeeld en alles was prima.
2017. Na controle schildklier bleek dat deze iets te traag werkte en sinds een aantal weken slik ik hiervoor medicijnen. Enige wat zich wat heeft hersteld is mijn zicht.
Paar weekjes geleden is er bij mij huidkanker geconstateerd, wel verwijderd.
Nu zie ik steeds vaker blauwe plekken op mijn lijf, niet gestoten, daar ben ik zeker van. Het is alsof de blauwe plekken ter hoogte van mijn knie mijn been rond gaan ( omhoog ) wat ik vooral vreemd vind is dat ze bijna allemaal dezelfde vorm hebben, alsof je met vingertoppen blauwe plekken hebt gedrukt. S avonds had ik ze niet en de volgende ochtend ineens wel. Ook rode moedervlekjes soms paars van kleur komen veel voor op mijn lijf, binnenkant bovenarm en borst. Mijn rug zeurt en als ik langer dan 30 minuten heb gezeten heb ik problemen met opstaan. Vanuit mijn bekken ( lijkt het ) heb ik geen steun en is het voor mij lastig om in 1x goed te gaan staan, alsof functieverlies er even is, als ik eenmaal sta is het weer goed.
Soms 60 dagen overtijd en na een periode tussentijdse bloedingen komen ook voor
Omdat ik al zolang vage klachten heb en zeker ook een aantal die zichtbaar zijn ga ik steeds meer zoeken op internet.

Zijn mijn klachten reden voor nogmaals bezoek aan mijn huisarts? Reactie infoteur, 13-06-2017
Beste Nolies,
Uw klachten zijn vervelend genoeg om nog eens bij de huisarts langs te gaan. Die heeft wellicht een eenvoudige oplossing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marlene, 15-04-2017
Goedemorgen,

Ik maak me zorgen om mijn dochter. Ze heeft de afgelopen 3 jaar onverklaarbare vermoeidheidslachten. Uit bloedprikken kwam alleen te laag ferritine gehalte de laatste 2 jaar. Naast de enorme moeheid klaagt ze ook heel veel over misselijkheid. Sinds gisteren heeft ze spontaan wel 15 blauwe plekken (meerdere groten ook kleintjes) en sinds vanmorgen last van keelpijn. Nu moet je eigen niet gaan googlen maarja. Wil na de Pasen weer terug naar de dokter… maak ik me voor niets zorgen? Reactie infoteur, 18-04-2017
Beste Marlene,
Een te laag ijzergehalte geeft allerlei problemen, ook die u aangeeft. Een bezoek aan de dokter is verstandig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tanja, 29-03-2017
Gistermiddag kwam mijn dochter van 9 jaar ineens met puntbloedingen ( in clusters) op beide armen thuis. Vanmorgen werd ze wakker met een stijve nek. Rechts in de hals is nu een knobbeltje te voelen. Dochter komt verder niet ziek over. Dochter had eergisteren wel ineens spierpijn tijdens het fietsen in beide benen, zonder dat daar een aanwijzing voor was. Dochter niet meer gehoord over de spierpijn. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Reactie infoteur, 29-03-2017
Beste Tanja,
Puntbloedingen kunnen meerdere oorzaken hebben en hoeven niet te duiden op een vorm van leukemie. Het is daarom verstandig om even langs de huisarts te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anita, 15-03-2017
Ik heb al heel lang last van darmklachten, vaak buikpijn en ondanks gezond eten, visolie pillen, honing etc. een ontzettende slechte weerstand. Ben chronisch verkouden en heb altijd last van een kriebelneus. Heb nu een aantal weken veel pijn in mijn schouders, nek aan de linkerkant zonder verklaarbare reden. Daarnaast pijnlijke keel en bultjes / pukkeltjes op mijn keel sinds een aantal weken. Af en toe een bloedneus die snel weer wegtrekt en regelmatig kleine blauwe plekken op knie en arm. Ik ben al een aantal maanden gestopt met roken, dus daar zou het niet vandaan kunnen komen denk ik. Soms extreme misselijkheid die gepaard gaat met hoofdpijn. Moeheidsklachten heb ik al jaren maar heeft ook andere redenen. Leef wel gezond, werk, sport etc. Maar kost veel energie. Als ik in een overleg zit en veel moet nadenken, dan heb ik na ca. een uur het gevoel dat ik flauw val en krijg ik knallende koppijn. Ook last van een overgevoelige / soms jeukende vagina (geen geurende vieze afscheiding). Heb het idee dat ik vaker ongesteld ben (gebruik geen pil). Enig idee? Reactie infoteur, 16-03-2017
Beste Anita,
Uw algehele weerstand lijkt behoorlijk in de war te zijn. Dit kan vele oorzaken hebben. Het beste gaat u even langs de huisarts die waarschijnlijk een bloedonderzoek zal willen doen om meer te weten te komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marit, 30-12-2016
Goedemiddag,

