Buikpijn in de zwangerschap?

Buikpijn in de zwangerschap? Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruatiepijn lijkt. Op zich is dat begrijpelijk. De baarmoeder bestaat uit glad spierweefsel en bij oprichten of samentrekken dat geeft een specifieke pijn die vrouwen vaak omschrijven als menstruatiepijn. Kan buikpijn bij een (al die niet prille) zwangerschap het begin van een miskraam zijn? Buikpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap, ook als de zwangerschap al verder gevorderd is. Als je pas zwanger bent is lichte buikpijn een veel voorkomend symptoom. De pijn lijkt soms op de buikpijn zoals bij menstruatiepijn. Onder invloed van zwangerschapshormonen richt de baarmoeder zich namelijk op. Dat voel je. Het geeft een trekkend gevoel onderin je buik. Dit kan zowel onderin je buik als aan zijkanten van je buik zijn. Ook de baarmoederbanden, waar de baarmoeder als het ware aan hangt, zijn erbij betrokken.

Buikpijn. Ben ik zwanger?

Als je weet dat er een kans is dat je zwanger bent, probeer je aan de hand van je klachten tot een conclusie te komen. Bij een prille zwangerschap is dit niet betrouwbaar. De klachten lijken namelijk sterk op menstruatieklachten, bijvoorbeeld:
  • pijnlijke borsten.
  • buikpijn.
  • rugpijn.

Je weet pas zeker of je zwanger bent nadat je een zwangerschapstest hebt gedaan.

Is buikpijn ernstig?

Als je nog niet weet of je zwanger bent is de pijn verwarrend. Is het pijn omdat je ongesteld moet worden of is het pijn omdat je zwanger bent? Alleen een zwangerschapstest kan in dat stadium uitsluitsel geven. Ook kan een zwangerschap door een echo worden vastgesteld. Men ziet dan een zwangerschapsring in de baarmoeder, en (vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap) ziet men ook een hartje in de ring kloppen. Ook kan er een zwangerschapscyste zichtbaar zijn in de eierstok. Op die plaats heeft het eitje gezeten en onder invloed van hormonen is veel vocht gevormd. Aan de hand van deze beelden kan men zien of je zwanger bent of zwanger bent geweest. Alle veranderingen in je lichaam kunnen bij een prille zwangerschap kwaaltjes geven. Een beetje buikpijn is vaak een van die kwaaltjes. In de meeste gevallen is buikpijn vroeg in de zwangerschap een teken dat de hormonen hun werk doen. Je voelt het een beetje krampen en trekken. In de meeste gevallen is dit dus normaal. Soms begint een miskraam met buikpijn, dan komt daarna ook het bloedverlies.

Menstruatiepijn zwangerschap. Is dit een miskraam?

Buikpijn (en ook rugpijn) wordt veel gemeld tijdens de zwangerschap. Zolang er geen bloedverlies is, denkt men niet zo snel aan een (dreigende) miskraam. Meestal is de buikpijn geen gevaarlijk soort buikpijn. Is de pijn echter heftig, verlies je bloed of heb je koorts of hoofdpijn of andere klachten, dan kan het helaas wel betekenen dat er iets mis is. Bij klachten moet je altijd je arts of verloskundige bellen. Ook bij bloedverlies neem je contact op.

Bloedverlies

Toch is het niet zo dat als je bloed verliest uit de vagina als je pas zwanger bent, dat je dan meteen een miskraam zal krijgen. Veel vrouwen verliezen aan het begin van de zwangerschap een beetje bloed, en vaak is er ook dan wat buikpijn. Of het een miskraam wordt is dan onzeker, vaak gaat het ook gewoon goed en zet de zwangerschap door. Als hete en miskraam wordt dan zet het bloeden door. Overleg altijd even met je arts als je zwanger bent en wat bloed verliest, en ook als je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is, of bij heftige buikpijn.

Miskraam?

Miskramen beginnen in de regel meestal met bloedverlies. Helaas kan het een teken zijn dat het niet in orde is. Het kan het begin van een miskraam zijn of dat er iets anders niet in orde is, bijvoorbeeld een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heb je vaak ook pijn aan een kant in je buik. Ook kan er pijn in de schouder bijkomen. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een ernstige situatie waarbij je hulp van een arts nodig hebt. De zwangerschap wordt dan meestal met eileider en al, operatief verwijderd. Indien het vruchtje in een heel vroeg stadium overlijdt, kan het ook zonder operatie afbreken, maar vaak ontstaan er toch ernstiger problemen zoals het scheuren van een eileider. Dit gaat gepaard met heftige buikpijn.

