De bevalling herkennen

De bevalling herkennen Na negen maanden zwangerschap zou het zover moeten zijn: de bevalling. Soms kondigt de bevalling zich al iets eerder aan. Hoe dan ook, een bevalling is meestal aan een aantal dingen te herkennen: ook wel de symptomen of voortekenen genoemd. Het verliezen van de slijmprop is hier één van, maar vaak is het voor de vrouw onduidelijk of de slijmprop al verloren is.

Voortekenen van de bevalling

De bevalling begint wanneer de baby er klaar voor is, gemiddeld is dit na negen maanden zwangerschap. Soms kondigt de bevalling zich al eerder aan. Vaak heeft dit een oorzaak. Vrouwen die roken of drugs gebruiken krijgen vaker te maken met een te vroeg geboren kind. Ook kan het zijn dat er sprake is van een infectie waardoor de bevalling eerder begint. Vaal baby's zijn vanaf zeven maanden zover volgroeid, dat een vroegtijdige bevalling vaak goed afloopt. Toch blijft het altijd voor de baby altijd beter om zolang mogelijk door te groeien en te ontwikkelen in moeders buik.

De symptomen van de bevalling zijn vaak wel duidelijk: weeën die in hevigheid toenemen en zich steeds vaker op elkaar volgen. De voortekenen van de bevalling zijn die symptomen die gezien worden enige dagen tot enige weken vóór de echte bevalling zich aankondigt.

Oefenweeën: voorbereiden op het echte werk

Oefenweeën en harde buiten worden nogal vaak met elkaar verward. Ze zijn niet helemaal hetzelfde, alhoewel dit misschien wel zo lijkt. Een harde buik ontstaat soms al vroeg in de zwangerschap, vaak rond de 20 weken. De baarmoeder trekt zich samen. Er is geen pijn te vvoelen, wel het gevoel van een harde buik. Wanneer de vrouw een hand op haar buik legt tijdens een harde buik is de buik ook duidelijk voelbaar als een harde bal. Een harde buik duurt meestal maar een paar seconden. Ook is er nog geen regelmaat in te ontdekken zoals bij oefenweeën soms wel het geval is.

Tegen het enden van de zwangerschap, vanaf 30 weken, gaan de harde buiken over in oefenweeën. Dit zijn de wat serieuzere voorweeeën. De baarmoeder bereidt zich voor op het echte werk. Een oefenwee kan wel pijnlijk zijn. De buik wordt zo hard als een bal of geeft een zwaar gevoel. Soms is er zelfs enige regelmaat te herkennen in oefenweeën: ieder kwartier of om het half uur. Duidelijk is dat de baarmoeder zich aan het voorbereiden is op de naderende bevalling. Met het verschil dat er nog geen ontsluiting is en de baarmoeder zich nog niet geheel samentrekt zoals tijdens de bevalling het geval is.

Het nut van een oefenwee is niet voor iedere vrouw even duidelijk. De oefenweeën of voorweeën hebben een hele belangrijke functie. Ze zijn er dus niet om de zwangere vrouw te plagen. oefenweeën helpen de baarmoedermond voorbereiden. Dit is nodig om straks de bevalling soepel te laten verlopen.

Verliezen van de slijmprop

De slijmprop sluit de baarmoedermond af. De slijmprop bestaat uit taai slijm en heeft als functie de baarmoedermond en alles daarboven te beschermen. Hierdoor wordt het voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen moeilijker om de baarmoeder binnen te dringen. De baarmoeder en het kind worden op deze manier beschermt tegen infecties. Overigens kan een slijmprop niet volledige bescherming geven tegen infecties, maar weert wel zoveel mogelijk micro-organismen.

Het verliezen van de slijmprop is vaak een eerste teken dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Tenminste, in de meeste gevallen. Soms verliest een vrouw al vroeg de slijmprop terwijl de bevalling echt nog weken op zich laat wachten. In de meeste gevallen wordt de slijmprop één week tot enkele dagen voor de bevalling verloren. Soms verliest een vrouw de slijmprop pas tijdens de bevalling. Alles is dus mogelijk.

Het verliezen van de slijmprop hoeft niet altijd opgemerkt te worden. De meeste vrouwen zien het wel, maar sommigen zien het gewoon niet. Omdat het in het toilet valt, of omdat de slijmprop gewoon niet wordt gezien. De slijmprop is een stukje taai slijm en is ongeveer even groot als een grote knikker. Wanneer je het uittrekt, kan het net zo lang als een balpen zijn. De kleur is wit tot geel. Meestal zit er bloed bij waardoor de slijmprop er roze tot rood uitziet. Het verliezen van de slijmprop is niet pijnlijk. Wie daarna toch pijn voelt, kan te maken hebben met weeën die begonnen zijn.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voortekenen van de bevallingDe voortekenen van de bevallingDe meeste vrouwen bevallen met een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Enkele dagen voordat de bevalling daadwerkelij…
Het begin van de bevallingHet begin van de bevallingVeel vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn vragen zich af of zij de naderende bevalling wel zullen herkennen. Wee…
De bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenDe bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenNa negen maanden zwangerschap kijken de meeste vrouwen wel uit naar de bevalling ofwel het moment dat ze verlost worden…
De ontwikkeling van je baby: 36 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby: 36 weken zwangerVanaf week 36 gaan de meeste vrouwen iedere week op controle bij de verloskundige of gynaecoloog. De baby is helemaal kl…

Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…
Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders is een initiatief waarmee zwangere vrouwen andere paren kunnen helpen om zwanger te worden. Door al…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.