Sinds eind mei staat vast dat ik pfeiffer heb, ik ben toen heel erg ziek geweest. (keelontsteking, hoge koorts, zere klieren, extreem moe en vergrootte mild) Dit knapte na 2 weken op maar de extreme vermoeidheid bleef. Nu 7 maanden verder kan ik nog steeds niet veel, omdat ik nog erg moe ben. Ik ga alleen Naar school (met de auto) sport niet en ga niet uit. Ik weet dat de nasleep van pfeiffer lang kan duren, maar ook deze mate van vermoeidheid nog na zo'n lange Tijd? Ik heb gelezen dat het epstein Barr virus (waar pfeiffer door veroorzaakt wordt) ook in verband staat met andere aandoeningen, ook leukemie. Ik zag veel symptomen overeen komen. Klopt het dat bij bloedprikken voor pfeiffer alleen wordt gekeken naar de anti stoffen tegen her epstein Barr virus en dat je dus niet 100% zeker bent of je pfeiffer hebt of een andere aandoening veroorzaakt door epstein Barr virus? En heeft het zin om nog een keer bloed te prikken?

Groeten,
Marit (16 jaar) Reactie infoteur, 31-12-2016
Beste Marit,
Bij het bloedprikken wordt inderdaad vaak een standaard lijstje afgewerkt, maar op verzoek van de huisarts kan dat lijstje verder worden uitgebreid.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

D. D., 21-12-2016
Ik heb heel vaak als ik onder de douche sta, zonder mijn neus te snuiten of te peuteren opeens een bloedneus ik weet niet hoe dat kan maar mensen zeggen dat dat ook kanker kan zijn? Mn bloed is heel kleverig dik en donker en het is altijd best veel. Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet Reactie infoteur, 23-12-2016
Beste D.D.,
Als u eenmaal een bloedneus hebt gehad, keert die de eerste paar dagen eenvoudig terug. Vaak blijft er ook wat bloed achter in de neusholte waardoor dat kleverig aanvoelt. Dit hoeft allemaal niet erg te zijn. Twijfelt u, ga dan even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elizabeth, 07-12-2016
Hai, ik heb al een tijdje last van extreme vermoeidheid en allemaal rode vlekken in mijn nek en soms op mijn arm die niet weggaan. Verder heb ik sinds even echt stekende pijn in mijn schouder en soms ook ribben. Die stekende pijn is vooral 's nachts maar wordt niet erger bij bewegen of zoiets dergelijks. Ik wil mijn ouders niet ongerust maken maar wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 08-12-2016
Hai Elizabeth,
Ga eens langs je huisarts. Rode vlekken kunnen allerlei oorzaken hebben (transpiratie, eczeem, overgevoeligheid), pijn in de zij kan ook onschuldig zijn. Vermoeidheid kan door slecht eten, onvoldoende bewegen, slecht slapen, zorgen, vitaminetekort, verkeerde houding, kortom van alles en nog wat. door
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 24-11-2016
Ik snap het antwoord niet. Met een imm granulocyt-a 0.03 heeft hij een hoog normale waarde volgens de normaal waardes. Hb is wel normaal. De assistente zei dat het normale waardes zijn. Maar ik begrijp dat u de hematocriet van 0.37 ook laag vindt? Reactie infoteur, 25-11-2016
Beste Sandra,
De normaalwaarde hematocriet voor mannen (niet jongens) ligt tussen 0,41 - 0,51. Uw zoon zit daar nog onder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 24-11-2016
Beste Zeemeeuw.
mijn zoon van 10 is in februari ziek geworden waarna hij maanden lang oververmoeid is geweest. Ook pakt hij iedere verkoudheid griepje en dergelijke op. Hij heeft vlak na de grote vakantie een periode gehad waarbij hij weer wat conditie leek op te bouwen maar sindsdien in hij al weer 5 keer ziek geweest en altijd moe. Zijn bloed is getest, volgens de assistente geen bijzonderheden. Maar zijn hematocriet was 0.37 en zijn imm granulocyt-a 0.03. Beide mogelijk wat afwijkend. Ik had de arts gevraagd om op pfeiffer te testen maar dat vond hij niet nodig.

