Kwaaltjes tijdens zwangerschap

Aambeien, bandenpijn, misselijkheid enzovoort. Iedere vrouw ervaart een zwangerschap op haar eigen manier. Niet elke vrouw heeft last van kwaaltjes, maar over het algemeen ervaren de meeste vrouwen wel enkele van de bekende zwangerschapskwaaltjes. Wat zijn de meest voorkomende klachten en wat is er aan te doen?

Misselijkheid

Eén van de eerste verschijnselen waar vrouwen vaak last van krijgen in de eerste 4 maanden van de zwangerschap is (ochtend) misselijkheid. Doordat het lichaam het hormoon HCG aan maakt kan deze misselijkheid optreden. Vaak gaat de misselijkheid in de loop van de dag weer over. Echter zijn er ook vrouwen die er de gehele dag, of soms zelfs de gehele zwangerschap last van hebben. Meestal verdwijnen de klachten na 16 weken.
Eet voor het opstaan een cracker of beschuit. Laat dit ongeveer een kwartiertje ‘zakken’ en daarna zal de misselijkheid voor een stuk verdwenen zijn. Probeer het eten en drinken in kleine beetjes over de hele dag te verspreiden. Dit kan de misselijkheid verhelpen.
Een gevolg van de misselijkheid kan braken zijn. Dit is niet heel ernstig, maar let er goed op dat er geen uitdroging optreedt. In dat geval is het raadzaam een arts te raadplegen.

Brandend maagzuur

Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de spieren tussen de slokdarm en de maag. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijk in de slokdarm terecht komen. Dit ‘brandende maagzuur’ kan vervolgens omhoog komen. Gelukkig kan hier het volgende tegen gedaan worden:
  • Drink wat melk of eet vanillevla
  • Sommige dranken zoals, koffie, vruchtensappen kunnen de klachten verergeren
  • Eet niet teveel vet, dit verergert de klachten ook.
  • Helpt er niets, dan kunnen er maagzuurremmers geslikt worden. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar. Raadpleeg wel altijd eerst een arts.

Aambeien

Aambeien zijn spataders van de anus. Zwangerschapshormonen hebben een verslappende werking op de vaatwand van de aders in en nabij de anus. Door de toenemende druk op de vaten kunnen hierdoor aambeien ontstaan. Obstipatieklachten kunnen deze aambeien ook nog eens verergeren. Aambeien kunnen verholpen worden door er zalf of Otrivin neusspray op te doen. Na de kraamtijd worden de aambeien vaak kleiner en verdwijnen ze. Voor meer informatie over aambeien en de behandeling daarvan, lees ook: Aambeien, een vervelende kwaal

Rugpijn

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaamsgewicht en daardoor ook vaak de lichaamshouding. Hierdoor kunnen er klachten van rugpijn optreden. Let daarom altijd op een goede houding. Ga met bukken eerst door de knieën en zorg voor voldoende steun in de rug tijdens het zitten.

Vaginale afscheiding

In de zwangerschap neemt de vaginale afscheiding vaak toe. Dit komt omdat de doorbloeding van de vagina toeneemt en daardoor er meer slijm geproduceerd wordt.
Wanneer er jeuk in en rondom de vagina is, een branderig gevoel of de afscheiding bruin van kleur is, is er sprake van een schimmelinfectie. Neem contact op met verloskundige en indien nodig zullen er medicijnen worden voorgeschreven. Deze schimmelinfectie komt regelmatig voor bij zwangere vrouwen maar vormt geen gevaar voor moeder of kind. Bij de bevalling kan een schimmelinfectie wel spruw bij het kindje veroorzaken.

Vaak plassen

Er komt meer druk op de blaas staan doordat de baarmoeder groeit. Hierdoor ontstaat vaker het gevoel dat er geplast moet worden. Er moet daarom extra gelet worden of er geen blaasontsteking optreedt. Klachten bij blaasontsteking zijn: buikpijn, branderig geval bij het plassen en vaak kleine beetjes plassen. Drink daarom voldoende water (2 liter per dag) en drink eventueel cranberrysap om de kans op blaasontsteking te verkleinen.

Vermoeidheid

Door de hormonale veranderen (HCG hormoon) ontstaan vaak vermoeidheidsklachten. De meeste vrouwen hebben hier in de eerste 4 maanden last van en de laatste weken voor de bevalling. De groei en de ontwikkeling van de baby kost het lichaam veel energie. Het is voor moeder en kind het beste om hieraan toe te geven en meer rust te nemen.
Wanneer er sprake is van enorme vermoeidheid kan het dat het ijzergehalte in het bloed te laag is. Dit kan getest worden bij de verloskundige, waarna ijzertabletten voor geschreven worden.
© 2014 - 2024 Mnvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Zwangerschapskwaaltjes, hoe ontstaan ze?Zwangerschapskwaaltjes, hoe ontstaan ze?Tijdens de zwangerschap beleef je mooie ervaringen: wanneer je je baby voelt bewegen bijvoorbeeld. Sommige zwangere vrou…
Vroege zwangerschapssymptomenVroege zwangerschapssymptomenWanneer je zwanger bent, verandert het lichaam in een razend tempo. Vooral in de eerste weken gebeurt er veel, waardoor…

Bekkenbodemspier – scheuring en problemen voorkomenBekkenbodemspier – scheuring en problemen voorkomenBij een moeilijke bevalling kan de bekkenbodemspier scheuren en dat geeft vele nare problemen. De complicaties komen voo…
PCOS, symptomen, diagnose en zwangerschapPCOS, symptomen, diagnose en zwangerschapHet PCO-Syndroom komt vrij vaak voor. Naar schatting komt het voor bij tien tot vijftien procent van alle vrouwen. Dat i…
Bronnen en referenties
  • www.oudersvannu.nl
Mnvd (16 artikelen)
Laatste update: 22-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.