Invulling geven aan zwangerschaps- en bevallingsverlof

Invulling geven aan zwangerschaps- en bevallingsverlof Alle zwangere vrouwen hebben er allemaal recht op, ze maken er alleen niet allemaal gebruik van … zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het is in veel landen net weer even anders geregeld als het om de duur van het zwangerschaps- en bevallingsverlof gaat, maar alle vrouwen hebben en krijgen in de periode van bevallen “verlof”. Natuurlijk ligt het wat genuanceerder als er al een gezin draaiende gehouden moet worden, immers een gezin draait gewoon door. Maar het is afhankelijk van de vrouw in kwestie of ze dit “erbij” kan hebben of niet en bovendien daar kan een partner ook een rol in vervullen.

Doorwerken medisch verantwoord?

Zwangerschapsverlof

Hoewel veel vrouwen zich ook de laatste periode van de zwangerschap gewoon prettig voelen, is “de uitnodiging” gewoon door te gaan niet altijd wijs. Waarbij doorgaan staat voor de carrièrevrouw die gewoon haar uren maakt als zou ze niet zwanger zijn. De 28 tot 30 weken is een grens waarbij men wetenschappelijk heeft aangetoond dat doorwerken na deze grens een kleinere baby op kan leveren of een vroeggeboorte. Waarbij een vroeggeboorte weer nadelige gevolgen kan hebben voor de hersenontwikkeling van de baby. En waarom het risico lopen?
Wat vervolgens ook een rol kan spelen is de verandering van het eigen lichaam en geest, waarbij sommige vrouwen niet concreet genoeg meer aan de slag kunnen, waarbij zaken vergeten, beslissingen niet rationeel oppakken etc. op de loer kan liggen. Het vervelende is dat je dit niet altijd zelf direct herkent en de omgeving het als lastig kan ervaren, je hierop te moeten wijzen.

Dat neemt niet weg dat je dan maar angstig op een stoel moet gaan zitten wachten tot je de 40 weken nadert, want veel verloskundigen en gynaecologen adviseren het tempo slechts een stuk terug te schuiven na de 28/30 weken. Waarbij het belangrijkste aspect is dat je geen stressverhogende activiteiten meer verricht en luistert naar je lichaam. Maar als je je prettig voelt in je werk en je lichaam laat het toe, zonder je in bochten te moeten wringen, waarom zou je dan niet blijven werken.
Wat daarbij om de hoek kan komen, is het “risico” wat sommige werkgevers niet willen lopen en je verplicht naar huis gestuurd wordt.

Bron: Eigen neefje en nichtje - AnnastaalBron: Eigen neefje en nichtje - Annastaal

Bevallingsverlof

Spreekt haast voor zich dat er ook genoeg vrouwen zijn die iets willen laten zien in hun functie en dan is het van belang de periode dat je er uit bent, zo kort mogelijk te laten zijn. Een langere periode eruit, is een langere periode iemand anders die je werk doet en behalve iets draaiende houden kan deze collega ook een andere richting geven aan de werkzaamheden. Dit kan soms als bedreigend voor de carrière ervaren worden.
De vrouw die carrière wil maken zit vaak met het krijgen van kinderen in dezelfde leeftijdsperiode en dat kan het voor menig vrouw lastig maken. Lastig in de zin van het moment van kinderen krijgen.

Sommige vrouwen zijn al jong bezig met deze problematiek en krijgen op jonge leeftijd kinderen, maar dan kan er later het “gemis” van een stuk jeugd naar voren komen. Ben je een stevig gevorderde dertiger, dan verlaag je de kans op zwangerschap en ben je voor je pubers (zo’n 15 jaar later) een oude moeder. Het proces van wikken en wegen over het moment van zwanger worden is dus lastig.

Tot slot

En natuurlijk is er ok een groep vrouwen die overal rustig tussendoor laveert en nauwelijks last heeft van de zwangerschap en na de bevalling weer super scherp zijn en het organiseren met de nieuwe baby perfect in de vingers heeft. Aangezien iedere vrouw anders is, verloopt bij iedere vrouw het proces dus net even anders. Maar eerst en vooral is het voor elke (aanstaande) moeder van belang om goed naar het lichaam te luisteren en stress te vermijden.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: hoogte en duurZwangerschaps– en bevallingsverlof zijn geregeld in de Wet arbeid en zorg. Deze wet biedt een aantal verlofregelingen, z…
Vragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofVragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofZwangere werkneemsters en zelfstandigen hebben recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Ook werkneemsters met b…
Recht op verlof voor ouders - zwangerschapsverlofVoor gezinnen met jonge kinderen, of die kinderen krijgen, zijn er extra regelingen in het leven geroepen. Het zwangersc…

Over de miskraam praten we nietOver de miskraam praten we nietVoorzover we weten krijgt minimaal één op de tien vrouwen er mee te maken, als het kindje heel vroeg afkomt is het niet…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen neefje en nichtje - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.