Wat nu? Mijn zoon is eigenlijk al 9 maanden niet zichzelf. Gaat bijna niet meer buiten spelen wil niet meer afspreken met vriendjes en kan zich niet goed inzetten bij het voetballen als hij al gaat. Zijn vit D is prima zo ook de algemene bloedvaten en zijn suiker. Reactie infoteur, 25-11-2016
Beste Sandra,
Een wat lagere lage waarde hematocriet kan ook wijzen op bloedarmoede, een lagere imm granulocyt kan een lagere weerstand verklaren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anna, 10-10-2016
Goede avond,

Mijn zoontje van 2,5 jaar is eigenlijk altijd moe en bleek met zwarte kringen onder zijn oogjes. Hij heeft een hele slechte weerstand en pakt ieder virus direct op. Dat resulteert meestal in een luchtweginfectie of oorontsteking. (Al gaat dat wel iets beter sinds hij buisjes heeft.) Het is verder een heel vrolijk en actief mannetje. Maar toch zegt mijn onderbuik gevoel dat er iets niet in de haak is.
We zaten de eerste 1,5 jaar zeker 2x per maand bij de huisarts omdat hij weer iets onder de leden had. Vaak werd er antibiotica voorgeschreven. Zo vaak zelfs, dat hij al immuun is voor een bepaald soort antibiotica.
Vaak knapte hij dan even op maar werd vervolgens gewoon weer ziek. Sindsdien hebben we besloten geen antibiotica meer te geven, tenzij het echt niet anders kan. Hij leek even op te knappen maar hij blijft zo moe, eet enorm slecht (sinds 8 maanden nu) en zijn weerstand is ook niet best nog steeds. (Hij krijgt dagelijks echinesea + vit C en vit D )

Mijn man denkt dat het wel meevalt maar ik maak me wel zorgen. Zeker als ik hem vergelijk met andere peuters met wie hij speelt. Hij heeft energie voor 10 tijdens het spelen maar is daarna totaal uitgeblust en ziet er ziek uit.

Heb ik reden om me zorgen te maken? (Zijn bloed is overigens nog nooit nagekeken)

Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 11-10-2016
Beste Anna,
U kunt zijn bloed eens laten bekijken, vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Waar men niet zo vaak aan denkt is de schildklier, maar ook die kan een boosdoener zijn. Overigens hebben jonge kinderen wel vaker weerstandsproblemen, waar ze ook weer automatisch overheen groeien. Te veel antibiotica verstoren de darmflora en daarmee ook de weerstand.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hello, 05-09-2016
Hallo

Ik ben 20 jaar oud en heb sinds kort onverklaarbare blauwe plekken, voornamelijk op mijn arm en benen. Daarnaast ook wat last van mijn keel. Verder voel ik me wel goed, ben niet vermoeid en kom prima de dag door. Is dit een reden om mij zorgen te maken?

Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 06-09-2016
Hallo Hello,
Waarschijnlijk niet, maar ga even langs de huisarts (dat kan nooit kwaad).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hilde, 10-08-2016
Hallo,

Ik heb sinds enige jaren snel blauwe plekken. Bij het minste stoten beginnen mijn aders (voornamelijk op benen, armen, handen en voeten) te zwellen en dan ontstaat er een enorme blauwe plek. Mijn bloed reeds een aantal keren onderzocht maar niets te vinden. De laatste tijd ben ik ook snel vermoeid en kan moeilijk slapen door pijn aan mijn nek en linkerheup. Hoofdpijn heb ik ook vrij snel. Heb gewoon schrik voor leukemie en vraag me af of het toch in het bloedonderzoek over het hoofd kan gezien worden.

Mvg,
Hilde Reactie infoteur, 10-08-2016
Hallo Hilde,
Neen, leukemie is juist een aandoening die goed waarneembaar is in het bloed. Wel zal bij acute leukemie plotseling leukemie optreden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hope, 25-05-2016
Hoi
Ik heb sinds en weekje bloedneus 3x per dag. Ben moe misselijk en duizelig en lichtjes in mijn hoofd gepaard met hoofdpijn. Na een bloedneus moet ik altijd even bijkomen want kan dan moeilijk lopen door de vermoeidheid die ik voel in mijn knieën.

