Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes Misselijkheid, brandend maagzuur, obstipatie, je zult er maar last van hebben. Handig om te weten waardoor het komt en wat er tegen kan helpen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt vooral in de eerste drie maanden voor. Je lichaam moet zich instellen op de zwangerschap. De placenta wordt in deze periode aangelegd en een klompje cellen groet uit tot een compleet mensje. Dat kost veel energie. Wat je hier tegen zou kunnen doen is veel rusten, soms is vermoeidheid een gevolg van ijzergebrek. Dit voorkom je door ijzerrijke producten te eten: peulvruchten, appelstroop, (groene) groenten, vlees en vis zijn bekende ijzerproducten.

Misselijkheid

Het zwangerschapshormoon HCG dat door je lichaam giert is hiervan de oorzaak. Je lichaam moet wennen aan dit hormoon. Dat duurt ongeveer drie maanden. Vandaar dat veel zwangere vrouwen vooral het eerste trimester misselijk zijn. Probeer 's ochtends voordat je opstaat iets lichts te eten. Een cracker of een beschuitje bijvoorbeeld. Eet gedurende dag kleine hoeveelheden in plaats van drie keer één grote maaltijd en vermijd vet en scherp gekruid voedsel. Sommige vrouwen zweren bij vanille vla of cola.

Kramp

Er wordt wel gezegd dat (kuit)kramp een symptoom is van magnesiumtekort. Eet en drink genoeg zuivelproducten. Je kunt proberen of je klachten verminderen als je (extra) magnesieum neemt. Neem echter nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid en altijd in overleg met je verloskundige. En laat je hakken voorlopig even in de kast.

Bloedend tandvlees

Je tandvlees is nu meer doorbloed en zachter dan normaal. Bloedend tandvlees kan echter ook 'gewoon' een gevolg zijn van slechtere mondhygiëne; je snoept misschien meer nu je zwanger bent of neemt het minder nauw met tandenpoetsen en flossen omdat je simpelweg moe bent. Zorg voor een gezond gebit. Bezoek ook nu de tandarts en gebruik tandenstokers om de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon te houden. Spoelen met kamillethee kan ook, kamille desinfecteert.

Vocht vasthouden

Je bloed is tijdens de zwangerschap dunner, waardoor het makkelijker vanuit de bloedvaten de weefsels in loopt. Hou het koel. Warmte zorgt dat je meer vocht vasthoudt en dat is dus niet goed. Eet niet te veel zoute dingen, zoals chips of drop. Heb je een baan waarbij je veel zit, sta dan af en toe even op en loop een stukje. Bleekselderij staat bekend om zijn vochtafdrijvende werking, ook bestaat er speciale vochtafdrijvende thee.

Verstopping

Het hormoon progesteron is hiervan de oorzaak. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder niet te veel samentrekt. Helaas, op dezelfde manier legt het ook je darmen stil. Eet veel vezels. Eet dus geen pizza, beschuit en wit brood, dit werkt namelijk verstoppend. Ook bananen en zwarte bessen kun je nu beter even laten staan, net als chocola. Kies voor volkorenproducten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta of peulvruchten. Ook fruit, vooral kiwi's zijn goed. Drink voldoende water en beweeg veel.

Aambeien

Aambeien zijn spatader op de endeldarm of rondom de anus. Ze worden net als gewone spataders veroorzaakt door het hormoon progesteron. Het belangrijkste om aambeien te voorkomen, is te zorgen voor zachte ontlasting. Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt en probeer niet te persen. Eet zoveel mogelijk vezel en vochtrijke voeding. Heb je ze toch? Spoel na met water in plaats van dat je afveegt met wc papier. Iets kouds tegen de aambei duwen kan de pijn ook iets verminderen.

Duizeligheid

Duizeligheid komt door een (te) lage bloeddruk. Ga eerst even zitten voordat je opstaat. Bij een te lage bloeddruk kan het soms helpen om iets zouts te eten of drinken, zoals een kopje bouillon.

Jeuk

In de meeste gevallen komt jeuk doordat je huid onder spanning staat of erg droog is. Soms is er meer aan de hand: gal stuwing. Bepaalde gal stoffen komen dan in je bloed terecht, wat de jeuk veroorzaakt. Dit komt niet vaak voor, maar het is daarom wel verstandig om dergelijke klachten te bespreken met je verloskundige. Draag geen strak zittende kleding en zorg dat je niet te veel transpireert. Bij erge jeuk geeft een koude douche soms verlichting. Heb je jeuk doordat je huid droog is, dan helpt het om hem goed vet te houden. Amandelolie is hiervoor een geschikt middel. En probeer niet te krabben, hoe lastig dit ook is, dit maakt de jeuk alleen maar erger!

Brandend maagzuur

Hier is progesteron ook de schuldige. Onder invloed van dit hormoon is de afsluiting van je maag naar je slokdarm wijder geworden. Doordat je baby steeds groter wordt, komt er meer druk op je maag. Je maag loopt als het ware 'over' en het maagzuur komt daardoor in de slokdarm terecht. Dat geeft een branderig gevoel. Producten die het maagzuur binden zijn melk, een stukje brood, pepermunt. Een extra kussen onder je hoofd als je slaapt kan ook schelen. Neem liever geen scherpe kruiden of te veel koffie.

Spataders

Hier is progesteron ook de oorzaak, dit verslapt niet alleen je baarmoeder en darmen, maar ook de wanden van je bloedvaten. Die zetten uit en als je buik dikker wordt, kunnen ze een beetje worden afgekneld. Sta niet te lang en zo min mogelijk met je benen over elkaar zitten. Draag liever geen knellende kleding en neem eventueel een koude douche voor een betere doorbloeding, of laat je benen masseren. Bij spataderen op je schaamlippen kun je een stevig maandverband dragen om tegendruk te geven.
© 2012 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
De ontwikkeling van je baby; 6 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 6 weken zwangerIn de zesde week van een zwangerschap begint het vruchtje in de buik van een zwangere vrouw steeds meer de vormen van ee…

Samen eten aan tafel met je kindSamen eten aan tafel met je kindVanaf zes maanden gaat het echt beginnen: de eerste hapjes! Je baby leert naast melk andere smaken kennen. Liefst leer j…
Bewegen na de zwangerschapBewegen na de zwangerschapHet is erg verleidelijk om lekker op de bank te gaan liggen met je baby. Maar als je meer energie wilt en je oude gewich…
Bronnen en referenties
  • Gesprekken met mijn verloskundige over mogelijke klachten en klachten die ik zelf heb.
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.