Tips voor betere en gezondere sperma

Een baby maken, het lijkt zo’n leuk en makkelijk klusje. Maar als een zwangerschap steeds uitblijft, liggen de zaken ineens heel anders. Ongewenste kinderloosheid kan veel oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is een tegenvallende kwaliteit van het zaad. Gelukkig is daar in veel gevallen iets aan te doen. Met de tips voor gezondere sperma die in dit artikel worden besproken, verbetert de kwaliteit van de zaadcellen, waardoor de kans op een spontane zwangerschap toeneemt.

Wat is slecht sperma en wat is betere sperma?

Sperma moet aan behoorlijk wat eisen voldoen voordat het kans maakt om een eicel te bevruchten:
  • Sperma moet veel zaadcellen bevatten, tussen de 20 en 50 miljoen per milliliter om precies te zijn. Bevat het sperma minder dan 20 miljoen zaadcellen, dan heet dat oligozoöspermie.
  • Zaadcellen moeten bewegelijk zijn. Alleen snelle zwemmers kunnen zich een weg banen door de baarmoedermond om vervolgens via de baarmoeder de eileider te bereiken. Zaadcellen die niet fit zijn, haken halverwege af of komen gewoon te laat. Als zaad te langzaam beweegt, noemt men dat asthenozoöspermie.
  • Eicellen zijn kieskeurig. Ze worden het liefst bevrucht door zaadcellen die een bepaalde vorm hebben. Kandidaten met een afwijkende vorm (dit heet teratozoöspermie) worden genadeloos afgewezen.

Vaak gaat het om een combinatie van bovengenoemde complicaties: mannen die verminderd vruchtbaar zijn, hebben meestal minder bewegelijk sperma met weinig zaadcellen die ook nog eens een afwijkende vorm hebben. Het goede nieuws is dat een paar aanpassingen in de levensstijl kunnen zorgen voor gezondere sperma.

Tips voor betere sperma

Mannen met gezondere sperma verwekken sneller een kind. Met onderstaande tips voor gezondere sperma zorgt u ervoor dat de kwaliteit van uw zaadcellen optimaal wordt:
  • Stop met roken en/of het gebruik van drugs: Roken en drugsgebruik zijn slecht voor het hele lichaam en daarmee ook voor het sperma. Let ook op met overmatig alcoholgebruik.
  • Pas op met warmte: zaadcellen gedijen het beste in een temperatuur van 35 graden. Sauna’s, warme baden of broeierige, strakke onderbroeken zorgen voor een temperatuursverhoging tussen de benen. Vermijd deze omstandigheden daarom zoveel mogelijk.
  • Let op bij het gebruik van medicijnen en het werken met giftige stoffen: sommige medicatie heeft een negatieve invloed op sperma. Vraag eventueel aan apotheek of arts of dit het geval is. Vermijd om dezelfde reden contact met bepaalde verfsoorten en andere chemicaliën (zoals oplos- of bestrijdingsmiddelen).
  • Zorg voor voldoende vitaminen: eet gezond en gevarieerd. Vooral vitamine C en zink dragen bij aan betere sperma.
  • Denk om de zaadlozingsfrequentie: teveel zaadlozingen hebben is funest voor de kwaliteit van het zaad, maar te weinig ook. Zoek hierin een balans. Uit onderzoek blijkt dat één zaadlozing per 36 tot 72 uur de meest gunstige frequentie is.

Verminderde vruchtbaarheid bij de man is vervelend, maar kan op een aantal manieren bestreden worden. Met deze tips voor betere sperma kunt u zelf werken aan een optimale conditie van uw lichaam en uw zaadcellen.
© 2013 - 2024 Tipsentrends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is sperma en waar bestaat het uit?Sperma bestaat uit vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. Wat kun je doen als je de smaak van je sperma wilt verbeter…
De kwaliteit van spermaDe kwaliteit van spermaVeel koppels willen graag zwanger worden, maar dat is niet in alle gevallen altijd zo makkelijk. Steeds vaker komt het v…
Zwanger worden, tips voor mannenZwanger worden doe je samen. Tips voor mannen om een goede kwaliteit sperma te leveren kun je in dit artikel lezen. Het…
Zaadcel of spermatozoDe zaadcellen worden aangemaakt in de testikels. Deze liggen buiten het lichaam, omdat de lichaamstemperatuur voor zaadc…

Zwanger en hoofdpijnZwanger en hoofdpijnEen zwangerschap kan vele typische kwaaltjes met zich meebrengen, die veroorzaakt kunnen worden door de zwangerschap en…
Abortus: hoe werkt hetAbortus: hoe werkt hetAbortus gebeurt wanneer een ongeboren baby’s leven wordt beëindigd. Ongeveer 200 miljoen vrouwen raken elk jaar zwanger.…
Tipsentrends (1 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.