Tiener en zwanger: wat nu?

Tiener en zwanger: wat nu? Jaarlijks raakt ongeveer 1,4% van de Nederlandse meisjes tussen de 13 en de 20 jaar zwanger. Een klein deel van deze zwangerschappen is gepland; het grootste deel van de zwangerschappen komt echter onverwacht. Als je er als tiener achterkomt dat je onverwacht zwanger bent, kan dit je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Je zult opeens voor een hoop keuzes staan: houd je het kindje of wil je een abortus? Hoe vertel je het je ouders en de vader van het kindje?

De cijfers en feiten

Een zwangerschap bij tieners wordt meestal veroorzaakt door het niet gebruiken van anticonceptie of door een ongeluk met de voorbehoedsmiddelen. Een groot deel van de zwangere tieners besluit om het kindje weg te laten halen: ongeveer tweederde van hen kiest voor abortus. Daartegenover staat dat er jaarlijks ruim 2000 Nederlandse tienermeisjes zijn die de zwangerschap uitdragen en moeder worden. Ook zijn er jaarlijks ongeveer twintig tieners die ervoor kiezen om hun kind na de geboorte af te staan ter adoptie.

Ben ik zwanger?

Als je denkt dat je misschien zwanger bent, bijvoorbeeld omdat je menstruatie op zich laat wachten of omdat je onveilige seks hebt gehad, is het raadzaam om een zwangerschapstest te doen. Deze tests zijn in elke drogisterij en apotheek te vinden en kosten een paar euro. Als je het eng vindt om een test in de winkel te kopen kun je er ook voor kiezen om een test via internet te bestellen. Let wel: een zwangerschapstest is meestal pas echt betrouwbaar vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden. Als je een zwangerschapstest te vroeg doet zal de uitslag negatief zijn, terwijl je misschien alsnog zwanger kan zijn.

Het is ook mogelijk om bij de huisarts te laten testen of je zwanger bent. Dit is echter niet per se beter of betrouwbaarder dan het doen van een thuistest. Je huisarts heeft geheimhoudingsplicht: dit betekent dat verder niemand te weten zal komen dat jij bij de huisarts bent geweest om een zwangerschapstest te doen.Het kan fijn zijn om een zwangerschapstest te doen in het bijzijn van iemand die je vertrouwt, zoals je vriend of een goede vriendin. Op deze manier is er iemand in je buurt die je kan steunen en bij wie je je emoties kwijt kan.

Een positieve test

Wanneer je zwanger bent zul je vroeg of laat een positieve zwangerschapstest in je handen hebben. Dit is een heel heftig moment: ineens wordt bevestigd dat er een kindje in je buik aan het ontwikkelen is en zul je keuzes moeten gaan maken. Het is logisch dat je leven ineens op zijn kop staat! Het kan fijn zijn om dit moment te delen met iemand die je vertrouwt. Voor veel tienermeiden die zwanger zijn zal dit hun vriend zijn, maar misschien heb je een goede vriendin of familielid die je in vertrouwen kan nemen en met wie je je emoties kan delen.

Je ouders

Veel jonge zwangere tieners durven niet aan hun ouders te vertellen dat ze zwanger zijn. Het is uiteraard afhankelijk van de band die je met je ouders hebt, maar het kan ontzettend opluchten om het aan je ouders te vertellen. Hoewel het voor de meeste ouders ook even schrikken is, zullen zij je uiteindelijk wel steunen en helpen: deze steun kun je goed gebruiken. Sowieso wonen veel tienermeiden nog thuis bij hun ouders: zij zullen ook de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt opmerken. Je kan het dus beter gewoon aan ze vertellen.

De vader

Als je een vriend hebt en hij ook de verwekker is van het ongeboren kind, zul je hem waarschijnlijk als eerste op de hoogte stellen van het feit dat je zwanger bent. Samen kunnen jullie dan bespreken hoe jullie nu verder moeten.

Lastiger wordt het als je zwanger bent geworden van iemand met wie je geen relatie (meer) hebt. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een ex of een eenmalige scharrel. Bedenk je of je hem wil vertellen dat je zwanger bent. Hierin zal waarschijnlijk ook meespelen of je de keuze maakt om de zwangerschap uit te dragen of dat je abortus wil laten verrichten. In het eerste geval wordt de jongen in kwestie natuurlijk vader: je ontkomt er in deze situatie eigenlijk ook niet aan om het te vertellen. Als je ervoor kiest de zwangerschap af te breken kun je kiezen of je het vertelt of niet. De band en het contact die je met de jongen in kwestie hebt zullen hierbij een rol spelen.

Het kind houden of niet?

Wanneer je onverwacht zwanger raakt sta je voor een onvermijdelijke keuze: ga je de zwangerschap uitdragen of niet? Het is een heftige beslissing die je opeens moet maken. Vaak heb je al een neiging in een bepaalde richting, maar gun jezelf voldoende tijd om er goed over na te denken. Het kan prettig zijn om erover te praten met je vriend, met een goede vriendin of met je ouders. Ook je huisarts kan je uitleg geven over de mogelijkheden die je hebt en je helpen bij het maken van een keuze. Bedenk goed dat er in deze situatie geen goede of slechte keuzes zijn: het belangrijkste is dat jij zelf achter je beslissing staat.

De zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden

Als je ervoor kiest om het kindje te houden kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij of zij zal indien nodig je zwangerschap bevestigen, je uitleg geven over alles wat je te wachten staat en je contactgegevens geven van verpleegkundigen in je omgeving.

