Parkinsonpatienten: het belang van juiste medicatietijdstip

Parkinsonpatienten: het belang van juiste medicatietijdstip Voor patienten met de ziekte van Parkinson is het heel belangrijk dat zij hun medicatie op precies de juiste tijd krijgen. Zelfs vijf minuten te laat kan er al voor zorgen dat de patient ontregeld raakt en bijvoorbeeld klachten krijgt zoals meer beven en nachtelijke onrust. Dit is natuurlijk heel vervelend voor de patient maar ook zijn naaste omgeving. Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het op tijd innemen van de medicatie zoals een medicijnpieper of medicijndoos met wekker

Juiste tijdstip van inname

Het is belangrijk dat parkinsonpatienten hun medicatie op precies op de voorgeschreven tijd krijgen. Op tijd krijgen betekent in dit geval ECHT OP TIJD, zelfs vijf minuten kunnen cruciaal zijn. Hierdoor worden medicatieschommelingen in het bloed zoveel mogelijk voorkomen en de patienten voelen zich beter. De inname tijden van de parkinsonmedicatie wijkt vaak af van de vaste medicatierondes op de afdeling. Dit betekent dat er meer flexibiliteit van de verzorgenden gevraagd wordt. Wanneer de inname tijd overschreden wordt kan het zijn dat de patiënt blokkeert en er kunnen problemen ontstaan in het motorisch functioneren zoals weer erger beven. Als de patiënt blokeert, een ander woord hiervoor is freezing, kan hij/zij niet meer vooruit komen en blijft in een bevroren houding staan. De patient moet dan wachten totdat hij of zij voelt de spieren weer mee kunnen krijgen. Het is van belang dat dit zonder dwang gebeurt omdat anders het evenwicht verloren kan worden.
Voor parkinsonpatienten die zelf hun medicatietijd bijhouden is het belangrijk dit nauwkeurig te doen. Als het moeilijker wordt om zelf de tijd in de gaten te houden zijn er verschillende hulpmiddelen te krijgen, hierover later meer.

Wat zijn de gevolgen van te late inname medicatie

  • Schommelingen in de medicatie spiegel waardoor toename van de klachten kunnen optreden die bij de ziekte van parkinson horen zoals: beven, trillen, spierstijfheid, bewegingstraagheid, houdingsproblemen en valneigingen, spraakproblemen.
  • Ook kan er nachtelijke onrust ontstaan doordat er geen goede medicatiespiegel in het bloed is.

Wat te doen bij te late of vergeten medicatie

Indien de medicatie niet op tijd is gegeven, bijvoorbeeld 10 minuten te laat, dan moeten de andere doseringen ook 10 minuten later gegeven worden. Dit omdat op deze manier de zelfde tijd tussen de innames blijft zitten. Indien de medicatie helemaal vergeten is, mag er nooit een dubbele dosis ingenomen worden, maar moet er contact worden opgenomen met de dienstdoende (huis)arts zodat deze een passende interventie kan toepassen.

Welke hulpmiddelen zijn er om de medicatie inname te bewaken

  • Medicijndoos met wekkertje, dit is voor de patiënt zelf
  • Medicijnpieper, deze is zowel voor de verzorging als voor de (nog zelfstandige) patient
  • Het medicijndagboek, hierin kunnen de reacties van de patiënt op de medicatie worden beschreven. Bij sommige medicatie is het zelfs belangrijk om ook het eetpatroon bij te houden van de patiënt.
© 2007 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Parkinson: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Parkinson: symptomen, diagnose en behandelingBij de ziekte van Parkinson sterven cellen in de hersenen af. Het gaat om cellen die de stof dopamine aanmaken die onmis…
Disciplines (professionals) die betrokken zijn bij ParkinsonDisciplines (professionals) die betrokken zijn bij ParkinsonParkinson is een complex ziektebeeld en vraagt om een multidisciplinaire benadering. Als patient kun je met veel verschi…
Parkinson: de geschiedenisDe ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende ziekten van het zenuwstelsel, het is daarom ook geen zeldzame zi…
Ziekte van Parkinson: Wat zijn de vroege tekenen?De Ziekte van Parkinson kent vaak een sluipend begin, waarbij het niet altijd duidelijk is voor de omgeving wat er nu pr…

Systemische Lupus erythematodes (SLE)Systemische Lupus erythematodes (SLE)Systemische Lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuun ziekte met een afwisselend verloop. Het kan mild, maar soms ook…
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnoseEDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnoseDe diagnose Ehlers-Danlos Syndroom wordt vaak niet tijdig en/of correct gesteld. In dit artikel vindt U een klinische sc…
Bronnen en referenties
Reacties

G. Douwes, 26-10-2009
Ik kreeg van mijn verpleegkundige vandaag een medicijnpieper met handleiding: Model: PT-238R voor het gebruik van sinemet. Met geen mogelijkheid krijg ik het op zich eenvoudige doosje geprogrammeerd. Weet u een betere en begrijpelijke handleiding? Reactie infoteur, 31-10-2009
Hallo G. Douwes,

Hiervoor zou ik u moeten verwijzen naar uw eigen verpleegkundige. Wellicht kan ook een thuiszorgwinkel u hier bij helpen.

Met vriendelijke groet,
M_vermaat

Boerma, 15-06-2008
Zo'n doosje met wekker of een medicijnpieper lijkt mij wel handig. Maar wat is er op de markt en waar is het verkrijgbaar? Reactie infoteur, 15-06-2008
De medicijnpieper is te bestellen bij de Parkinson vereniging:
http://www.parkinson-vereniging.nl/literatuurlijst.html
onderaan deze pagina staat een link naar het bestelformulier.
Voor een medicijndoos en eventueel andere hulpmiddelen zou u kunnen informeren bij uw lokale thuiszorgorganisatie of uw Parkinsonverpleegkundige/ arts indien van toepassing.

M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.