Gevaren van honing voor baby's

Gevaren van honing voor baby's Dat honing gevaarlijk kan zijn voor baby's is inmiddels bekend. Doordat het maagdarmstelsel bij baby's nog niet goed is ontwikkeld kan het zuigelingenbotulisme veroorzaken. Botulisme is erg gevaarlijk en kan een dodelijke afloop hebben. Dit geldt echter alleen voor baby's van 0 tot 12 maanden. Voor zwangere vrouwen en ongeboren baby's is honing echter ongevaarlijk.

Honing

Honing wordt gemaakt door honingbijen die nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. Bijen zuigen vloeibare nectar op uit bloemen en andere plantendelen. De nectar komt in de in honingmaag waar enzymen uit het speeksel en enzymen afkomstig van de planten, de meervoudige suikers omzetten tot verteerbare enkelvoudige suikers. Nectar bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. Honing bestaat voornamelijk uit suiker, maar bevat ook Vitamine C, Vitamine B2, Vitamine B6, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, IJzer, Magnesium, Koper en Zink.

Bacteriën in honing

In het speeksel van de bijen zitten verschillende enzymen die inwerken op de nectarsuikers. Daarnaast wordt er glucoseoxidase toegevoegd wat er voor zorgt dar er uit de suikers van de honing waterstofperoxide en gluconzuur ontstaat. Dit zorgt voor een desinfecterend effect, waardoor bacteriën minder kans krijgen om in de honing te groeien. Doordat de honing tijdens het proces ingedroogd wordt, bevat honing zeer weinig water. Ook dit maakt het voor bacteriën moeilijk om te kunnen groeien. Wel is het mogelijk dat er in honing sporen van bacteriën aanwezig zijn, zoals de gevaarlijk Clostridium botulinum sporen.

Kenmerken van Clostridium botulinum

Clostridium botulinum is een bacterie die overal in de natuur voorkomt. Deze bacterie kan sporen vormen, dit zijn cellen die zich in een goed milieu kunnen ontwikkelen tot bacteriën. Zolang ze zich niet ontwikkeld hebben, zijn de sporen van Clostridium botulinum ongevaarlijk omdat deze niet actief zijn.

Botulinum cook

Doordat ze inactief zijn en een soort schild bevatten, kunnen ze bijna overal overleven. Ook bij verhitting gaan ze moeilijk dood. Hiervoor is een "Botulinum cook" nodig, een verhitting van 121 graden bij minimaal 3 minuten. De sporen kunnen zich alleen ontwikkelen tot een bacterie in een zuurstofloos milieu, bij warme temperaturen, niet teveel zuur en voldoende vocht. Als dit het geval is kan de Clostridium botulinum bacterie de gifstof botuline aanmaken die een ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Ziekteverschijnselen

Botulinum is bij hele kleine hoeveelheden al giftig. Ziekteverschijnselen zijn onder andere verlamming, slecht zicht, slecht slikken en praten en verlamming van bijvoorbeeld de hartspier waardoor de dood volgt.

Honing bij baby's

In honing kunnen de sporen van Clostridium botulinum niet uitgroeien. Sporen van Clostridium botulinum kunnen normaal gesproken geen kwaad, maar kunnen wel gevaarlijk zijn voor baby’s tot 1 jaar. Het maag- en darmstelsel van zuigelingen tot 12 maanden is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor nog instabiel. Hierdoor bestaat er een heel kleine kans dat de sporen zich kunnen ontwikkelen in de darmen tot bacteriën. Deze bacteriën kunnen botuline aanmaken en zo krijgt de baby zuigelingenbotulisme.

Symptomen

Symptomen van zuigelingenbotulisme zijn constipatie, verlies over de controle van het hoofd, verminderde eetlust, lusteloosheid, kwijlen of een veranderde huil. Een snelle behandeling in het ziekenhuis kan ernstige complicaties voorkomen. Indien dit niet gebeurt kan de botulisme tot de dood leiden.

Honing tijdens de zwangerschap

De sporen van Clostridium botulinum kunnen geen kwaad voor een zwangere vrouw. Doordat het maag- darmstelsel al voldoende is ontwikkeld kunnen de sporen zich niet ontwikkelen tot bacteriën. Uitzonderingen gelden voor zwangere vrouwen met een darmafwijking, zoals de ziekte van Crohn. Ook kunnen de sporen de placenta niet passeren, waardoor honing geen gevaar oplevert voor het ongeboren kind. Het is voor zwangere vrouwen dus veilig om honing te eten. Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen gerust honing eten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger en honingZwanger en honingHoning is gevaarlijk voor baby's. Honing kan namelijk clostridiumsporen bevatten die in de nog niet goed ontwikkelde dar…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…

De Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtDe Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtOm de komst van een baby te vieren worden allerlei feestjes georganiseerd. De baby shower, om de aanstaande moeder voor…
Zwanger en kaasZwanger en kaasVeel zwangere vrouwen eten geen buitenlandse kaas tijdens de zwangerschap uit angst voor de beruchte Listeria bacterie.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PollyDot, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx, bezocht op 13-10-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Honing, bezocht op 13-10-2014
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.