Foliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijk

Foliumzuur bij zwangerschapswens: Ook voor vader belangrijk Het is al een tijd bekend dat de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals een spina bifida (open ruggetje) en een hazenlip (schisis) afneemt bij voldoende foliumzuurinname (vitamine B11) door de zwangere vrouw tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat ook de foliumzuurinname van de toekomstige vaders een rol speelt bij de zwangerschap, zowel bij de kans op zwangerschap als bij de aangeboren afwijkingen van het kind.

Foliumzuur

Foliumzuur is een in water oplosbaar vitaminecomplex. Het wordt ook wel vitamine B11 genoemd en in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten noemt men het ook wel vitamine B9. Je vindt foliumzuur in supplementen (tabletten) of met foliumzuur verrijkte voeding zoals ontbijtgranen Dit foliumzuur wordt in het lichaam omgezet in folaat. Folaat in zijn natuurlijke vorm komt onder meer voor in groene groenten zoals spinazie, spruitjes en broccoli, maar ook in asperges, fruit, volkorenproducten, zuivel en orgaanvlees.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur

De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen ligt op 300 microgram per dag. Voor vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur zelfs 400 tot 500 microgram. Het is haast onmogelijk om deze hoeveelheid met de voeding binnen te krijgen en daarom zullen zwangere vrouwen foliumzuur tabletten moeten slikken. Hiermee moet ongeveer vier weken voor de mogelijke bevruchting worden begonnen en minstens mee doorgegaan worden tot de tiende week van de zwangerschap. Tijdens de borstvoedingsperiode is er ook een verhoogde foliumzuur behoefte en is het verstandig foliumzuur supplementen te gebruiken.

Tekort aan foliumzuur

Lang niet alle Nederlanders krijgen met hun standaard dieet de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur binnen. Wanneer er echt een tekort aan foliumzuur is ontstaan uit zich dit het eerst in snel delende weefsels, zoals rode bloedcellen, de cellen die de binnenkant van de darmen bekleden en de zenuwcellen van het ongeboren kind. Daarom kan een tekort aan foliumzuur onder andere leiden tot bloedarmoede, darmstoornissen en geboorteafwijkingen bij het kind. Deze aandoening kunnen optreden na ongeveer twintig weken gebruik van een dieet met te weinig foliumzuur.

Aanstaande vaders en foliumzuur

Niet alleen voor aanstaande moeders, maar ook voor aanstaande vaders is het cruciaal een dieet te gebruiken dat voldoende foliumzuur bevat. Hierdoor wordt de spermakwaliteit verbeterd en wordt de kans op miskramen en aangeboren afwijkingen bij hun aanstaande kind kleiner.

Spermakwaliteit

Uit een onderzoek uitgevoerd door Canadese onderzoekers in 2013 is aangetoond dat muizen die te weinig foliumzuur gebruiken sperma van slechtere kwaliteit produceren dan muizen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur kregen. Bij de muizen met een tekort aan foliumzuur traden veranderingen op in het DNA van het sperma. Deze veranderingen zouden samen kunnen hangen met chronische ziekten, zoals suikerziekte, bij de kinderen.

Miskramen en aangeboren afwijkingen

Bij de muizen die zwanger waren van een mannelijke muis met een tekort aan foliumzuur werden meer miskramen en aangeboren afwijkingen van de baby's gezien in vergelijking tot muizen die zwanger waren van een mannelijke muis met een normale hoeveelheid foliumzuur. Geen van de vrouwelijke muizen had een foliumzuurtekort. Maar liefst 27% van de muizen met een vader met foliumzuurtekort had zichtbare aangeboren afwijkingen, zoals een waterhoofd (hydrocephalus), defecten van de wervelkolom en aanlegstoornissen in de ledematen, ten opzichte van 3% van de muizen met normale foliumzuurconcentraties.

Tips voor aanstaande vaders

Zorg ervoor dat je in de periode voor en rondom de conceptie genoeg foliumzuur binnenkrijgt. De beste manier om dit te doen is door voldoende (groene) groenten en fruit te eten. Weet je van jezelf dat je niet zo'n groente en fruit eter bent? Neem dan dagelijks een foliumzuursupplement of een multivitaminepil die de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur bevat in.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…
Kwaliteit van het sperma verbeterenKwaliteit van het sperma verbeterenWillen jullie samen proberen om een kindje te krijgen? Maar komt de zwangerschap niet zo snel tot stand als jullie gehoo…
Tekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandelingTekort aan foliumzuur: symptomen, oorzaken & behandelingFoliumzuur of vitamine B11 is een stof die voorkomt in de voeding die we innemen. Bij een gebrek aan deze vitamine B11 k…
Voeding en zwangerschap: vitaminesVitamines zijn onmisbare stofjes voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze reguleren allerlei lichaamsprocesse…

Plan je bevalling: thuis, ziekenhuis en het geboorteplanTNO onderzoek wijst uit dat ongeveer 70% van de Nederlandse ouders thuis zou willen bevallen. Om medische redenen lukt d…
Teveel vruchtwater, polyhydramnion: wat zijn de oorzaken?Teveel vruchtwater, polyhydramnion: wat zijn de oorzaken?Indien de vrouw zwanger is, dan groeit de ongeboren vrucht in een vlies. In dat vlies (vruchtzak) verblijft het kind in…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur
  • Lambrot R, Xu C, Saint-Phar S, Chountalos G, et al.Low paternal dietary folate alters the mouse sperm epigenome and is associated with negative pregnancy outcomes. Nature communication. 10 December 2013
Marrie123 (80 artikelen)
Laatste update: 15-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.