Heb al jaren last van rugpijn. Vaker gecontroleerd bij de dokter en foto's laten maken alles is altijd goed. (Vraag me dan altijd af waar de pijn vandaan komt)?

Heb 2 licht zwarte vlekjes aan het begin van mijn tong. Sinds 3 maanden spontane kleine rode puntjes op mn rechter arm. Kleine en grote blauwe plekken op mijn linkerbeen maar die verdwijnen na enkele dagen of weekje. Heb wallen sinds één weekje. Slaap slecht door nek pijn. Met opstaan duizelig moet eerst zittend blijven en dan op mijn benen staan. Want anders zie ik zwart voor mijn ogen en kan ik vallen.

Naar een dokter gaan vind ik nutteloos omdat ik altijd te horen krijg dat alles goed is. Ik voel dat er iets miss is maar het hoeft niet het geen te zijn wat boven vermeld is. Misschien bloedarmoede of vitamine tekort of hooikoorts? Is er iemand met de zelfde klachten en die wel weet wat het zou kunnen zijn?

Mvg
Hope Reactie infoteur, 25-05-2016
Beste Hope,
1. Kunt u niet bij een andere arts langsgaan, want dat er iets mis is, is wel duidelijk. Zwakheid kan door bloedarmoede ontstaan en is met een goede voeding te verhelpen. Duizelig zijn kan te maken hebben met een te hoge bloeddruk, gespannenheid, stress, zorgen, uw hart, te weinig slapen.
2. Omdat uw huisarts steeds niets vindt - ik neem aan dat uw bloed eerder is onderzocht- zou rust en een goede voeding u weer op de been kunnen helpen, maar een arts kan als hij u onderzoekt bepaalde dingen uitsluiten en u van persoonlijk advies voorzien.
3. Nekpijn, wallen en blauwe plekken zeggen op zich nog niet zoveel over de oorzaak. Een bloedneus kan snel terugkeren als het nog onvoldoende geheeld is (is dan nog een zwak plekje) en dit hoeft niet verontrustend te zijn. Vervelend is het allemaal zeker.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marleen, 22-05-2016
Mijn zoontje van 8 jaar, geeft sinds 2 maanden aan eigenlijk iedere dag wel misselijk te zijn. Er ontstaat dan een krampgevoel in de kaken. Wordt bleek en begint te trillen. Kliertjes in zijn hals zijn opgezet. Als ik 's avonds bij hem ga kijken dan ligt hij te zweten in bed. Hij heeft een licht hoestje. Zelf geeft hij aan dat hij sommige dingen niet goed kan lezen (met name het schoolbord in zijn klas). Het is verder een kind met voldoende energie, maar steeds die misselijkheid en daarbij moet hij veel geeuwen. Lastig in te schatten wat hiermee te doen! Reactie infoteur, 23-05-2016
Beste Marleen,
Bij opgezette lymfeklieren denk je al gauw aan de ziekte van Pfeiffer, maar dat hoeft niet. Verder leidt waarschijnlijk die misselijkheid ertoe dat er onverwachtse kaakbewegingen worden gemaakt, met kaakkramp tot gevolg. Dat zweten en rillen kan door koorts komen. Al met al is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 10-05-2016
Heey.
Ik heb al een tijdje last van blauwe plekken. spontane bloedneuzen daarvoor voor ben ik al naar het ziekenhuis geweest sindsdien heb ik ook haar dat afbreekt tijdens het kammen. En verhoging van de lichaamstemperatuur. Ik ben snel moe en zodra ik dan oook thuis kom van school dan lig ik voor de restvan de dag op ben zo moe ben ik. Ik ben 14 jaar en ik heb hier al een tijdje last van kun je mij helpen. Groetjes. Reactie infoteur, 11-05-2016
Heey Anoniem,
Blauwe plekken kunnen door allerlei oorzaken ontstaan. Het hoeft niet door een ziekte te komen, maar bijvoorbeeld door een vitaminetekort, bloedarmoede of een te traag werkende schildklier. Die schildklier wordt vaak over het hoofd gezien. Dat je moe wordt door de bloedingen kan weer door bloedarmoede (te weinig ijzer) ontstaan. Vraag je huisarts eens om je bloed te onderzoeken:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/20037-schildklierproblemen-oplossingen-en-tips.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E., 10-05-2016
Hoi, ik ben eigenlijk vanaf mijn 8e al ongesteld (ik ben nu 16) en ik ben sindsdien heel veel en vaak ondersteld (dus veel bloedverlies) ook ben ik heel erg moe ik kan zo 16uur slapen ik heb verstopping en sinds een week bijna elke nacht een bloedneus en ik heb veel buikpijn ze dachten al een paar keer dat ik een blinde darm ontsteking had maar dat heb ik niet er was geen ontsteking te vinden in mijn bloed heeft u enig idee wat het kan zijn? Reactie infoteur, 10-05-2016
Hoi E,
Onregelmatig bloedverlies komt meestal door hormonale schommelingen en daar is niet altijd een goede oorzaak voor te vinden. Als er veel bloedverlies is, kan er bloedarmoede ontstaan en dat geeft ook weer allerlei klachten. De huisarts kan dan de pil voorschrijven om te kijken of dat verbetering geeft (stabilisatie hormoonhuishouding). Verder zal hij iets geven om de bloedarmoede op te heffen. Bij bloedarmoede ben je inderdaad erg moe. Ga dus even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patries, 26-04-2016
Hallo,
Mijn dochter van 9 jaar heeft verschillende klachten: Opgezette klieren in de nek, verstopping in haar darmen, vermoeidheid die al een lange tijd duurt en verminderde eetlust. We zijn al bij de huisarts geweest en moeten nu wachten op de uitslag van het bloedonderzoek van het lab. Hoe lang duurt het gemiddeld voor de uitslag bekend is? En zouden deze klachten eventueel ook op pfeiffer kunnen duiden?
Vr gr Reactie infoteur, 26-04-2016
Hallo Patries,
Het zou inderdaad de ziekte van Pfeiffer kunnen zijn (keelpijn, koorts, dikke en gevoelige halsklieren). De uitslag van het bloedonderzoek zou er binnen enkele dagen kunnen zijn. Gebruikelijk is dat u de huisarts kunt bellen om te horen of er al een uitslag bekend is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nicky, 12-04-2016
Hallo Zeemeeuw,