Als je een (gewone) miskraam hebt verlies je op den duur meer bloed dan bij een menstruatie. Ook de pijn kan echt heftig zijn, afhankelijk van hoe ver je zwangerschap gevorderd was, je moet dan ook het verdriet verwerken omdat je een miskraam gehad hebt. Je kunt daarna dan nog een tijdje emotioneel van slag zijn.

Buikpijn en zwanger zijn

Als je zwanger bent kan je vaak buikpijn hebben. Er zijn verschillende soorten buikpijn te bedenken, die niet altijd (soms wel, soms niet) met je zwangerschap te maken hoeven te hebben:
  • het oprichten van de baarmoeder aan het begin van de zwangerschap.
  • bandenpijn algemeen (gedurende de hele zwangerschap, vooral als de buik wat groter wordt),
  • groei van de baarmoeder.
  • blaasontsteking (kan voorkomen tijdens de zwangerschap, maar ook alsje niet zwanger bent).
  • harde buiken (dit worden ook wel oefenweeën genoemd).
  • weeën (typische pijn voor- en tijdens de bevalling).
  • infecties (kunnen buikpijn veroorzaken, zowel als je zwanger bent, maar ook als je niet zwanger bent).
  • last van de darmen of eierstokken (bij zwangeren en niet-zwangeren).
  • pijn aan een van de organen (bij zwangeren en niet-zwangeren).
  • buikvlies (bij zwangeren en niet-zwangeren).
  • galsteen/niersteen (bij zwangeren en niet-zwangeren).
  • maagpijn (bij zwangeren en niet-zwangeren).
  • bekkeninstabiliteit (onstaat vaak in de zwangerschap, maar kan ook daarna nog voor rug- en buikpijn zorgen. Pijn straalt vaak ook uit naar benen.)
  • enzovoorts

Buikpijn bij zwangerschap is in de meeste gevallen normaal als er geen vaginaal bloedverlies optreed en als het geen toenemende pijn is. Maar ook dat is niet altijd waar. Je kunt lichte buikpijn hebben en toch blijkt er later iets mis te zijn, of je kunt ergerlijke buikpijn hebben terwijl het erbij hoort. Neem dus bij buikpijn gewoon altijd even contact op met je verloskundige of huisarts, zeker als je het niet vertrouwt. Neem in elk geval contact op indien je last hebt van:
  • buikpijn en bloedverlies.
  • buikpijn en koorts.
  • buikpijn en hoofdpijn.
  • buikpijn en pijn ergens anders.
  • buikpijn en je denkt dat de bevalling misschien begonnen is.
  • buikpijn en je vertrouwt het niet.
  • toenemende buikpijn.
  • als je weeën hebt.
  • enzovoorts.

Buikpijn (en rugpijn) verlichten

Neem liever geen risico en loop niet door met klachten die je niet verklaren kunt. Gewone buikpijn in de zwangerschap kan echter verlicht worden met bijvoorbeeld een buikband. Deze ondersteunt de buik en rug en kan de specifieke pijn van bekkeninstabiliteit verlichten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in onderbuik zwangerPijn in onderbuik zwangerPijn in de onderbuik wanneer je zwanger bent is niet alleen vervelend maar soms ook verontrustend. Vaak is het onbekend…
Zwanger en buikpijnZwanger en buikpijnZwanger en buikpijn hebben is geen pretje. Vaak denk je verschrikt dat er iets mis is met de baby. Gelukkig hoeft dit ni…
Buikkrampen tijdens de zwangerschapBuikkrampen tijdens de zwangerschapZwanger: buikkramp, bandenpijn, oefenwee, bloedverlies, harde buik. Tijdens de zangerschap kunnen er buikkrampen of buik…
Bandenpijn en zwangerBandenpijn en zwangerBandenpijn in de zwangerschap komt meestal voor rond de 20e week. Maar ook al vroeg in de zwangerschap kan bandenpijn vo…

Kraamtijd, kraamgeld, kraamhulpKraamtijd, kraamgeld, kraamhulpNa je zwangerschap begint er een nieuwe periode in je leven. De periode waarin je als moeder je kind verzorgt en opvoedt…
Het verschil tussen een overtijdsbehandeling en abortusHet verschil tussen een overtijdsbehandeling en abortusAbortus, of het afbreken van de zwangerschap heeft verschillende benamingen. De medische term voor het opzettelijk afbre…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.