Trombose en een trombosebeen: Symptomen en behandeling

Heel wat mensen krijgen vroeg of laat een keer last van trombose. Sterker nog, trombose is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Wanneer je trombose hebt, ontstaat er een bloedpropje in één van je aderen. Zodra dit bloedpropje in het been ontstaat, is er sprake van een trombosebeen. Dit kan erg vervelend zijn en grote gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een trombosebeen snel te herkennen om voor de juiste behandeling te zorgen.

Trombosebeen symptomen

Als er een bloedpropje in het been ontstaat, wordt het been opgezwollen en voelt het warm aan. De huid van de kuit staat strak en is pijnlijk. Het is belangrijk om met deze symptomen meteen naar het ziekenhuis te gaan om het been te laten onderzoeken.

Longembolie (bloedpropje in de longen)

Wanneer je te lang wacht of niet door hebt dat er een bloedpropje is ontstaan, kan het zo zijn dat een deel van het propje doorschiet naar de longen. In dat geval is er sprake van een longembolie. Een longembolie is erg pijnlijk en bovendien gevaarlijk. Het zorgt voor een benauwd gevoel en een stekende pijn in de longen. Wanneer het propje verkeerd terecht komt, kan dit zelfs dodelijk zijn.

Risico op trombose

Iedereen kan een trombosebeen of trombose op een andere plek in het lichaam krijgen. Toch is er een aantal risicogevallen bekend. Over het algemeen krijgen jonge mensen geen trombose. Het gebruik van de pil zorgt echter wel voor een hoger risico op trombose, zeker in combinatie met roken. Het gebeurt zelden dat jonge vrouwen hierdoor trombose krijgen, maar de kans is altijd aanwezig. Verder hebben oude mensen en zwangere vrouwen een groot risico op trombose. Wanneer trombose in de familie zit, moet je extra opletten. Na het vliegen, een lange autorit of een ziekenhuisverblijf van enkele dagen is er ook een verhoogde kans op trombose.

Behandeling met bloedverdunners

Er zijn geen medicijnen om een trombosebeen te genezen, maar wel medicijnen om een nieuw trombosebeen te voorkomen. Mensen met een trombosebeen krijgen bloedverdunners om te zorgen dat er niet nog een bloedprop ontstaat. Doordat het bloed verdund wordt, zal de ontstane bloedprop ook langzaam verdwijnen. In het begin zul je veel rust moeten houden om ervoor te zorgen dat het propje niet plotseling losschiet en in de longen terecht komt. Daarna zul je weer kunnen lopen, maar wel met een steunkous.

Steunkousen

Het bloedpropje beschadigt de klepjes in je ader, waardoor het bloed in je been minder makkelijk omhoog kan stromen. Goede steunkousen zijn daarom van belang. Een steunkous is een elastische kous die strak om de huid zit waardoor het bloed omhoog wordt geperst en niet in het been blijft hangen. Hierdoor neemt het zware gevoel in het been af. Steunkousen draag je overdag. ’s Nachts kunnen ze in principe af, omdat de druk op het been anders te hoog wordt. Tijdens het douchen doe je de kous ook af.

Posttrombotisch syndroom

Een steunkous draag je twee jaar. In die twee jaar krijgt je been de kans om te herstellen. Als het daarna nog niet hersteld is, zal het ook niet meer gebeuren. In dat geval is er sprake van een posttrombotisch syndroom. Hier kunnen vervelende klachten bij ontstaan zoals een zwaar en vermoeid gevoel in het been, vocht in het been, een verkleuring van de huid of spataderen. Het posttrombotisch syndroom ontwikkelt zich meestal binnen twee jaar en bij zo´n 25 tot 50 procent van alle mensen met trombose. Het dragen van steunkousen vermindert de kans hierop echter aanzienlijk.

Trombosedienst

Omdat je bloedverdunners slikt, zul je ook naar de trombosedienst moeten. In het begin ga je hier iedere week naar toe om de dikte van je bloed te meten. Wanneer het beter gaat, kun je soms wat langer wegblijven. Op basis van de dikte van je bloed bepaalt de trombosedienst wat de hoeveelheid bloedverdunners is die je dagelijks moet slikken. Je krijgt hier een schema voor waarop je elke dag precies kunt zien hoeveel pillen je moet nemen. Dit schema is vervolgens geldig tot je volgende bezoek. De meeste mensen met een trombosebeen blijven een half jaar tot een jaar bij de trombosedienst. Als je veel langer moet blijven komen, kun je ook overwegen om zelf te gaan prikken. Hier zijn cursussen voor te volgen.

Blijf opletten

Wanneer je eenmaal een trombosebeen hebt gehad, zul je altijd moeten blijven opletten. Het risico is dan groter om nogmaals een trombosebeen te krijgen. Wees dus extra alert op momenten die sowieso al voor een verhoogd risico op trombose zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld een lange autorit maakt, is het verstandig om tussendoor regelmatig te stoppen en de benen even te strekken. Tijdens een reisje met het vliegtuig is dit ook handig om te doen. Vlieg je langer dan vier uur? Overleg dan met je huisarts over het gebruik van een bloedverdunnend middel. Pillen die je bloed verdunnen moeten al lang tevoren genomen worden, maar een injectie kun je een paar uur voor de vlucht zelf toedienen. Wanneer je zwanger wilt worden terwijl je ooit al eens trombose hebt gehad, is het ook verstandig om vooraf je arts te raadplegen.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt ontdekt en behandeld. De een heeft bovendien meer kans op…
Bloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenBloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenEen trombosebeen kan erg vervelend en zelfs potentieel levensgevaarlijk zijn doordat het de bloedsomloop belemmert. De b…
Wat is trombose en hoe verminder je de symptomen?Wat is trombose en hoe verminder je de symptomen?Trombose is een ernstige ziekte waarbij er allerlei bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan. De ziekte wordt 'veneuze tr…
Trombose – een sluipmoordenaarTrombose – een sluipmoordenaarLongembolie, hartinfarct, trombosebeen en CVA (herseninfarct, beroerte). Het zijn enkele van de meest bekende aandoening…
Vrouwen en HIV/AIDSDe kans dat vrouwen besmet raken met HIV tijdens onbeschermd sexueel contact is twee keer zo groot als de kans van manne…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 10-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.