Ik werd laats met spoed naar het ziekenhuis gebracht, ik had ongelooflijk veel pijn in mijn buik en voelde mijn lichaam niet meer door alle tintelingen. In het ziekenhuis zeiden ze dat mijn witte bloedcellen te hoog zijn, en dat ik maar eens eerst naar mijn huisarts moet gaan en met een verwijzing terug mag komen. Reactie infoteur, 12-04-2016
Hallo Nicky,
Doen dus, want dan wordt duidelijk waarom u een hoog percentage aan witte bloedcellen hebt. Dit kan vele oorzaken hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 24-03-2016
Hallo zeemeeuw

Ik ben de laatste tijd heel snel moe ( ook al slaap ik goed en rust ik goed en ik beweeg voldoende)
Ik ben 12 en ik heb rug pijn en ik kan niet snel fietsen ( anders word ik helemaal duizelig en misselijk )
Ik heb een sponsor loop gehad en toen ik 19 rondjes heb gerent zij iedereen je bent bleek ik was heel misselijk en duizelig en moe. In het begin was het niet zo erg was ik na het eten super moe ( wij eten ongeveer 6 uur en dat was 3 weken geleden)
En nu ben ik super snel moe en misselijk en duizelig ik heb ook wel last van mijn botten en mensen om mij heen zeggen soms dat ik bleek ben. En soms zie ik wazig Reactie infoteur, 25-03-2016
Hallo Anoniem,
Dit zou bloedarmoede kunnen zijn (ijzertekort). Dat zou eenvoudig te verhelpen zijn, maar ga even langs je huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. K., 21-03-2016
Hallo ik heb een zoontje van 6 die nu anderhalve week erg moe is als hij 's ochtends uit bed komt is er niks aan de hand maar rond het middaguur begint het. Nu hij heeft ook al meer dan een week weinig eetlust en sinds zaterdag eet hij nauwelijks tot niks, heeft hij er sinds gisteren koorts bij en buikpijn. Ik zelf denk aan een onschuldige griep, maar mijn man heeft hier zitten lezen en maakt zich zorgen. Moet ik me net als mijn man zorgen maken? Reactie infoteur, 21-03-2016
Hallo A.K.,
Deze symptomen kunnen bij vele aandoeningen of ziektes voorkomen, ook een griep. Het beste gaat u even langs de huisarts, die kan uw zoontje beluisteren en onderzoeken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hhockey, 12-02-2016
Hallo,
Ik heb de laatste tijd last van hoofdpijn en buikpijn. Ik krijg soms ook een hele snelle ademhaling terwijl ik al heel lang sport en daar verder nooit last van heb gehad. Ik heb ook wel eens last van mijn knie en enkel. Ik word nu bijna 14. Ik heb ook last van vermoeidheid en bloedneuzen. Ik ben ook soms duizelig terwijl ik wel gewoon genoeg eet op een dag, maakt het uit in welk neusgat je een bloedneus hebt als je leukemie kan hebben? Kan het zijn dat ik hier last van heb? Reactie infoteur, 13-02-2016
Hallo Hhockey,
Je zit in de groeifase en daardoor verandert veel in je lichaam. Ik denk niet zozeer aan leukemie, maar ga even langs de huisarts om te zien hoe je snel van je klachten af kunt komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lk, 19-01-2016
Ik ben de laatste tijd heel moe, heb vaak bloedneuzen en blauwe plekken. Ook heb ik geen eetlust meer. Me moeder zegt dat dit met de pubertijd te maken heeft, klopt dit? Reactie infoteur, 20-01-2016
Beste Lk,
Dat zou kunnen, maar wellicht is er wat aan de voeding te verbeteren, is er een ijzertekort, een tekort aan nachtrust, te veel stress. Overigens kan een bezoekje aan de huisarts nooit kwaad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Faab, 07-01-2016
Hallo allemaal,
