De pijn van weeën bij de bevalling herkennen

De pijn van weeën bij de bevalling herkennen Pijn bij de bevalling, de meeste zwangere vrouwen zien er tegenop. Ben je voor de eerste keer in verwachting dan weet je niet goed wat je te wachten staat. Terwijl de zwangerschap voor allerlei nieuwe ervaringen zorgt, zitten daar ook minder prettige ervaringen bij: pijn en vermoeidheid bijvoorbeeld. En hoe erg doen weeën pijn? Je hebt er misschien al veel over gehoord en gelezen, maar als je voor het eerst zwanger bent is het maar moeilijk voor te stellen hoe echte weeën nou eigenlijk voelen en hoe je weeën kunt herkennen. Als je zwanger bent en bijna zal gaan bevallen, vragen veel vrouwen zich af of de weeën misschien al begonnen zijn. Rondom de uitgerekende datum van je zwangerschap kan je namelijk behoorlijk last hebben van pijntjes en andere ongemakken. Ook harde buiken horen daarbij, ook wel voor weeën genoemd. Je kunt ook een zeurderig gevoel in je buik en rug ervaren. Toch weet je niet hoe echte weeën voelen als je ze nog nooit gehad hebt. Er is een simpel trucje om weeën te herkennen: zolang je twijfelt zijn het zeer waarschijnlijk nog geen echte weeën.

Echte weeën herkennen

Hoewel deze vlieger niet voor elke situatie opgaat, zijn bij een bevalling de weeën eigenlijk vrijwel altijd goed te herkennen. De contracties komen opzetten, nemen toe tot een soort toppunt van pijn, en de pijn zakt dan snel weer af. De eerste weeën zijn meestal niet heel erg pijnlijk, maar wel duidelijk herkenbaar. Als je eenmaal echte weeën gehad hebt twijfel je meestal niet meer of ze echt zijn of niet, je voelt direct het verschil tussen gewone kramp, een zeurderig gevoel in buik of rug, of de echte terugkerende contracties.

Kunnen weeën pijnloos zijn?

Het komt heel soms voor dat een vrouw geen ernstige pijn ervaart tijdens de bevalling. Daarom zijn weeën ook niet voor iedereen hetzelfde. De meeste vrouwen ervaren de samentrekkingen van de baarmoeder gedurende de bevalling echter wel als pijnlijk. De een vindt rug-weeën het pijnlijkste, de ander vindt buik-weeën het pijnlijkste. Over het algemeen wordt een bevalling als pijnlijk ervaren.

Hoe voelt een wee?

De baarmoeder is een spier. Deze spier bestaat uit glad spierweefsel. Glad spierweefsel geeft een heel specifieke kramp die pijn doet als het spierweefsel samentrekt. Het zijn geen gewone krampen zoals bij heftige darmkrampen, maar vele malen sterker dan dat. Ook darmen bestaan uit glad spierweefsel, daarom wordt de pijn van weeën wel eens met darmkrampen vergeleken. Er zijn inderdaad overeenkomsten in het type pijn, maar toch zijn de contracties bij een bevalling veel sterker dan darmkrampen, en heel duidelijk herkenbaar met pieken en dalen. Barensweeën kenmerken zich bovendien door (met te meten tussenpozen) heftig samentrekken van de baarmoeder, waarbij de pijn oploopt tot een heftige pijn, en dan weer afzakt totdat de pijn van de wee tijdelijk weer helemaal verdwenen is. De baarmoeder is bezig het kind uit te drijven, vandaar die krachtige samentrekkingen. Tussen de weeën in is er dus feitelijk helemaal geen pijn. Dus als de weeën eenmaal begonnen zijn herken je de contracties ook aan het opkomen van weeën, het toenemen van de pijn, en daarna het weer afzakken, en de pauze ertussen.

Weeën bij een ingeleide bevalling

Als je bevalling wordt ingeleid met een weeninfuus zijn de ween vaak heftiger dan bij een gewone bevalling. Als ze bij jou de bevalling willen inleiden, bespreek dan vooraf wat je te wachten staat, en of het infuus ook kan worden uitgezet of lager gezet als de bevalling eenmaal op gang gekomen is of als je de pijn onverdraaglijk vindt.

Doen persweeën pijn?

Het zogenaamde persen tijdens de bevalling is de fase waarin de moeder het kind mag gaan proberen uit te persen. Om inscheuren te voorkomen moet er volledige ontsluiting van de baarmoeder zijn om te mogen persen. Persen wordt door vrouwen niet altijd hetzelfde beleefd. De een vindt het afschuwelijk en ook pijnlijk, de ander vindt het een bevrijding dat er eindelijk geperst mag worden. Persen wordt vaak omschreven als een branderige pijn, maar dat branderige gevoel komt eigenlijk omdat er totale ontsluiting is en het hoofdje van de baby 'staat.' Dit 'staan' wil zeggen dat het kind bijna kan worden uitgedreven en daardoor is er dus veel druk op het onderlichaam van de moeder. Dit kan als branderig ervaren worden. Deze weeën noemt men persweeën.

Knippen tijdens een wee

Er wordt vaak besloten een knipje te geven om uitscheuren te voorkomen. De knip zorgt namelijk voor een mooiere rechte wond, die gemakkelijker te hechten is. Een spontane inscheuring kan rafelig zijn en lastiger te hechten en moeilijker te genezen. Het knippen of inscheuren voel je meestal niet omdat de druk in het gebied groot is en de knip wordt tijdens een wee gezet. De wee is pijnlijk en dus voel je het knipje niet. Na de bevalling is het knipje echter niet pijnloos meer.

Pijnstilling tegen weeën

Er wordt ook wel pijnstilling gegeven tijdens de bevalling, als dat nodig is. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een op morfine gelijkende stof (opioïden) of een ruggenprik. Bij medicinale pijnstilling is er nog wel pijn maar deze is flink afgezwakt. Bij de ruggenprik voel je in principe geen pijn meer. Je bent dan echter ook tijdelijk niet in staat om te lopen. Voor alle pijnstilling geldt dat je het beter kunt bespreken voordat de pijn heel erg is. Een ruggenprik kan bijvoorbeeld vaak alleen maar gezet worden als er een specialist in het ziekenhuis aanwezig is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnbestrijding bij thuisbevallingIedereen weet dat bevallen niet zonder pijn gepaard gaat. De ene persoon ervaart meer pijn bij het bevallen dan een ande…
Pijn bij de bevallingPijn bij de bevallingDoet een bevalling pijn? Na negen maanden zwangerschap is het dan zover: de baby wordt geboren. Soms wat eerder, soms wa…
De fasen van de bevallingDe fasen van de bevallingOngeveer 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen…
De bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenDe bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenNa negen maanden zwangerschap kijken de meeste vrouwen wel uit naar de bevalling ofwel het moment dat ze verlost worden…

Vliegen tijdens zwangerschapVliegen tijdens zwangerschapHet is heerlijk om nog even een moment van rust te pakken voor dat het zover is dat de geboorte op gang komt. Een ontspa…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.