Zwanger en snurken

Zwanger en snurken Veel zwangere vrouwen hebben er last van: snurken tijdens de zwangerschap. Snurkte je voorheen bijna nooit of was je een lichte snurker, tijdens de zwangerschap kan je plots een zware snurker worden die in de nachtelijke uren heel wat bomen omzaagt. Zelf merk je er niet veel van, maar je partner des te meer. Wat kan je tegen snurkklachten doen?

Wat is snurken?

Snurken kennen we allemaal wel: een slapend persoon die bomen lijkt om te zagen. Snurken ontstaat doordat zachte delen in de mond, keel of neusholte gaan trillen. Deze brengen dat het snurkende geluid voort. Snurken ontstaat vaker bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen die snurken, zijn vaak lichtere snurkers: ze produceren minder geluid. Maar wanneer een vrouw zwanger is, kan ze plots veranderen in een zware snurker. De partner kan hierdoor last ondervinden, vooral omdat deze voorheen niet gewend was aan het snurkende geluid. De vrouw zelf kan ook hinder ondervinden van haar eigen gesnurk doordat ze ervan wakker wordt. Dit heeft vaak als gevolg dat er overdag weinig energie is om dingen te ondernemen. Dit is vermoeiend, want de zwangerschap op zich kost al een hoop energie.

Waardoor ga je snurken tijdens de zwangerschap?

Onder invloed van de zwangerschapshormonen gaat het lichaam vocht vasthouden. Dit is goed te merken aan de enkels en polsen, die vaak dikker uitzien. De slijmvliezen van de neus en keelholte zwellen ook op. De zwangere vrouw merkt dit soms doordat vrij ademhalen door de neus moeizamer is, alsof er sprake is van een verkoudheid. De luchtdoorgang is kleiner geworden. Op zich is dit niet direct een vervelende klacht, maar de vrouw kan erdoor gaan snurken. Niet alleen vervelend voor de partner, maar ook voor de vrouw zelf. Sommige vrouwen worden door hun partner regelmatig aangestoten terwijl ze slapen, zodat het snurken ophoudt. Soms wordt de vrouw halverwege de nacht wakker vanwege keelpijn, veroorzaakt door het snurken. Soms wordt snurken veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen. Hierbij is dan snot aanwezig, soms gepaard gaande met een bloederige afscheiding.

Op de zij liggen

Een tip die helpt is het op de zij gaan liggen. Door op de rug te slapen, worden de luchtwegen dichtgedrukt. De toch al nauwe doorgang krijgt het hierdoor nog moeilijker om lucht door te laten. De weke delen gaan daardoor eerder trillen. Het is niet altijd makkelijk om op de zij te blijven liggen, veel slapende mensen draaien na verloop van tijd toch weer terug in rugligging. Dit terugdraaien gebeurt automatisch: door te draaien voorkomt het lichaam dat er 'doorligplekken' kunnen ontstaan. Het helpt wanneer de partner de vrouw dan door rolt naar de andere zijde. Vaak is een duwtje al genoeg: een slapend persoon rolt zich dan automatisch om. Ook helpt het om het hoofdeinde wat hoger te zetten. Hierdoor worden de luchtwegen minder dichtgedrukt, zelfs wanneer er op de rug wordt geslapen. Het hoofdeinde kan middels een verstelbare lattenbodem. Wanneer deze niet aanwezig is, dan kan er een extra kussen gebruikt worden. Eventueel kan het bed ook verhoogd worden aan het hoofdeinde door gebruik te maken van klossen of boeken onder de pootjes van het bed te zetten.

Na de bevalling

Over het algemeen verdwijnen de snurkklachten weer na de bevalling, soms al binnen enkele dagen. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer de vrouw veel in gewicht is aangekomen tijdens de zwangerschap, blijven de snurkklachten soms bestaan. Snurken wordt in verband gebracht met overgewicht, en extra gewicht kan ervoor zorgen dat er vet in de keel wordt opgeslagen. Dit vet zorgt voor een vernauwde luchttoevoer. Overigens is het belangrijk om snel van het snurken af te komen. Mensen die snurken, slapen slechter en hebben overdag minder energie. Om het gebrek aan energie aan te vullen, gaat men veel eten met overgewicht als gevolg. Aanhoudende snurkproblemen kunnen onder andere verholpen worden door een zogenaamde snurkbeugel.

Veel vrouwen krijgen bij een volgende zwangerschap weer opnieuw snurkklachten. Ook kan tijdens een eerdere zwangerschap sprake zijn van snurkklachten, terwijl dit bij een tweede keer niet het geval is. Een en ander hangt onder meer af van de mate waarin vocht wordt vastgehouden. Voeding speelt hier ook een rol bij. Voeding met veel zout zorgt ervoor dat er extra vocht wordt vastgehouden. Andere factoren zijn vaak niet te vermijden; ze horen bij de zwangerschap.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom snurken zwangere vrouwen? Oorzaak en gevolg!Waarom snurken zwangere vrouwen? Oorzaak en gevolg!Zwangerschap en snurken, het klinkt gek maar het is een feit. Heel wat vrouwen die zwanger zijn beginnen plots te snurke…
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Snurken: Hoe komt het en wat doe je eraan?Snurken is vervelend. Voor jou maar ook zeker voor je omgeving. Snurken zorgt ervoor dat je zelf niet goed slaapt en kan…

Zwanger en alcohol drinkenZwanger en alcohol drinkenZwanger en alcohol drinken, kan dat wel? Alcohol wordt veel genuttigd in de vorm van bier, wijn of andere sterke dranken…
Zwanger en stressZwanger en stressZwanger en stress: gaan die twee wel samen? Ruim 30 procent van alle zwangere vrouwen heeft last van angstgevoelens en d…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Snurken
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.