Je eerste afspraak bij de verpleegkundige zal ergens tussen de zesde en tiende week van je zwangerschap plaatsvinden. Je situatie wordt besproken, je bloeddruk en gewicht worden gemeten en je zult waarschijnlijk wat bloed moeten laten prikken. Hierna heb je om de paar weken een controle. Bij deze controles worden je gewicht en bloeddruk in de gaten gehouden en wordt er gekeken hoe het met je gaat. Ook zal er een paar keer een echo gemaakt worden om te kijken of je kindje zich goed ontwikkelt.

Als je besluit om het kindje te houden zul je je ook moeten bedenken waar jullie gaan wonen. Veel jonge moeders blijven met hun kind bij hun ouders wonen of trekken bij hun schoonouders in. Dit kan fijn zijn omdat deze ouders af en toe kunnen bijspringen in de zorg voor het kindje, zodat de moeder bijvoorbeeld naar school kan of een opleiding kan doen. Wat oudere tieners kunnen er ook voor kiezen om op zichzelf te gaan wonen, al dan niet samen met de vader van het kind.Als dit alles geen optie is, is het voor jonge moeders soms ook mogelijk om samen met hun kindje in een opvangtehuis te verblijven. Hier krijg je dagbesteding en word je, samen met andere jonge moeders, begeleid en geholpen om uiteindelijk zelfstandig te kunnen worden.

Als (jonge) moeder zijn er verschillende toeslagen en subsidies waar je mogelijk voor in aanmerking kan komen. Er bestaan maatschappelijke instanties die jonge moeders hulp bieden en voor hen kunnen uitzoeken waar zij precies recht op hebben.

Abortus

Wanneer je kiest om je zwangerschap af te breken kun je contact opnemen met een abortuskliniek of met je huisarts die je kan doorverwijzen. Na je eerste gesprek heb je vijf dagen verplichte bedenktijd. Als deze vijf dagen verstreken zijn vindt pas de feitelijke abortus plaats.

Naargelang de duur van je zwangerschap zijn er meerdere methoden om je zwangerschap te beëindigen. Als je korter dan acht weken zwanger bent kun je soms in aanmerking komen voor de abortuspil: een combinatie van pillen die een miskraam opwekken. Deze miskraam is over het algemeen vergelijkbaar met een hevige menstruatie.Als je langer dan acht weken zwanger bent wordt een zuigcurretage uitgevoerd. Hierbij wordt, onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose, je baarmoeder leeggezogen.

In theorie mag een abortus tot 24 weken zwangerschap uitgevoerd worden. In de praktijk gebeuren reguliere abortussen echter tot ongeveer de twaalfde week van de zwangerschap. Het afbreken van een zwangerschap in een later stadium gebeurt vrijwel alleen als er een medische indicatie is. Daarnaast voeren de meeste klinieken geen abortussen meer uit nadat het eerste trimester verstreken is. Wees dus op tijd met het maken van een beslissing als je abortus overweegt!

Als je 16 jaar of ouder bent mag je zelf beslissen of je een abortus ondergaat. Als je jonger dan 16 jaar bent heb je schriftelijke toestemming nodig van één van je ouders. Je ouders mogen en kunnen je echter niet dwingen tot het ondergaan van een abortus.

Adoptie en pleegzorg

Je kan er ook voor kiezen om de zwangerschap uit te dragen en het kindje na de geboorte af te staan ter adoptie. Hoewel het in het verleden vooral gebruikelijk was dat de band tussen de biologische moeder en haar kind na de adoptie volledig doorgesneden werd, is het tegenwoordig vaak mogelijk om contact te blijven houden. Als je adoptie overweegt kun je contact opnemen met het Fiom.

Een verwante, maar minder definitieve keuze kan zijn om je kind na de geboorte (tijdelijk) onder te brengen in een pleeggezin. In sommige gevallen blijft het kind in het pleeggezin totdat de biologische moeder de zorg over kan nemen; in andere gevallen blijft het kind in een pleeggezin wonen totdat het volwassen is. In beide gevallen kan er wel contact tussen het kind en de biologische moeder plaatsvinden. Ook als je plaatsing in een pleeggezin overweegt kun je contact opnemen met het Fiom.

Tot slot

Een onverwachte zwangerschap kan veel emoties met zich meebrengen. Of je nu kiest voor het moederschap, abortus of adoptie: het is niet gek dat je het er soms moeilijk mee hebt, ook al sta je achter je keuze. Als je merkt dat je emotionele problemen ervaart gedurende of na je zwangerschap, schroom dan ook niet om hulp te zoeken. Er zijn verschillende instanties gespecialiseerd in deze situaties: je huisarts kan er je meer over vertellen. Uiteraard kunnen ook je vriend, vrienden en familie een grote steun zijn.
© 2014 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer je zwanger wilt worden heb je te maken met diverse data waarmee je rekening moet houden. Lees in dit artikel wan…
Hoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestHoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestWanneer vrouwen het idee hebben dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn, willen ze dit gevoel vaak zo snel mogelijk b…
Alles over zwangerschapstestenAls u denkt dat u zwanger bent of u wilt zwanger worden dan kunt u een zwangerschapstest aanschaffen. Hiermee kunt u bin…
Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…

Geslacht bepalen van je nog te creëeren vrucht (kindje)Wil je een jongetje? Oh maar dan moet je je sokken aanhouden! Oh nee, op de kop gaan staan na de geslachtsgemeenschap! O…
Zwangerschapsklachten die u nooit moet negerenZwangerschapsklachten die u nooit moet negerenEen zwangerschap kan een aantal ongemakkelijke klachten voortbrengen. Echter soms kan er meer aan de hand zijn dan een o…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tienermoeder
  • https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/afstand-ter-adoptie/alternatieven-voor-afstand-doen
  • http://www.abortus.nl/ongewenst-zwanger/wetgeving
Myrsky (75 artikelen)
Laatste update: 24-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.