Krijg ik een miskraam? Oorzaak, symptoom, gevolg, voorkomen!

Krijg ik een miskraam? Oorzaak, symptoom, gevolg, voorkomen! Krijg ik een miskraam? Is de vraag die vele zwangere vrouwen zich afvragen. Er is geen sluitende theorie over de oorzaak van één bepaalde miskraam. Maar er zijn wel tal van dingen die een vrouw kan doen om de kans op een miskraam te verkleinen. Maar wij zijn ook maar mensen en geen tovenaars of goden; miskramen zijn er en die zullen er altijd zijn. Ondanks alle inspanningen kan het steeds gebeuren dat er zich een miskraam de kop opsteekt. Ontdek hier de symptomen en gevolgen van een miskraam.

Inhoud


Wat is een miskraam?

Een miskraam is een spontane of natuurlijke abortus en aldus een onvoltooide zwangerschap. Een miskraam kan zich voordoen tot en met de twintigste week van de zwangerschap. Bij een miskraam gaat het immers altijd over het verliezen van de vrucht die vooralsnog niet levensvatbaar is. Na die periode spreekt men niet meer over een miskraam, maar over een verloren ongeboren kind. Na de twintigste week van de zwangerschap is de vrucht immers al genoeg ontwikkeld om te spreken van een menselijk wezen. Daardoor is het na die periode dus feitelijk een levende persoon die men verliest, ook al is hij nog niet geboren.

Hoe wordt een miskraam veroorzaakt?

Een miskraam kan op allerhande manieren veroorzaakt worden. Wanneer een vrouw haar vrucht verliest kunnen dokters dan ook meestal geen sluitend antwoord geven op die vraag. Toch zijn er een aantal factoren die de kans op een miskraam drastisch kunnen verhogen en aldus de oorzaak kunnen zijn ervan:

Hoe kan hij vermeden worden?

Soms duikt een miskraam uit het niets op zonder dat iemand het zag aankomen. Daar kan natuurlijk niemand wat aan doen, maar er zijn ook mensen die de miskraam zelf in de hand werken. Door rekening te houden met de puntjes opgesomd in de vorige paragraaf kan een miskraam niet uitgesloten worden, maar wordt de kans op het ontstaan ervan veel kleiner.

Wat zijn de symptomen?

Sommige zwangere vrouwen zullen helemaal niets merken van een eventuele miskraam. Meestal steken er zich echter toch een aantal symptomen de kop op zoals:
  • Vaak duizelig en/of misselijk
  • Pijn in de onderrug
  • Krampen in de buik
  • Minder gevoelige borsten
  • Bruine of donkerrode bloedingen aan de vagina
  • Afscheiding van vocht of bloedklonters

Hoe ziet een miskraam eruit?

Wanneer bovenstaande symptomen de kop op steken kan de zwangere vrouw zich verwachten aan een miskraam. Wanneer een vrouw dan ook naar de wc gaat tijdens deze symptomen moet ze erg goed opletten. Het zou namelijk wel eens mogelijk zijn dat de vrucht meekomt. Niet naar de wc gaan is echter geen oplossing, wanneer de vrucht afgestorven is moet hij er toch uit. Het is echter van belang om te weten of hij nog in het eigen lichaam aanwezig is of niet. Wanneer een vrouw bloedklonters verliest zit er een miskraam aan te komen, deze bloedklonters zijn echter nog steeds de vrucht niet. De vrucht kan herkend worden aan een blaas- of ballonachtige vorm die vrij helder is en gevuld met vocht. Soms is het zelfs mogelijk om het embryo te zien in deze blaas.

Wat moet ik doen met de vrucht?

Wie wat moet doen met haar afgestoten vrucht moet ieder voor zich uitmaken natuurlijk. Het is echter al vaak gebeurd dat vrouwen de vrucht zomaar door het toilet spoelen. Soms zijn ze zich van geen kwaad bewust, maar vaak weten ze dat ze de vrucht doorspoelen omdat ze het te vies vinden. Nadien krijgen veel vrouwen echter wel spijt van het feit dat de vrucht weg is. Sommige ouders halen meer voldoening uit het bewaren of begraven van de vrucht zodat ze er nog iets tastbaars aan overhouden.

Kan ik erna nog zwanger worden?

Een vrouw die te maken heeft gehad met een miskraam hoeft niet meteen te vrezen voor onvruchtbaarheid. Eén miskraam wil namelijk niet zeggen dat een vrouw geen kinderen kan krijgen. Het is echter wel aan te raden om een dokter of gynaecoloog te contacteren om eventuele nieuwe problemen te vermijden of zelfs voor psychologische begeleiding. Het is echter wel aan te raden om een viertal weken te wachten om opnieuw seks te hebben en tot na de volgende maandstonden te wachten om opnieuw zwanger te worden.

Een miskraam zelf opwekken

Vrouwen die een miskraam zelf willen opwekken zijn geen uitzondering. Bijvoorbeeld bij een buitenechtelijke zwangerschap willen veel vrouwen het kind 'verwijderen' door een miskraam op te wekken. Hoewel de methodes om een miskraam te vermijden ook tegengesteld kunnen werken om een miskraam op te wekken is dat zeker niet aan te raden. In dat geval worden vrouwen aangeraden om eerst te praten met de dokter die daarna eventueel een abortus kan voorstellen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doet een miskraam pijn?Doet een miskraam pijn?Een miskraam: helaas krijgen veel vrouwen hiermee te maken. Van alle zwangerschappen eindigt ruim de helft in een miskra…
Ongewenst zwangerDoor falen van anticonceptie en andere redenen kan het voorkomen dat men ongewenst zwanger raakt. Dit is voor velen een…

Roken tijdens zwangerschap, mag het? Ontdek de risico's!Roken tijdens zwangerschap, veel vrouwen doen het. Andere zwangere vrouwen mijden het als de pest aangezien zij vrezen v…
Alcohol en zwangerschap, gevolgen en enkele tips!Alcohol en zwangerschap, gevolgen en enkele tips!Mag ik alcohol drinken tijdens mijn zwangerschap, vragen vele zwangere vrouwen zich af. Voor sommige vrouwen is het evid…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-gezondheid.be/miskraam
  • http://www.dag-lief-kindje.com/wat-is-een-miskraam.html
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.