Daling in sterfgevallen door borstkanker

Jarenlang staat borstkanker in de top van doodsoorzaken onder vrouwen. Borstkanker heeft nog steeds veel aandacht en onderzoek nodig om het te bestrijden, maar dankzij steeds beter wordende behandelingen verwachten onderzoekers dat het aantal sterfgevallen naar aanleiding van borstkanker in Europa in 2012 met 9% te zien dalen. Dat is postief nieuws. Maar (borst)kanker heeft nog veel aandacht en onderzoek nodig.

Borstkanker als doodsoorzaak

Borstkanker staat al jarenlang in de top van doodsoorzaken onder vrouwen. Borstkanker heeft nog steeds veel aandacht en onderzoek nodig om het te bestrijden, maar dankzij steeds beter wordende behandelingen verwachten onderzoekers dat het aantal sterfgevallen naar aanleiding van borstkanker in Europa in 2012 met 9% te zien dalen. Dat is uitkomst van een onderzoek. Professor Carlo La Vecchia van de Universiteit van Milaan geeft in het vakblad Annals of Oncology aan dat het aantal sterfgevallen bij vrouwen in de leeftijdsgroep 20 tot 49 jaar zelfs 13%. Dat is bijzonder positief nieuws!

Wat is borstkanker

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Continu is het lichaam bezig met het aanmaken van nieuwe cellen om de plaats in te nemen van beschadigde of verouderde cellen of om te groeien. Uit één cel ontstaan twee afzonderlijke cellen, en die kunnen zich ook weer opsplitsen in twee afzonderlijke cellen, en zo door. Deze ontwikkeling heet celdeling. Dit proces gaat alsmaar door en dagelijks maakt het lichaam zo vele miljoenen nieuwe cellen aan.

Bij kanker spreekt men van een verstoorde celdeling. Oftewel, in het eerder beschreven proces gaat iets niet goed. Dit kan op een specifiek plaats in het lichaam zijn; bij borstkanker betreft het het borstweefsel; dat kan overigens net zo goed bij mannen als bij vrouwen zijn. Bij een verstoorde celdeling deelt een cel zich bijvoorbeeld niet in twee maar meer cellen. Of blijft een cel zich door delen. Verstoorde tumorcellen maken aanvankelijk gebruik van melkgangen en klierkwabben om zich te bewegen. Als de tumorcellen zich gaan verbinden met elkaar komen ze in het borstweefsel terecht. Ze vernietigen het weefsel, of drukken het opzij. In dat geval spreekt men van een gezwel of tumor. Het probleem is nu al groter. Als de verstoorde cellen dan in de lymfebanen en bloedvaten komen, spreekt men van uitzaaiingen.

De verstoorde cellen, de tumorcellen, kunnen goedaardig zijn. Dat wil zeggen dat ze wel zorgen voor een zwelling, een knobbel, maar de cellen verplaatsen zich niet verder door het weefsel. Vervelend, maar goed nieuws bij slecht nieuws. Als de verstoorde cellen kwaadaardig zijn, dan groeien ze in alles wat ze tegenkomen. Ze gaan zich verspreiden, en als ze ook nog gaan delen ontstaat een kwaadaardige zwelling. Dat heet een carcinoom.

Borstkanker en erfelijkheid

Er is inmiddels al veel bekend over borstkanker. Maar er moet nog veel meer onderzoek worden verricht om de vervelende ziekte uit te bannen. Eén van de onderzoeken richt zich op erfelijkheid en borstkanker. Dit onderzoek is bekend als de HEBON studie. HEBON is een landelijk onderzoek onder families waar borstkanker (en eierstokkanker) veel voorkomt. Hebon is een samenvoeging van HEreditair Borst- en eierstokkanker Onderzoek Nederland. Het betreft een samenwerking van alle afdelingen Klinische Genetica/Familiaire Tumoren in Nederland, waarbij veel disciplines betrokken zijn. Alle Universitair Medische Centra en het Nederlandse Kanker Instituut zijn bij de uitvoering van het onderzoek betrokken. De doelen van het onderzoek zijn:

  • een betere risicoschatting;
  • een betere voorlichting over de erfelijke en niet-erfelijke oorzaken;
  • meer inzicht in de lange termijn effecten van preventieve ingrepen;
  • betere afstemming van de kankerbehandeling op de erfelijke aanleg.

