Kinkhoest: wat is kinkhoest en waar leidt het toe?

Kinkhoest: wat is kinkhoest en waar leidt het toe? Kinkhoest, wat is dat eigenlijk? En waar leidt de ziekte toe, want veel mensen weten dat niet. Duidelijk is dat de kinkhoestbacterie voor baby’s heel gevaarlijk is. Baby’s kunnen sterven aan kinkhoest en dat gebeurt dus ook wel. In Nederland zijn er in 15 jaar maar liefst 8 baby’s overleden aan kinkhoest. Maar wat is kinkhoest? En wat zijn de symptomen van deze nare ziekte?

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectie aan de luchtwegen.

Meer besmettingen met kinkhoest

Er zijn steeds meer mensen die besmet worden met kinkhoest. Dit zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2012. Elke twee tot drie jaar is er zo’n piek in de uitbraak van de ziekte en dat was in 2012 ook weer het geval. In februari 2012 werd gemeld dat duizend mensen waren getroffen door de ziekte. In 2011 was dat aantal maar vierhonderd.

Als je kinkhoest hebt, welke symptomen heb je dan?

Kinkhoest gaat zoals de naam al doet vermoeden gepaard met hoesten. Hard hoesten en veel hoesten. Ook zijn de hoestbuien vaak vlak achter elkaar, waardoor iemand met de ziekte vaak erg moe wordt. Vaak wordt er taai slijm opgehoest. Ook kan de ademhaling heel gierend gaan. Benauwdheid komt veel voor, maar ook overgeven door de hoestbuien. Daarnaast hebben mensen die de ziekte hebben vaak ook hangerig en lusteloos.

Hersenbloeding door kinkhoest

Door het langdurige hoesten komt het voor dat er zuurstoftekorten ontstaan in de hersenen en hersenbloedingen. Die kunnen dan weer leiden tot hersenletsel. Ook de longen worden vaak getroffen en ook daar kan blijvende schade ontstaan. Bij de meeste volwassenen vallen de gevolgen van kinkhoest wel mee, maar vooral baby’s lopen een groot risico als ze de ziekte krijgen. Omdat zij vaker te maken krijgen met het stoppen van de ademhaling, overlijdt van hen een deel aan de ziekte. Het nare nieuws is bovendien dat er in 2012 nog geen behandeling was tegen kinkhoest.

Inenten tegen kinkhoest

In Nederland worden mensen ingeënt tegen kinkhoest. De ziekte heeft zich echter wel aangepast aan de vaccinatie en daardoor krijgt een deel van de gevaccineerden toch kinkhoest. Dat is vooral het geval onder kinderen tussen 5 en 9 jaar. Wie echter is ingeënt krijgt de ziekte wel, maar in een veel mildere variant dan mensen die niet zijn gevaccineerd.

Wanneer is kinkhoest gevaarlijk?

Kinderen die niet of niet voldoende zijn ingeënt lopen de meeste risico’s als ze toch kinkhoest krijgen. Als geconstateerd wordt dat ze aan de ziekte lijden, worden ze vaak ook direct in het ziekenhuis opgenomen. Er is ten slotte geen geneesmiddel tegen kinkhoest. Toch zijn de laatste 15 jaar nog altijd 8 baby’s overleden aan de ziekte.

Volwassenen kunnen de ziekte overbrengen op baby’s

Volwassenen krijgen ook wel kinkhoest, maar vaak zijn verschijnselen dan vaak minder heftig. Vaak hoesten zij vooral veel en lang. Het risico van een volwassen die de ziekte heeft, is echter dat hij het over kan brengen op een baby die niet is ingeënt of niet voldoende is ingeënt. Die besmetting vindt dan plaats door hoesten en door niezen. De incubatietijd is tussen de 7 en 10 dagen. De ziekte wordt vooral overgebracht in de beginperiode als degene die de ziekte heeft nog niet eens hoest. Dan is het gevaar dus het grootst.

Inentingen tegen kinkhoest

Baby’s worden door de overheid gevaccineerd tegen kinkhoest. Ze krijgen daarvoor drie prikken tussen de twee en de vier maanden. Als ze elf maanden en dan vier jaar zijn, krijgen ze nog een vervolgprik die hen langer moet beschermen.

Nieuw kinkhoestvaccin

Vanaf 2005 krijgen kinderen een nieuw kinkhoestvaccin. Die moet er voor zorgen dat de bescherming tegen de ziekte bij kinderen van 1 tot 3 jaar is verbeterd. De bestrijding van kinkhoest gaat overigens wel nader bekeken worden, omdat er toch nog zoveel mensen ziek worden en het vaccin steeds minder kracht lijkt te hebben.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is kinkhoestWat is kinkhoestKinkhoest geeft langdrurige en heftige hoestbuien. Het is een ziekte van de bovenste luchtwegen. Zowel volwassenen en ki…
Kinkhoest bij baby's, symptomen herkennenKinkhoest bij baby's, symptomen herkennenKinkhoest is een besmettelijke bacterie, waarvan men erg ziek kan worden. Vooral voor baby's kan dit zeer gevaarlijk zij…
Kinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest is gevaarlijk voor baby´s. Als het kind jonger is dan 9 maanden loopt het extra risico´s. Bij zeer jonge kinde…
Kinkhoest bij KinderenKinkhoest bij KinderenKinkhoest Is een typische kinderziekte die regelmatig voorkomt bij kinderen en een langdurig en onaangenaam ziektebeeld…

Obesitas, wat is het en wat zijn de gevolgen?Obesitas, wat is het en wat zijn de gevolgen?Obesitas of zwaarlijvigheid is een groot probleem in onze samenleving, steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Wat is…
De ziekte van PfeifferDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte. Het wordt ook wel 'kissing disease' genoemd, omdat het virus veroorzaakt…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • RIVN
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.