Emoties en tips bij een schijnzwangerschap

Emoties en tips bij een schijnzwangerschap Sommige vrouwen zullen het misschien wel herkennen: Je hebt een zwangerschapswens en de maanden gaan voorbij, zonder dat je zwanger bent. De wens en het verlangen naar een kindje worden sterker en … een schijnzwangerschap volgt. Welke emoties komen hierbij kijken en wat kun je ertegen doen om deze te verlichten? Wellicht dat hier wat tips staan om je op weg te helpen.

Wat is een zwangerschap nu eigenlijk?

Bij een schijnzwangerschap zijn er (door bijvoorbeeld een sterke zwangerschapswens) zowel lichamelijke als geestelijke zwangerschapsverschijnselen te voelen. Zo kun je bijvoorbeeld echte ochtendmisselijkheid hebben, ineens erg moe zijn, enorme trek in bepaald voedsel die je eerder nog niet had, of wisselende emoties hebben. Bij een schijnzwangerschap kunnen er trouwens ook lichamelijke veranderingen optreden zoals het uitblijven van de menstruatie.

Een schijnzwangerschap kan ook door een trauma veroorzaakt worden: een eerdere miskraam bijvoorbeeld. De emoties en kinderwens zijn dan vaak zo hevig dat het verlangen naar een zwangerschap het lichaam "overneemt" als het ware.

Wat kun je er nu zelf tegen doen?

Allereerst: probeer te ontspannen. Dat klinkt natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, en dat is het misschien ook, maar het werkt. Verder kun je eigenlijk alleen maar afwachten totdat je lichaam stopt met in feite jou voor de gek houden. Meestal duurt een schijnzwangerschap niet al te lang, het is gelukkig niet iets wat maanden doorgaat.

Ook helpt het wanneer je het met iemand kunt bespreken, bij voorbeeld je partner, een goede vriendin of familielid of je huisarts.
Kun of durf je bij geen van deze mensen terecht, dan zijn er ook diverse forums waar lotgenoten zitten. Krop je gevoelens dus niet op, want dat kan de situatie alleen maar verergeren, vooral wanneer je steeds maar negatief blijft testen of de menstruatie na een tijdje toch op gang komt. Hier kun je erg van schrikken of zelf een flinke dip of depressie van krijgen.

Ineens overal baby's en zwangere buiken?

Wanneer je veel met zwanger worden bezig bent, en een schijnzwangerschap meemaakt, zullen zwangere vrouwen je ineens veel meer opvallen. Wat zou je graag willen ruilen met de vouw die wel bij het rekje met de positiekleding aan het shoppen is, of ook dat geboortebord in de tuin hebben staan! Heel logisch natuurlijk!

Bedenk je dan in ieder geval dat ontspannen en ook met andere dingen bezig zijn juist nu heel verstandig is! Ga er wat meer op uit, doe wat vaker iets leuks met je partner of een vriendin, want als het medisch mogelijk is zul je dan vaak zien dat je onverwacht toch écht in verwachting raakt. Het bekende verhaal van op vakantie gaan en zwanger worden …

Vertrouw op jezelf

Een schijnzwangerschap is eigenlijk helemaal niet zo raar. Dus schamen is dan ook nergens voor nodig, je bent niet de enige vrouw die dit meemaakt. Het komt zelfs bij dieren voor, honden, poezen en zelfs mannen(!) kunnen dit ook meemaken. Waarschijnlijk zijn de vrouwen die dit meemaken ook erg bewust bezig met zwanger worden. Wanneer de menstruatie weer op gang komt is het vaak een dubbel gevoel: aan de ene kant heb je nu wel zekerheid want je bent niet zwanger, aan de andere kant is de teleurstelling nu echt daar. De tijd is aangekomen om het te gaan verwerken.

Gun jezelf de tijd om het te verwerken

Ook al is een schijnzwangerschap geen miskraam, je kunt er flink van onder de indruk zijn. Gevoelens van verdriet en boosheid wisselen elkaar vooral in de eerste dagen nadat je je hebt beseft toch niet zwanger te zijn af. Wanneer je de kans hebt, verwen jezelf dan op een manier die bij je past, en waardoor je je kunt ontspannen.

Tip: Het welbekende lekker geurende bad, boekje erbij, en even aan helemaal niets denken is een heerlijke manier om er even niet meer aan te denken.
© 2015 - 2024 Workingmommy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…
Schijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerSchijnzwangerschap: wel symptomen, maar niet zwangerJe zwanger voelen en ook de verschijnselen ervaren die horen bij een zwangerschap maar toch niet zwanger zijn: schijnzwa…

Slapen tijdens je zwangerschap, wat is veilig?Slapen tijdens de zwangerschap is soms geen pretje. Je buik wordt steeds meer een obstakel en de manier waarop je vroege…
Couvade: zwangerschapsverschijnselen bij de manCouvade: zwangerschapsverschijnselen bij de manVeranderingen in eetlust, toename van gewicht, rugpijn en indigestie. Deze verschijnselen passen bij een zwangerschap. M…
Workingmommy (3 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.