Temperatuurmethode en zwanger worden

Temperatuurmethode en zwanger worden Temperatuurmethode: een goede manier om de eisprong te bepalen. Wie zwanger wil worden, zal zich vaak willen verdiepen in verschillende manieren en methoden om sneller zwanger te worden. De temperatuurmethode is hier één van. Via deze methode krijg je meer inzicht in je maandelijkse cyclus en het moment dat de eisprong plaatsvindt.

Wat is de temperatuurmethode?

Er zijn meerdere methoden om het zwanger worden een handje te helpen, waarbij je vooral inzicht krijgt in het moment van eisprong en om te bepalen of je zwanger bent. Een veel gebruikte methode is de temperatuurmethode. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een koortsthermometer. De lichaamstemperatuur wordt iedere dag, nog vóór het opstaan, rectaal opgemeten. Het idee hierachter is dat de temperatuur gedurende de cyclus veranderingen laat zien. Tijdens de eisprong zakt de temperatuur iets, maar ná de eisprong stijgt de temperatuur juist met ongeveer een halve graad Celsius. De verhoogde temperatuur blijft bestaan tot het moment waarop je ongesteld wordt. Iedere dag wordt de temperatuur opgeschreven, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van het moment van eisprong. Wie zwanger wil worden en wil vrijen vlak voor de eisprong, heeft niet veel aan deze methode omdat de temperatuurstijging pas ná de eisprong plaatsvindt. Wat wel duidelijk wordt, is wanneer de eisprong plaatsvindt. En nog belangrijker: óf er wel een eisprong plaatsvindt. Daarom wordt deze methode vaak door artsen geadviseerd bij stellen die voor vruchtbaarheidsbehandeling komen.

Er is één nadeel aan deze methode: het opnemen van de temperatuur moet iedere dag rond hetzelfde tijdstip en vóór het opstaan uit bed. De eerste tijd zullen veel vrouwen uit bed springen en bemerken dan pas dat ze te laat zijn met het opnemen van de temperatuur. Uiteindelijk went dit, vooral wanneer je de thermometer naast het bed klaarlegt. Een ander nadeel is voor de vrouwen die in ploegendiensten of onregelmatige diensten werken en daardoor op verschillende tijdstippen gaan slapen en weer opstaan. Deze methode wordt dan minder betrouwbaar.

Temperatuurdaling bij menstruatie

De temperatuur stijgt vlak na de eisprong 0,2 tot 0,5 graden. Dit blijft zo tot aan de menstruatie. Wanneer de eicel niet bevrucht is en de menstruatie zich dus aankondigt, daalt de temperatuur weer naar het oude niveau. Bij iedere vrouw is dit hetzelfde. Wanneer je geen verschil in temperatuur waarneemt en toch ongesteld bent geworden, dan is er iets mis gegaan bij het opmeten. Dit kan omdat je bijvoorbeeld eerst naar de wc bent gegaan voordat je de temperatuur hebt opgemeten. Maar ook later wakker worden heeft invloed op de lichaamstemperatuur. Daarnaast kan een griepje of verkoudheid ook verhoging veroorzaken, waardoor de gehele meting in de war wordt geschopt.

Overigens heeft het geen zin om de temperatuur op een ander tijdstip na het opstaan op te meten, zelfs niet als dit elke dag hetzelfde tijdstip zou zijn. Gedurende de dag kan onder invloed van werkzaamheden en omgevingstemperatuur de lichaamstemperatuur sterk wisselen. Wie toch op andere momenten de temperatuur opneemt, zal daardoor ook foute berekeningen krijgen.

Lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap

Zoals eerder vermeldt, stijgt de temperatuur vlak na de eisprong en daalt weer op het moment van menstrueren. Maar wat als je zwanger bent? Dan daalt de temperatuur niet. Deze blijft dan net zo hoog als vlak na de eisprong. En dat is handig om te weten, want zo ontdek je vaak al dat je zwanger bent nog voordat je een zwangerschapstest kan doen. Om die reden vinden veel vrouwen de temperatuurmethode wel spannend om te doen: zolang de temperatuur na de eisprong hoog blijft, is er een kans op een zwangerschap. Maar let op, ook nu weer kunnen een aantal factoren zoals ziekte de temperatuur beïnvloeden.

Wanneer het niet lukt

Soms lukt het niet om zwanger te worden. Stellen die meer dan een jaar bewust proberen zwanger te raken en nog steeds niet zwanger zijn, komen in aanmerking voor hulp. Kinderloos maar wel een miskraam gehad hebben hoort hier niet bij: bij een miskraam heeft de vrouw bewezen wel vruchtbaar te zijn. Pas na drie miskramen achter elkaar komt de vrouw in aanmerking voor hulp. Het eerste dat een arts zal adviseren is de temperatuurmethode, om inzicht te krijgen in de cyclus en het moment van eisprong. Daarom kunnen vrouwen die na negen maanden proberen nog niet zwanger zijn al het beste aan deze methode beginnen. Gedurende drie maanden moet de temperatuur namelijk opgemeten worden ome en duidelijk beeld te krijgen over de cyclus. Wie bij een eerste gesprek dit schema al direct kan overleggen, heeft een tijdswinst van drie maanden gemaakt.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: temperatuurmethodeZwanger worden: temperatuurmethodeOm zwanger te worden zijn er verschillende methoden, van standjes tot het eten van bepaalde gerechten. Maar ook de tempe…
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…

Zwanger worden met PersonaPersona is een microcomputertje dat ontwikkeld is als anticonceptiemiddel. Zonder dat één van beide partners iets hoeft…
Zwangerschap en misselijkheid – Tips tegen misselijkheidZwangerschap en misselijkheid – Tips tegen misselijkheidZwangerschap is voor de meeste vrouwen een reden om heel blij en gelukkig te zijn. Maar door enkele vervelende zwangersc…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.