Ik heb sinds twee en half jaar te horen gekregen dat ik cml heb. Ik ben nu 27 jaar. En heb twee kindjes. Is een vreselijke ziekte. De eerste medicijnen hebben niet aangeslagen heb nu de laatste medicijn gekregen waardoor ik me heel erg ziek voel. Mijn huid is zo droog en kapot van geworden. En ben ook heel erg moe. Ik wilde even zeggen dat ik niemand en nog eens niemand deze vreselijke ziekte toewens. En mensen die het wel hebben veel strekte toewens. Reactie infoteur, 07-01-2016
Hallo Faab,
Ik wens je heel veel sterkte, gelukkig worden de behandelingen wel steeds beter.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Qianlei, 04-01-2016
Hallo, mijn vriendin voelt zich afgelopen dagen zich heel duizeligheid, bloedneus, pijn in haar botten, in korte tijd 5 kilo afgevallen en ze is al eens flauw gevallen. ze is nu 13 jaar. kan het zijn dat ze dat heeft… of is er iets anders met haar aan de hand? Reactie infoteur, 05-01-2016
Hallo Qianlei,
Laat zij even langs de huisarts gaan om beter te kunnen bekijken wat er aan de hand is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nk, 26-12-2015
Hallo, alles wat boven staat aangegeven kwa klachten heb ik last van. Ik heb al sinds 5 jaar last van onverklaarbaar moe zijn, heb ineens blauwe plekken en kleine bloeduitstortingkjes op onverwachte plekken en heb bijna altijd last van mijn knie en enkel. Ook ben ik heel vaak ziek, en zijn mij klieren opgezet. Ik maak me heel erg zorgen omdat elke klacht me bekent voorkomt en langs de dokter ben ik al geweest. Die heeft me doorgestuurd en getest op bloedarmoede waar ik nu ook heel veel last van heb. Zou het nog leukemie kunnen zijn? Mvg Reactie infoteur, 27-12-2015
Hallo Nk,
Als het leukemie was, zou de huisarts u dat zeker hebben verteld. Bloedarmoede kan vergelijkbare klachten geven en is goed te verhelpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Evie, 12-11-2015
Hoi,
ik heb last van veel bloedneuzen en kleine bultjes in mijn nek, ook als ik wakker word heb ik het heel erg warm en zweet ik. Ik heb ook steeds minder honger (eerst at ik 4 boterhammen en nu 2 per dag) en zie het soms wazig. Reactie infoteur, 13-11-2015
Hoi Evie,
Ga even langs de huisarts. Dit hoeft echt geen leukemie te zijn. Minder eten en minder zien kunnen vele oorzaken hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pizzalover, 24-08-2015
Hey,
Ik heb nog meer symptomen opgezocht en kom best veel tegen dat wat ik ook sinds een paar week heb zoals; 's nachts heel erg zweten, bijna altijd bleek zijn, heel erg moe, steek in borst, snel ademen, vroeger had ik altijd blauwe plekken uit het niets, steek ik m'n zij, ik eet veel minder als eerder, uit het niets zwarte vlekken voor mijn ogen ik moet dan snel gaan zitten anders val ik… Wat kan ik doen ik wil me niet aanstellen. Reactie infoteur, 25-08-2015
Hey Pizzalover,
Het beste gaat u even langs de huisarts. Die zal waarschijnlijk ook uw bloeddruk meten en zonodig een bloedtest laten doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. H., 07-08-2015
Hoi,
Ik heb vaak last van vermoeidheid, Geen eetlust sinds 1 week (Zit al na de helft van wat ik normaal eet erg vol) Heb blauwe plekken op mijn been en arm. En zie er soms bleek uit. Reactie infoteur, 08-08-2015
Hoi E.H.,
Het beste ga je even langs de huisarts. Dit hoeft geen leukemie te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wallie, 31-07-2015
Bedankt voor u reactie, maar is dit ook al te zien bij de standaard bloedtesten? Reactie infoteur, 31-07-2015
Beste Wallie,
Neen een gewone bloedtest kan een indicatie geven (een teveel aan witte bloedlichaampjes), maar is niet afdoende.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wallie, 01-07-2015
Hallo,

