De pil vergeten? Zwangerschap voorkomen

De pil vergeten? Zwangerschap voorkomen Als je de pil slikt kan het een keer voorkomen dat je de pil vergeten bent in te nemen. Dat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn, hoewel je wel actie moet ondernemen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Ben je ´slechts´ eenmaal de pil vergeten? Dan kan je deze binnen 36 uur alsnog innemen zonder dat je risico op zwangerschap vergoot is. Ben je de pil vaker vergeten dan eenmaal, dan kan je alsnog zwangerschap voorkomen. Maar hoe?
De pil vergeten. Het overkomt veel vrouwen wel eens. In de bijsluiter van je pil staat binnen hoeveel uur wordt aangeraden om de pil alsnog in te nemen. Hoewel er veel informatie over te vinden is, is het altijd verstandig om even met je arts te bellen om te vragen of de informatie ook op jouw situatie van toepassing is. Over het algemeen wordt aangeraden de pil binnen 36 uur in te nemen, en vervolgens niet je volgende pil over te slaan. Voorbeeld:
  • Als je de pil een keer vergeten bent, neem deze pil dan alsnog binnen 36 uur in.
  • Je volgende pil neem je ook in, gewoon op het tijdstip wat je dagelijks gewend bent.
  • Maak de hele strip van je pil die maand ook gewoon af.

In principe ben je dan beschermd tegen zwangerschap. Men gaat ervan uit dat je dan geen gebruik hoeft te maken van:
  • Condooms.
  • Morning-afterpil (MAP).

Zwangerschap voorkomen met de pil

Besef echter dat ook de pil als anticonceptiemiddel nooit 100% bescherming biedt tegen zwangerschap. De pil staat bekend als 99,9% veilig. 0,01 % van de vrouwen raakt dus ondanks pilgebruik, toch zwanger. Dit komt omdat je nooit kunt stellen dat er niets verkeerd gaat. Soms gaat er iets mis zonder dat je het weet. De 0,01% zwangerschappen is theoretisch. Raken er wel eens vrouwen zwanger terwijl ze de pil gebruikten? Ja. Het is meestal duidelijk aan te geven of ze zelf iets over het hoofd gezien hebben (overgegeven, diarree gehad, pil vergeten zonder het te merken). Kan het zijn dat de pil om welke reden dan ook, gewoon niet 100% werkte? In principe wel maar dat is niet goed vast te stellen. De stoffen die in de pil zitten moeten door je lichaam opgenomen worden. Als je overgegeven hebt of je hebt om welke reden dan ook die stoffen niet opgenomen, dan kan je zwanger raken. Over het algemeen genomen is de pil bij correct gebruik, echter een heel veilig anticonceptiemiddel gebleken.

Beschermt de pil ook tegen SOA's?

Dit is zeker niet het geval. De pil beschermt tegen ongewenst zwanger raken, de beste bescherming tegen SOA's is:
  • altijd vrijen met condoom.
  • geen wisselende seksuele contacten.

Pil vergeten, condoom gebruiken?

Hoewel het niet nodig is als je de pil slechts een keer vergeten bent en je deze binnen 36 uur hebt ingenomen, kiezen toch veel koppels ervoor om de rest van de maand toch condooms te gebruiken. Dat is dan meer een gevoel van veiligheid, want een ongewenste zwangerschap is niet iets waar je blij mee bent. Ook zijn er andere factoren die hetzelfde effect kunnen hebben als het vergeten van de pil, zoals:
  • Overgeven.
  • Diarree.
  • Antibiotica gebruik.

Alles waardoor de hormoonbalans van pilgebruik verstoord kan worden, kan in principe zorgen dat de pil onveiliger voor je wordt en je dus zwanger kunt raken. Lees dus altijd goed de bijsluiter en sta er bij stil dat ziekte en/of gebruik van bepaalde medicijnen, invloed hebben op de betrouwbaarheid van de pil. Overleg bij twijfel meteen met je huisarts.

Tweemaal de pil vergeten?

