Hoe ziet een afspraak voor een abortus er uit?

Hoe ziet een afspraak voor een abortus er uit? Misschien heb je besloten om je zwangerschap af te breken of denk je erover om dit te doen. Je zit waarschijnlijk met allerlei vragen. Hoe gaat een abortus? Hoe werkt een abortus? Hoe ziet een afspraak eruit? Hieronder lees je hoe een abortus er aan toe gaat en waar je rekening mee moet houden.

Aankomst in de kliniek

Als je bij de kliniek bent aangekomen meld je je in eerste instantie bij de receptie. Hier laat je je verzekeringspas en identiteitsbewijs zien. Vervolgens ga je achter de computer een vragenlijst invullen, welke de artsen inzicht geeft in je persoonlijke situatie. Sommige mensen hebben deze vragenlijst thuis al ingevuld, dan ga je direct naar de wachtkamer. In de wachtkamer kun je lekker comfortabel zitten en er staat een heleboel leesvoer.

Kort gesprek met een arts/verpleegkundigen

Als je in de wachtkamer zit wordt je eerst opgeroepen voor een kort gesprek met een arts of verpleegkundige. Dit gesprek is nodig om te bepalen of je de abortus vrijwillig uitvoert en je 100% achter je eigen keuze staat. De duur van dit gesprek is geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar duurt over het algemeen niet zo lang (denk aan ongeveer 10 minuten). Daarnaast wordt kort vertelt hoe een abortus werkt.

Terug in de wachtkamer en wachten op de behandeling

Als het gesprek met de verpleegkundige achter de rug is, ga je terug naar de wachtkamer. Het is belangrijk dat je nog steeds helemaal nuchter bent. Afhankelijk van de drukte, wordt je na enige tijd wachten opgehaald door de zaalverpleegkundige. Deze verpleegkundige brengt je naar een kleedkamer waar je wordt verzocht een lang shirt of nachtjapon aan te doen. Als je bent omgekleed wordt je naar een zaal geleid met allemaal bedden. Je krijgt je eigen bed toegewezen en de verpleegkundige dient alvast wat pijnstillers toe en maakt je armen gereed voor het toedienen van een roesje. In het bed wacht je verder tot je aan de beurt bent voor de behandeling. Net als in een ziekenhuis kan je bed worden afgesloten met gordijnen, zodat je privacy hebt.

De behandeling

Als je aan de beurt bent, wordt je met bed en al naar de behandelkamer gereden. Hier wachten drie mensen op je: de gynaecoloog, de anesthesist en iemand die je tijdens de behandeling zal begeleiden en aanmoedigen. Als je er voor hebt gekozen om de behandeling onder een roesje te ondergaan, zal de anesthesist je via een injectie in je armen onder narcose brengen. In dit geval merk je voor de rest niets meer van de behandeling en wordt je pas wakker als je weer met je bed naar de zaal bent gereden. Heb je gekozen voor plaatselijke verdoving dan zal je de behandeling gewoon meemaken. De begeleider die aanwezig is kan je begeleiden tijdens de behandeling door aanmoedigende woorden of door je hand vast te houden. Als je liever hebt dat ze stil is kan dit ook. De gynaecoloog zal je steeds precies vertellen wat er gaat gebeuren. De feitelijke behandeling is vaak in een paar minuten gebeurd. Als de behandeling klaar is wordt je op je bed terug gereden naar de zaal.

Terug op de zaal

Als je terug bent op de zaal staat de verpleegkundige meteen voor je klaar en krijg je wat te drinken en een lekker koekje. Waarschijnlijk heb je wel honger gekregen, aangezien je al enige tijd nuchter bent geweest. Vervolgens maakt de verpleegkundige een kort praatje met je en vraagt hoe je je voelt. Meestal blijf je nog een 1 a 2 uurtjes bijkomen op je bed en als de verpleegkundige bepaalt dat je fit genoeg bent, mag je weer naar huis. Als je alleen plaatselijk verdoofd bent zul je sneller weer naar huis mogen dan wanneer je een roesje hebt gehad. De uitwerkingsperiode van een roesje is namelijk langer.

Weer naar huis

Als de verpleegkundige heeft bepaald dat je fit genoeg bent om weer naar huis te gaan, ga je naar de omkleedkamer en doe je je gewone kleding weer aan. Je krijgt een brief mee waar op staat welke behandeling je hebt ondergaan. Deze kan je of aan je huisarts geven of de komende weken zelf meedragen in je tas. Mocht er iets fout gaan, dan kan je anderen op de hoogte stellen van bijvoorbeeld welke medicatie je toegediend hebt gekregen. In veel gevallen is dit niet nodig en kan je de brief na enige tijd opbergen of vernietigen. Als je hebt besloten de nacontrole te laten plaatsvinden in de kliniek maak je meteen een afspraak bij de receptie. Aangezien je niet naar huis mag rijden is het verstandig je door iemand te laten ophalen.
© 2014 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongewenst zwangerDoor falen van anticonceptie en andere redenen kan het voorkomen dat men ongewenst zwanger raakt. Dit is voor velen een…
Zwangerschap: een ongewenste ervaring?Een zwangerschap kan (on)gepland en (on)gewenst zijn. Maar wat moet je doen als je het niet had voorzien en je niet voor…
Abortus: hoe werkt hetAbortus: hoe werkt hetAbortus gebeurt wanneer een ongeboren baby’s leven wordt beëindigd. Ongeveer 200 miljoen vrouwen raken elk jaar zwanger.…

Extreem misselijk tijdens zwangerschap – HGExtreem misselijk tijdens zwangerschap – HGEen beetje misselijk zijn als je zwanger bent is normaal, maar sommige zwangere vrouwen zijn negen maanden lang heel erg…
Geslacht weten bij 12 weken zwanger? NUB- en Schedel-theorieGeslacht weten bij 12 weken zwanger? NUB- en Schedel-theorieWanneer je 20 weken zwanger bent, is het mogelijk om te weten te komen of je zwanger bent van een jongetje of een meisje…
Lola90 (43 artikelen)
Laatste update: 19-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.