Koud hebben tijdens de zwangerschap

Koud hebben tijdens de zwangerschap Koud hebben wanneer je zwanger bent: een veel voorkomende kwaal onder zwangere vrouwen. Het koud hebben kan een eerste teken zijn van een zwangerschap, maar dit verschijnsel kan gedurende de hele zwangerschap aan blijven houden. Hoe ontstaat het en wat kan je ertegen doen?

Zwangerschapskwalen

Tijdens een zwangerschap horen typische verschijnselen die ook wel zwangerschapskwalen genoemd worden. Dit zijn verschijnselen die veel voorkomen tijdens een zwangerschap. Een daarvan is het vaak moeten plassen, zowel in het begin van de zwangerschap als tegen het einde van de zwangerschap. Een ander veel voorkomende verschijnsel is het koud hebben. Je krijgt rillingen en voelt je echt kouwelijk, zelfs wanneer het warm is buiten of wanneer de verwarming aanstaat.

Oorzaak voor het koud hebben tijdens de zwangerschap

Vaak wordt gezegd dat zwangere vrouwen het altijd warm hebben, Maar dit is niet altijd het geval. Niet iedere vrouw is hetzelfde en sommige zwangere vrouwen hebben het juist altijd koud. Ook kan je het afwisselend warm en koud hebben.

Het hormoon oestrogeen beïnvloedt de thermostaat in de hersenen. Deze thermostaat regelt de lichaamstemperatuur. oestrogeen zorgt ervoor dat bloedvaten zich eerder afsluiten bij kou. Daarom hebben vrouwen ook veel vaker last van koude handen en voeten dan mannen. Tussen de 8e en de 10e week van de zwangerschap produceert de placenta meer oestrogeen. Door de extra aanmaak van dit hormoon vindt er een verhoging va het bloedvolume plaats. Tijdens de zwangerschap heeft een vrouw gemiddeld 1 liter extra bloed, die zorgt voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby toe. De verhoging van het hormoon oestrogeen veroorzaakt een sneller kouwelijk gevoel bij zwangeren.

Ook vermoeidheid speelt een rol bij het koud hebben. Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van de vrouw. Dit brengt vaak extra vermoeidheid met zich mee, vooral tijdens de eerste drie maanden en tijdens de laatste twee maanden van de zwangerschap. Bij vermoeidheid wordt het hormoon melatonine geproduceerd. Dit hormoon moet ervoor zorgen dat we ons voorbereiden op de nachtelijke rust. Tijdens dit proces wordt de thermostaat in de hersenen een graadje lager gezet. Dit geeft een koud gevoel.

Tips om het warm te krijgen

Het is lastig om het echt warm te krijgen als je kouwelijk bent tijdens de zwangerschap. Draag in ieder geval warme kleding. Meerdere dunne laagjes over elkaar heen isoleert beter dan één wollen trui. Een extra deken over je heen wanneer je 's avonds op de bank zit is ook aan te raden. Let ook op handen en voeten: deze zijn vaak extra koud. Draag, als je thuis bent, naast sokken ook een extra paar sokken of pantoffels. Wanneer je in de winter naar buiten gaat, kleed je dan warm aan: winterjas, sjaal, muts en handschoenen. In de zomer is het ook niet verkeerd om een extra vest aan te trekken wanneer je het koud hebt. Let vooral niet op hoe andere mensen zich kleden: een zwanger vrouw ervaart een hele andere temperatuur dan niet-zwangeren.

Soms word je echt niet meer warm, wat je ook doet. Een warm bad helpt je vaak wel weer warm te worden. Let op dat het water niet te heet is: dit is niet goed voor de huid en bloedvaten. Wie geen bad heeft, kan ook genoegen nemen met een lekkere warme douche. Wisselbaden (koud/warm) helpen de doorbloeding bevorderen, waardoor je het ook minder snel koud krijgt. Let wel op dat je niet te streng bent voor jezelf: van een warm bad naar een ijs-en ijskoud bad is helemaal geen pretje en kan je de adem ontnemen.

Een warme maaltijd of warm drinken helpt om het koude gevoel te laten verdwijnen. Toch werkt het vaak andersom: juist door koud te eten of te drinken, wordt de maag koud en gaat het lichaam extra hard werken om de lichaamstemperatuur omhoog te krijgen. Maar aangezien dit proces enige tijd in beslag neemt, is het voor de meeste vrouwen juist fijn om iets warms te eten of te drinken. Een beker warme chocomel (met slagroom) is echt een aanrader wanneer je het koud hebt. Zelfs in de zomer.

Tussendoor rust nemen is aan te raden. Zwanger zijn is soms gewoon vermoeiend. Geef toe aan die vermoeidheid. Sommige vrouwen zijn in staat om overdag in slaap te vallen. Voel je deze aandrang, ga dan even een uurtje of bed of op de bank liggen. Wanneer dit niet gaat in verband met werk of andere bezigheden, neem dan voldoende rust[pauzes en ga 's avonds op tijd naar bed. Slaap ook eens uit in het weekend, zo haal je je slaaptekort weer in.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en gerookte zalmZwanger en gerookte zalmVeel zwangere vrouwen mijden gerookte zalm omdat dit product gevaarlijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind. Dit adv…
Uitgerekend in de winterUitgerekend in de winterUitgerekend in de winter: in de koude periode verwacht jij je kind. Vaak vraag je je af wat voor kleertjes je voor je ki…
Het serveren van martiniHet serveren van martiniHeb je een feestje en houden je gasten meer van een martini dan van wijn? Hier heb je enkele tips om je martini koud te…
Het koud hebben: oorzaken en remediesHet koud hebben: oorzaken en remediesDe één heeft het sneller koud dan de ander en soms ben je zo door en door koud dat het lijkt of je niet meer warm wordt.…

Rugpijn en zwangerRugpijn en zwangerRugpijn tijdens de zwangerschap komt veel voor en kent verschillende oorzaken. Het is vervelend om rugpijn te hebben wan…
Pijn bij de bevallingPijn bij de bevallingDoet een bevalling pijn? Na negen maanden zwangerschap is het dan zover: de baby wordt geboren. Soms wat eerder, soms wa…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.