Complicaties bij de moeder tijdens de bevalling

Complicaties bij de moeder tijdens de bevalling Na 9 maanden wachten is het eindelijk zover: de zwangerschap loopt ten einde en de bevalling komt in zicht. De meeste bevallingen verlopen normaal, maar soms kunnen zich ook bij de moeder complicaties voordoen. Bij bepaalde aandoeningen kunnen de risico’s al van tevoren ingeschat worden, andere complicaties doen zich onverwacht voor.

Ernstige complicaties

Overmatig bloedverlies

Overmatig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben:
Onvoldoende samentrekken baarmoeder: Indien de baarmoeder onvoldoende samentrekt na de geboorte, worden de bloedvaten onvoldoende afgeknepen en blijf je bloeden. Er wordt dan medicatie toegediend die het samentrekken van de baarmoeder stimuleert zodat het bloeden ophoudt.

Placentarest: De oorzaak van overmatig bloedverlies kan een achtergebleven restant van de placenta zijn. Dit restant dient zo snel mogelijk verwijderd te worden.

Stollingsstoornis: bij ernstige bloedarmoede of een stollingsafwijking, kan het bloed onvoldoende stollen.

Myoom: Wanneer een keizersnede uitgevoerd wordt omdat er een myoom (vleesboom) op de baarmoeder aanwezig is, kan dit myoom in sommige gevallen ongecontroleerd beginnen bloeden. In uitzonderlijke omstandigheden moet de baarmoeder weggehaald worden om de overlevingskansen van de moeder te garanderen.

Syndroom van Sheehan: in zeer zeldzame gevallen kan de moeder zoveel bloed verliezen dat de hypofyseklier gedeeltelijk afsterft. Vaak worden de symptomen pas een tijd na de bevalling duidelijk: uitblijvende menstruatie, oververmoeidheid, niet mogelijk om borstvoeding te geven. De aandoening kan behandeld worden door het toedienen van hormoonvervangers.
In ernstige gevallen kan een bloedtransfusie nodig zijn.

Ernstig bloedverlies kan optreden tijdens de bevalling, maar ook nog in de weken nadien. Raadpleeg steeds een arts.

Infecties (kraamvrouwenkoorts)

Kraamvrouwenkoorts komt veel minder voor dan vroeger omdat de hygiënische omstandigheden tijdens de bevalling veel beter zijn. Deze bloedvergiftiging, die veroorzaakt wordt door aanwezigheid van bacteriën in de bloedbaan, kan bestreden worden door het toedienen van antibiotica. Raadpleeg je arts wanneer je koorts maakt.

Zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie / HELLP-syndroom

Pre-eclampsie is een combinatie van te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Pre-eclampsie kan overgaan naar eclampsie of stuiptrekkingen. Bij het HELLP-syndroom is er sprake van hemolyse (te snelle afbraak van rode bloedcellen), leverenzymen en te weinig bloedplaatjes. In eerste instantie geven beide aandoeningen dezelfde symptomen. Een milde vorm van pre-eclampsie kan tijdens de zwangerschap behandeld worden met medicijnen. Als de toestand van de moeder echter levensbedreigend wordt, kan het nodig zijn de baby zo snel mogelijk ter wereld te laten komen.

Trombose (een bloedklonter)

Bij onvoldoende beweging wordt het risico op een trombose of bloedklonter in een bloedbaan groter. Dergelijke bloedklonter vormt zich vaak in de benen. Dit is ook de reden waarom bedlegerige mensen steunkousen dragen: om de bloedcirculatie voldoende op gang te houden. Dergelijke bloedklonters kunnen terug ‘opgelost’ worden door een bloedverdunnend middel toe te dienen (vaak via injecties). Zeer ernstige complicaties kunnen zich voordoen wanneer de bloedklonter via de bloedbaan naar de hersenen of longen ‘verhuist’ waardoor zich een hersenbloeding of longembolie kan voordoen. Raadpleeg je arts wanneer je last hebt van benauwdheid, pijn op de borst of duizeligheid.

Afwijkingen aan het baringskanaal

Wanneer het bekken van de moeder te smal is of er een afwijking is aan de baarmoederhals, kan het zijn dat de opening waardoor de baby naar buiten moet, te smal is. Wanneer dit vastgesteld wordt, kan de arts beslissen over te gaan tot een keizersnede.

Complicaties na de bevalling

Ook na de bevalling kan je last hebben van ongemakken, zoals een blaasontsteking, een ontsteking van de knip of een borstontsteking.

Blaasontsteking

Blaasontstekingen komen vrij vaak voor. Raadpleeg je arts bij veelvuldig plassen, pijn bij het plassen of in de onderbuik. Een urinetest kan uitsluitsel geven en de aandoening is eenvoudig te verhelpen met medicatie.

Ontsteking van de knip

Wanneer je tijdens de bevalling een ‘knip’ gekregen hebt, is het mogelijk dat de wonde gaat ontsteken. Als je in het ziekenhuis bevallen bent, is de kans hierop vrij klein omdat de kraamverzorgende de wonde dagelijks ontsmet en controleert.

Borstontsteking

Een borstontsteking kan zich voordoen bij vrouwen die borstvoeding geven. Er vormt zich dan een pijnlijke, warme, harde en rode plek op de geïnfecteerde borst. Vaak geneest een borstontsteking spontaan, anders kan de arts antibiotica voorschrijven.

Psychische problemen

‘Baby blues’

Veel vrouwen hebben last van stemmingswisselingen na de bevalling. Dit is niet zo abnormaal en is te verklaren door een wisselende hormoonhuishouding. Deze stemmingswisselingen worden ook wel ‘baby blues’ genoemd en duren meestal niet langer dan enkele dagen.

Depressie

Wanneer je je somber en neerslachtig blijft voelen kunnen de stemmingswisselingen overgaan naar een echte depressie. Soms overheerst de angst dat je het niet aankan of dat de verantwoordelijkheid te groot is. Laat je bij een depressie begeleiden door een gekwalificeerd persoon.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het inleiden van een bevallingHet inleiden van een bevallingIn sommige gevallen is het nodig om een bevalling op te wekken, in het belang van moeder en kind. Dit wordt ook wel inle…
Bevallen door een zelf geassisteerde keizersneeBevallen door een zelf geassisteerde keizersneeBij een geplande keizersnede wordt er rekening gehouden met de wensen van de vrouw. In het buitenland konden vouwen er s…
Afwijking aan de navelstreng - Velamenteuze insertieTijdens de 20-weken echo wordt je baby minutieus onderzocht. Hierbij wordt ook gekeken waar de placenta ligt, hoe de nav…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…

Hersteloperatie sterilisatie man en vrouwHersteloperatie sterilisatie man en vrouwWie in het verleden een sterilisatie heeft ondergaan, kan hier soms spijt van krijgen en wil dit ongedaan maken. Een her…
Bevallen na 42 weken zwangerschapBevallen na 42 weken zwangerschapAls de bevalling na 42 weken zwangerschap plaatsvindt spreekt men van serotiniteit. Wat houdt dit in? Wat kunnen de even…
Bronnen en referenties
  • http://www.livive.nl
  • http://nl.wikipedia.org
Wapiti (39 artikelen)
Laatste update: 11-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.