Borstbesparende operaties

Wanneer de diagnose borstkanker is gesteld, gaat er veel door de vrouw heen. Een heel vervelend moment in het leven van de vrouw. Lang bestaat de discussie wat beter is: het amputeren van de borst of een borstbesparende operatie. Het amputeren van de borst of borsten heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychische gevolgen.

Dit artikel gaat niet in op beter of slechter, dat zal ook per geval verschillen. Wel kan worden gesproken of het één veiliger is dan het ander. Daar is na 22 jaar onderzoek onder leiding van het Nederlands Kanker Instituut-Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis 22 jaar onderzoek naar verricht. Het conclusie van het onderzoek is dat operaties bij vrouwen met borstkanker waarbij de borsten worden gespaard, zijn net zo veilig als borstamputaties . De overlevingskansen bij beide types operaties zijn exact gelijk en het is in de meeste gevallen van borstkanker dan ook niet nodig om een of beide borsten af te zetten.

Kanker in het algemeen steeds minder dodelijk

Kanker is in het algemeen is steeds minder dodelijk. De cijfers onderbouwen deze uitspraak: anno 2012 sterven nog 139 per 100.000 mannen (0,139%) aan de ziekte. Ter vergelijking: dat is 10% minder dan in 2007. Onder de vrouwen is dit 85 per 100.000 (0,085%). En dat is een afname van 7 % ten opzichte van 2007. Zorgwekkend is de toename van longkanker onder vrouwen, terwijl longkanker onder mannen juist afneemt. Ook alvleesklierkanker neemt toe zowel onder mannen als vrouwen. Dit zou kunnen worden gekoppeld aan het groeiende aantal mensen met overgewicht. Een andere reden zou kunnen zijn dat er door betere diagnoses dan voorheen kunnen worden vastgesteld. Dat betekent wel vaker constatering van een vervelende diagnose, maar betekent ook dat er minder onbepaalde diagnoses gesteld worden.

Aandacht voor borstkanker

Als eerder gemeld, komt de wetenschap steeds meer te weten over (borst)kanker. En daarmee komt men stap voor stap dichter bij het uitbannen van deze verschrikkelijke ziekte. Voor dit onderzoek is veel geld nodig. Juist daarom is het belangrijk dat de media veel aandacht blijft besteden aan kankeronderzoek. En dat er organisaties zijn die zich inzetten voor onderzoek en het delen van informatie. Pink Ribbon, Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), KWF Kankerbestrijding, Nationaal Fond tegen Kanker, en vele andere organisaties zetten zich in om kanker te bestrijden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Bevolkingsonderzoek borstkankerHet mammacarcinoom, oftewel borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. De kans voor e…
Oktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerOktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerBorstkanker kan ons allemaal raken, zowel man als vrouw. Borstkanker komt vaak voor: ieder jaar in Nederland krijgen zo´…
Het behandelen van borstkanker bij vrouwenHet behandelen van borstkanker bij vrouwenBorstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die zich ontwikkelen uit normale borstcellen. Borstkanker die allee…

Darmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseDarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseDarmkanker (ook wel coloncarcinoom genoemd) is een kankersoort die veel opduikt. Bij de meeste mensen gaat het om kanker…
Schizofrenie, bordeline, ADHD, bipolaire stoornisSchizofrenie, bordeline, ADHD, bipolaire stoornisEen groot aantal medemensen kampt met psychische klachten. Voor degenen die daar niet direct mee te maken hebben is het…
Bronnen en referenties
  • www.nu.nl
  • www.pinkribbon.nl
  • www.borstkanker.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.