Miskraam: opnieuw zwanger worden

Miskraam: opnieuw zwanger worden Na een miskraam opnieuw zwanger worden: de meeste vrouwen lukt dit probleemloos. Soms kan het even duren voordat de normale cyclus weer op gang komt. De ovulatie kan op zich laten wachten, en daarmee ook de eerstvolgende menstruatie. Hoe lang duurt het gemiddeld voordat je na een miskraam weer zwanger bent?

Een miskraam

Iedere zwangere vrouw heeft er angst voor: het krijgen van een miskraam. De oorzaak voor een miskraam is meestal onbekend maar vaak gaat het om een aanlegfout, waardoor de baby geen kans op een normaal leven heeft. De natuur kiest er dan zelf voor de zwangerschap af te breken. Soms wordt een miskraam veroorzaakt door een infectie, een afwijking van de baarmoeder, een vleesboom, de leeftijd van de moeder, overwicht, roken, alcohol of antistoffen in het bloed.

Veel vrouwen willen direct na een miskraam weer opnieuw zwanger worden. Dit is een logische beredenering want de wens naar een kindje is groot. De vraag is echter of het verstandig is om direct weer zwanger te worden en of het ook mogelijk is.

De cyclus moet weer op gang komen

Tijdens een miskraam worden het vruchtje, de placenta en het baarmoederslijmvlies afgestoten. Wanneer er resten achter blijven is het lichaam niet in staat om weer opnieuw vruchtbaar te worden. De baarmoeder moet eerst helemaal leeg zijn. In een enkel geval gebeurt het dat het lichaam niet zelf in staat is alles af te stoten. De vrouw blijft dan bloeden of krampen houden. Een arts zal een curettage uit moeten voeren: met een zuigertje wordt de baarmoeder leeg gemaakt.

Nadat de miskraam helemaal voltooid is, maakt het lichaam zich weer klaar voor een volgende eventuele zwangerschap. Dit gaat niet zomaar. Eerst moeten de hormonen weer op een normaal niveau komen. Vervolgens vindt er een eisprong plaats en is de vrouw weer vruchtbaar. Hoe lang dit gaat duren is zeer verschillend. De ene vrouw heeft twee weken na de miskraam alweer een eisprong terwijl de andere vrouw er lang op moet wachten: soms wel twee maanden.

Eerst de menstruatie afwachten of direct weer zwanger worden?

Vaak wordt er geadviseerd om eerst een normale menstruatie na de miskraam af te wachten en vanaf dan pas zwanger te worden. Dit wordt om een aantal redenen gezegd. Ten eerste is het vaak onduidelijk wanneer de eerste eisprong na een miskraam plaats vindt. Zou de vrouw direct opnieuw zwanger worden dan hebben artsen geen punt waarop ze kunnen tellen hoe ver de vrouw zwanger is. Ten tweede zijn sommige vrouwen zowel lichamelijk als geestelijk er nog niet klaar voor om weer zo snel zwanger te worden, vooral geestelijk vergt een miskraam nogal wat. Het beste is dan om na de menstruatie eerst af te wachten totdat je weer normaal ongesteld wordt.

Toch weer snel zwanger worden na een miskraam

Wanneer je er zelf klaar voor bent, mag je in principe best direct opnieuw zwanger proberen te raken. Het is tenslotte jouw eigen lichaam. Het probleem is dat de eisprong niet met precisie bepaald kan worden omdat elk vrouwenlichaam anders reageert na een miskraam. Met behulp van de temperatuurmethode of ovulatietesten kan de eisprong wel geschat worden. Zo kan een betere berekening worden gemaakt over de zwangerschapsduur. Zelfs wanneer je niet weet wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden, kan tegenwoordig met behulp van een echo vrij nauwkeurig geschat worden hoe ver de nieuwe zwangerschap gevorderd is.

Het is niet te voorspellen hoe lang het duurt voordat je opnieuw zwanger raakt na een miskraam. Gemiddeld genomen doen vrouwen er twee weken tot zes maanden over. Belangrijk is dat er geen druk achter staat: bij stress lukt het vaak veel minder goed om zwanger te worden.

Kans op weer een miskraam

In de helft van alle zwangerschappen komt een miskraam voor gedurende de eerste twee weken van de zwangerschap. Dit betekent dat veel vrouwen niet eens wisten dat ze zwanger waren en de miskraam wordt aangezien voor een normale menstruatie. Zodra een vrouw weet dat ze zwanger is, komt een miskraam in ongeveer 10-15 procent van de gevallen voor. De kans dat jij weer opnieuw een miskraam krijgt is niet veel groter dan bij andere vrouwen. Het ligt wel even anders voor vrouwen die drie keer achter elkaar een miskraam hebben gehad. De kans op weer een miskraam bedraagt nu ongeveer 35 procent. Toch blijft de kans dat het wel goed gaat altijd groter. Bij bepaalde factoren is de kans op een miskraam gewoon groter, waardoor het aan te raden is onder controle van een arts te staan. Het risico op een miskraam kan verkleind worden door een aantal risicofactoren uit te sluiten:
  • Gebruik geen alcohol, tabak of andere genotsmiddelen.
  • Let op het gewicht: zowel ondergewicht als overgewicht verhogen het risico op een miskraam.
  • Leeftijd speelt een belangrijk rol: oudere vrouwen krijgen vaker een miskraam. Hou hier rekening mee.
  • Een grote vleesboom die de innesteling tegenhoudt kan verwijderd worden.
  • Ga bij herhaaldelijke miskramen langs een arts (gynaecoloog).
  • Vermijd stress en eet gezond en gevarieerd.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden na een miskraamZwanger worden na een miskraamEen miskraam, en nu? Een miskraam ontstaat meestal door een aanlegfout van het vruchtje. Na je miskraam wil je eigenlijk…
Een (te) vroege eisprong of ovulatieEen (te) vroege eisprong of ovulatieGemiddeld duurt de vrouwelijke cyclus zo'n 28 dagen. Dit zou inhouden dat de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, rond da…
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…

Zwangerschapsstriemen. Striemen voorkomen? Enkele tips!Striemen tijdens zwangerschap, of erna, kunnen erg vervelend zijn. Vrouwen die te kampen hebben met dit huidprobleem sch…
Roken tijdens zwangerschap, mag het? Ontdek de risico's!Roken tijdens zwangerschap, veel vrouwen doen het. Andere zwangere vrouwen mijden het als de pest aangezien zij vrezen v…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.