Een druk leven, veel feesten, ergens logeren en je pil vergeten, of op vakantie gaan en je pil vergeten in te pakken, of je pil strip verliezen... Het zijn allemaal oorzaken waardoor het voor kan komen dat je de pil niet een keer, maar meer dan een keer vergeet. Bijvoorbeeld twee dagen achter elkaar. Als je de pil twee keer achter elkaar vergeten bent, handel dan als volgt:
  • Rekenen vanaf het tijdstip dat je de tweede pil had moeten innemen neem je allebei de pillen alsnog binnen twaalf uur na dat tijdstip in. Het tijdstip van waaruit je rekent moet wel een vast tijdstip zijn. Als je je pil de ene keer om 6 uur innam en de andere keer om 8 uur, is dat geen vast tijdstip.
  • Lukt dit niet: neem contact op met je huisarts als je onbeschermd gevreeën hebt, want je kunt zwanger raken.
  • Twijfel je over het tijdstip of de veiligheid? Neem contact op met je huisarts om te overleggen of je beschermd bent.

Meer pillen vergeten

Als je meer pillen niet hebt ingenomen, dan is de pil als anticonceptie zeker niet betrouwbaar meer. Handel dan als volgt:
Twee of meer pillen vergeten in de eerste week van de strip:
  • Slik de laatste pil die je in had moeten nemen - als je de afgelopen 72 uur onbeschermd intiem contact gehad hebt dan wordt het aangeraden om de Morning-afterpil te slikken. De MAP moet wel binnen die 72 uur worden ingenomen voor het gewenste effect.
  • Neem de volgende pil gewoon weer op het vaste tijdstip wat je gewend bent in, en maak de strip verder ook gewoon af.
  • Gebruik een week lang condooms.

Kan er sprake zijn van ongewenste zwangerschap? Neem dan direct contact op met een huisarts.

Pil vergeten en te laat voor de Morning-afterpil

Als het te laat is om de Morning-afterpil te gebruiken dan kan je nog steeds een ongewenste zwangerschap voorkomen. De huisarts kan een spiraaltje plaatsen. Als je denkt dat je te laat bent voor de MAP en je wilt niet zwanger raken, overleg dan met je huisarts. Een spiraaltje kan geplaatst worden binnen zes dagen na onveilig vrijen.

Pil vergeten en niet ongesteld geworden

Als je overtijd bent en je bent de pil vergeten, bestaat de kans dat je zwanger bent. De pil is sowieso nooit 100% veilig, vooral omdat er factoren zijn die de hormoonbalans kunnen verstoren. Als de menstruatie uitblijft is het nodig om een zwangerschapstest te doen. Als je wel zwanger blijkt en je hebt de pil gewoon geslikt, dan doet pilgebruik geen schade aan de baby, maar een ongewenste zwangerschap is iets waar je veel zorgen om kunt hebben. Als dit het geval blijkt te zijn kun je kiezen voor:
  • Overtijdsbehandeling.
  • Abortus.
  • De zwangerschap en het ouderschap accepteren.
  • Een baby afstaan voor adoptie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anticonceptiepil vergeten, wat nu?De anticonceptiepil is een pil die voorkomt dat je ongewenst zwanger wordt. Het komt weleens voor dat je de pil vergeet.…
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
Pil vergeten en morningafterpilPil vergeten en morningafterpilEen pil wordt als vergeten beschouwd als deze meer als 12 uur te laat is ingenomen. Bij het vergeten van één pil is de k…
Morning after spiraalMorning after spiraalWanneer er een kans is dat je ongewenst zwanger bent, terwijl dit niet de bedoeling is wordt er vaak een morning after p…

Vis tijdens je zwangerschap: wat kan wel/nietAls je van vis houdt en je weet inmiddels dat je zwanger bent, hoef je niet aan geheelonthouding te doen. Vele soorten v…
Saunabezoek tijdens zwangerschapMag je nu wel of niet naar de sauna tijdens je zwangerschap? Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen het antwoord gr…
Bronnen en referenties
  • Thuisarts.nl/, wikipedia
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 26-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.