Ik loop nu al 3 maanden met maagklachten met uitstraling naar mijn linker zij ben ook erg moe. Heb pijn onder mij oksel en last van mijn buik ook heb ik pijn onder mijn schouderbladen en voel me grieperig en krijg some van die hitte aanvallen maar heb geen koorts.
De dokter heeft mijn bloed getest echo boven en onderbuik en ook maag onderzoek(gastro scopie) tot nu toe kwam daar allemaal niks uit. Nu vraag ik bij mij zelf af of het leukemie kan zijn? De dokter houd het op stress omdat ik afgelopen jaar mijn vader oma en vriend heb verloren aan kanker. Reactie infoteur, 01-07-2015
Hallo Wallie,
Leukemie zou de dokter direct aan de bloedtest zien. Buikklachten kunnen eenvoudig uitstralen naar andere delen van het lichaam en kunnen van invloed zijn op uw weerstand. Misschien heeft de arts wel iets tegen de buikklachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E., 25-05-2015
Hallo,
de laatste tijd heb ik last van mijn rug en af en van mijn schouders. ik heb ook redelijk vaak hoofdpijn. veel kleine korstjes en op op mijn benen af en toe onverklaarbare blauwe plekken. op school af en toe last van vermoeidheid. moet ik me zorgen gaan maken? Reactie infoteur, 26-05-2015
Beste E,
Dit wijst niet op leukemie, maar meer op een verminderde weerstand en die kan vele oorzaken hebben (stress, te weinig slapen, dieet). Maar ook in dit soort gevallen kan het geen kwaad om eens langs de huisarts te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Amanda, 23-05-2015
Ik ben bang dat ik ook kanker heb want ik krijg heel veel blauweplekken en ik ben vaak duizelig zou het bloedkanker kunnen zijn?😱 Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Amanda,
Blauwe plekken kunnen ook om andere redenen ontstaan en hetzelfde geldt voor duizeligheid. Ga even naar je huisarts met je klachten en deze zal dan je bloed laten onderzoeken, de bloeddruk bekijken en zo verder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J., 25-04-2015
Hoi,
Ik heb een opgezwollen lymfeklier in m'n nek, dat had ik 4 jaar geleden ookal. Daarna heb ik hem niet meer opgemerkt, en hij is nu weer terug (of nooit weggeweest). Ik ben nooit ziek, maar heb afgelopen maand 2x plotseling (redelijk hoge) koorts gehad. Ging ook snel weer over.
Ik ben constant moe (ook door gebrek aan slaap), en heb heel erg last van m'n keel. Veel hoestbuien, en heel erg veel verkouden de laatste tijd. Ben weken verkouden nu al. Ook ben ik heel erg bleek, constant.
Kan dit op iets wijzen? We hebben 4 jaar geleden die klier onderzocht, toen was het niets. Maar ik begin nu toch best bang te worden. Reactie infoteur, 26-04-2015
Beste J,
Na vier jaar is het verstandig om weer eens naar de lymfeklier te laten kijken. Overigens kan het een tijdelijke ontsteking zijn die u oververmoeid maakt en het slaapgebrek maakt het dan erger. Het beste gaat u daarom even langs uw huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aria, 29-03-2015
Hallo, ik heb sinds vorig jaar twee bulten in m'n keel, ben heel erg moe en heb pijn in m'n rug. ook heb ik steeds vaker hoofdpijn en ik heb in drie maanden tijd twee keer koorts gehad. mijn wondjes genezen heel langzaam. vandaag had ik een bloedneus, en nu maak ik me zorgen. wat is dit? kan het ook iets anders zijn? of is dit ernstig? ik ben bij de dokter geweest voor die twee bulten, maar die zei dat dat normaal was. kan het ook een soa zijn? Reactie infoteur, 29-03-2015
Beste Aria,
Als de bultjes bloeden kan dat tot bloed in de keel (en neus) leiden. Waardoor de bultjes zijn ontstaan is de vraag. Een soa als gonorroe kan ook de keel infecteren. Vraag de arts om een middel (bij gonorroe antibiotica).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

