Zwanger worden en overgewicht

Heb je een kinderwens en ben je wat aan de forse kant? Dan zul je je wellicht afvragen of overgewicht invloed heeft op hoe snel je zwanger wordt, op hoe gezond je kindje ter wereld kan komen en of het complicaties teweeg kan brengen tijdens de zwangerschap of bevalling. Maar hoe hangt overgewicht samen met zwanger raken? En wat kan je precies doen ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap?

Wanneer heb je precies overgewicht?

Men heeft als afspraak dat je met een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger, overgewicht hebt. Je BMI bereken je door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Een ideaal BMI ligt tussen de 20 en 25. De meest gunstige BMI om zwanger te worden ligt tussen de 21 en 29. Bij een vrouw met een BMI van 30 of hoger kan door het overgewicht wellicht de kans op een succesvolle zwangerschap negatief worden beïnvloed.

Hoe wordt de kans om zwanger te worden beïnvloed door overgewicht?

Overgewicht, evenals ondergewicht, is een belangrijke factor bij het zwanger worden. Ieder punt boven de 29 zorgt ervoor dat de kans op zwanger worden afneemt. Er wordt beweerd dat iedere extra punt de kans vermindert met 4%. Vrouwen met een BMI van 35 hebben ongeveer een 25% minder kans om zwanger te worden en vrouwen met een fors overgewicht (vanaf een BMI van 40) hebben zelfs minimaal 40% minder kans om zwanger te raken.

Onregelmatige cyclus

Overgewicht kan er voor zorgen dat de ovulatie (de eisprong) minder soepel gaat of helemaal uit blijft. Ook als de ovulatie wel goed werkt, heeft vet invloed op het aanmaken van de hormonen die nodig zijn bij het zwanger worden. Het lichaam moet bij zwaardere mensen namelijk harder werken om voldoende insuline aan te maken en dit kan ten koste gaan van de energie die wordt gestoken in het aanmaken van de zwangerschapshormonen.

Buik- versus heup- en bilvet

Niet alleen je gewicht, maar ook je vetverdeling heeft invloed op je vruchtbaarheid. Voornamelijk buikvet heeft een negatieve invloed op de kans om zwanger te worden, omdat een verhoging van de hoeveelheid buikvet leidt tot verhoogde insulinespiegels die op hun beurt weer de groei van de eiblaasjes verstoren.

Verhoogde kans op complicaties

Overgewicht geeft ook een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Voorbeelden hiervan zijn een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes. Verder hebben zwaardere vrouwen een grotere kans op een miskraam en krijgen zwaardere vrouwen vaak zwaardere baby's die meer aanleg hebben om later ook zwaarlijvig te worden.

Afvallen en zwanger worden

Wanneer je een maatje meer en een kinderwens hebt, is het van belang dat je je BMI terugbrengt tot binnen de gezonde grenzen. Houd er wel rekening mee dat je om zwanger te worden wel belangrijke nutriënten (voedingsstoffen die in je voeding zitten) nodig hebt. Een streng dieet, waarbij je de hoeveelheid voedingsstoffen zodanig beperkt dat je ook de stoffen niet meer tot je neemt die nodig zijn om zwanger te worden, zal dus een averechts effect kunnen hebben. Ga dus niet te streng lijnen. Je kunt 3 gezonde maaltijden per dag aanhouden, meer groene groenten eten en verder niet teveel vettige en zoetige dingen eten.

Hiernaast is het ook belangrijk om goed te bewegen. Hierdoor verbrand je het teveel aan vet en breng je je BMI omlaag. Een half uurtje matige tot gemiddelde beweging per dag zal een goede invloed uitoefenen op je vetpercentage en op je gewicht. Ook hierbij geldt: maak het niet te gek.

Lukt het zelf niet om af te vallen, kun je terecht bij je huisarts. Deze kan je dan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist. Samen kunnen jullie een passend plan maken wat bij je past, waarbij je je BMI omlaag brengt zonder dat je de nodige voedingsstoffen mist.
© 2014 - 2024 Peterma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht en zwangerschapOvergewicht en zwangerschapVeel vrouwen die een kinderwens hebben, kampen met overgewicht. In dit artikel kan je meer lezen over de relatie tussen…
Zwanger worden: kansen en cijfersZwanger worden: kansen en cijfersHoe snel een vrouw zwanger raakt en wat de kans op een miskraam is, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vr…
Tips om vruchtbaarheid te bevorderenTips om vruchtbaarheid te bevorderenNiet voor iedereen is het realiseren van hun kinderwens iets van zelf sprekends. Er zijn een hoop vrouw en mannen die ni…
Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Risicofactoren rondom je vruchtbaarheid (vrouw)Zwanger worden wordt lastiger wanneer er bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Een flink deel van deze risicofactoren k…

Zwanger worden en ondergewichtEr wordt wel eens beweerd dat ondergewicht invloed kan uitoefenen op je kans om zwanger te worden. Dit komt omdat onderg…
Moedersterfte door zwangerschapMoedersterfte door zwangerschapIn Nederland sterven steeds minder vrouwen tijdens of net na hun zwangerschap. Helaas komt het elk jaar toch nog wel enk…
Bronnen en referenties
  • http://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/gezondheid-verzorging/vruchtbaarheid/kans-op-zwangerschap-vergroten/
  • http://zwangerworden.nl/tips/tips-om-zwanger-te-worden-vrouw/zwanger-worden-met-overgewicht/
Peterma (14 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.