, 17-03-2015
Ik ben een paar maanden geleden naar de dokter geweest om mijn rechter neusgat dicht te laten branden, nu heb ik sinds kort bloedneuzen aan de linker kan, dit heb ik om de 2 maanden ongeveer, ook ben ik heel snel vermoeid en slaap daarom erg veel. De laatste tijd begin ik ook last van hoofdpijn te krijgen en heb ik meer blauwe plekken om mijn benen als normaal. Wat is dit? En is het nodig om naar de huisarts te gaan? Reactie infoteur, 18-03-2015
Beste
Het is verstandig om even langs de huisarts te gaan. Het dichtetsen of dichtbranden van een bloedvat komt regelmatig voor, dat is niet zo bijzonder. De arts kan bij het consult alleen ook nog wat andere aspecten bekijken zoals uw bloeddruk en het bloed laten onderzoeken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angela, 17-02-2015
Heey,
ik voel me al een tijdje niet lekker. ik ben vaak duizelig heb veel onverklaarbare blauwe plekken soms een bloedneus en volgens de mensen om me heen zie ik vaak erg bleek. ik weet dat het niet helemaal goed zit en ik wil me ook laten testen bij de dokter om duidelijkheid te krijgen ( ondanks mijn fobie voor naalden ) maar mijn moeder vind het onzin en denkt dat ik het doe om aandacht te krijgen maar ik zit er steeds meer mee omdat ik steeds meer klachten krijg. ik heb al heel vaak met mijn moeder gepraat maar het wil niet helpen. ik weet niet meer wat ik moet doen. ( 13 jaar )
Liefs angela Reactie infoteur, 18-02-2015
Heey Angela,
Ga maar wel naar de huisarts. Die kan je helpen. Leukemie ligt niet echt voor de hand, maar de klachten die je noemt zijn vervelend genoeg om er wat aan te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roseanne Toonrn, 10-02-2015
Hoi,
Ik heb vaak last van bloedneuzen en ik ben vaak moe dat ik niet eens weet waar het vandaan komt en ben vaak duizelig.
Heb ik kans dat ik leukemie hebn
De bloedneuzen en moe heid heb ik al bijna een jaar en ik maak me nu echt zorgen Reactie infoteur, 11-02-2015
Hoi Roseanne Toonrn,
De algemene lichamelijke conditie is van heel veel factoren afhankelijk. Bij de klachten die u noemt, is het verstandig om het bloed te laten onderzoeken en te bekijken waar het aan scheelt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L., 08-02-2015
Ik ben nu sinds 2 weken erg moe en zie bleek, ook heb ik vaak een bloedneus. Verder ben ik ook soms misselijk, heb blauwe plekken en heb keelpijn. Ook heb ik diarree :S
Mijn vader zegt dat het allemaal wel wat meevalt maar ik maak me wel wat zorgen… Zou het kunnen dat ik leukemie heb? Reactie infoteur, 09-02-2015
Beste L,
Het beste ga je even langs de huisarts, want die kan je dan even controleren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.