Kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Kwaaltjes tijdens de zwangerschap Tijdens je 40 weken durende zwangerschap kan je geconfronteerd worden met allerlei kwaaltjes of ongemakjes. Sommige vrouwen zullen deze als heel vervelend en ongemakkelijk ervaren. Andere vrouwen zullen er totaal geen of weinig last van hebben. Een zwangerschap is immers heel belastend voor je lichaam en bovendien wordt je lichaam heel hard op de proef gesteld. Je hormoonhuishouding slaat op hol en door het groeien van de foetus in je buik wordt je baarmoeder vele malen groter. De meest frequente ongemakjes of kwaaltjes tijdens de zwangerschap zijn misselijkheid tijdens de beginmaanden, meer plassen, spataders en bekkeninstabiliteit.

Striemen of striae

Striemen zijn strepen die op de huid van het lichaam ontstaan als de huid een snelle groei kent. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de striemen op de buik van een vrouw tijdens de zwangerschap. Er bestaan momenteel geen middeltjes om deze striemen weg te krijgen. Eenmaal je ze hebt, kan je er niet veel meer aan doen. Preventief kan je tijdens de zwangerschap dagelijks je huid met een hydraterende crème insmeren.

Misselijkheid tijdens de eerste 3 maanden

Misselijkheid en een leeg gevoel in de maag komen heel frequent voor tijdens de beginweken- en maanden van de zwangerschap. Vaak vindt de misselijkheid ’s morgens plaats. Tracht alvast alvorens je gaat slapen nog iets gezonds te eten zodat je ’s morgens niet wakker wordt met een lege maag, met als gevolg misselijkheidsverschijnselen. Gember kan misselijkheid helpen voorkomen. Soms is het mogelijk dat je een hele dag misselijk bent. Zorg als je het huis uitgaat dat je telkens iets kleins kan eten of kan drinken.

Spataders

Door het groter worden van je baarmoeder zal je bloed niet meer vlot kunnen terugvloeien. Bovendien wordt de druk in je aders fors hoger. Spataders voorkomen is dus van groot belang. Je kan hiervoor zelf enkele maatregelen nemen. Voldoende bewegen is een must en vermijd lang zitten of rechtstaan. Steunkousen kunnen helpen om de druk op de aders in je benen te verlagen. Deze steunkousen zijn niet aangenaam om te dragen maar kunnen een grote hulp zijn.

Bron: Greyerbaby, PixabayBron: Greyerbaby, Pixabay

Rugpijn

Zwangere vrouwen hebben vaak last van rugpijn. Deze pijn komt meestal voor naar het eind van de zwangerschap, omdat je baby heel erg begint door te wegen. De druk op je buik- en rugspieren wordt hoog. Rugpijn kan ook uitstralen naar de lies en naar de benen. Een goede houding aannemen is van uiterst groot belang om rugpijn te voorkomen. Bruuske bewegingen dien je te vermijden en zware dozen laat je over aan je partner. Op het einde van de zwangerschap is het aan te raden om plat schoeisel te dragen en hoge hakken te vermijden.

Veel meer plassen

Door het groter worden van je baarmoeder ontstaat er druk op je blaas. Hierdoor zal je vaker naar het toilet moeten gaan. Indien je ’s nachts niet te veel wil opstaan, dan doe je er goed aan om alvorens het slapen gaan niet veel meer te drinken.

Brandend maagzuur

Naarmate de baarmoeder groter wordt, zal je maag ook minder en minder plaats gaan krijgen. Brandend maagzuur is één van de vervelende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Kleine hapjes eten kunnen brandend maagzuur voorkomen. Vette en gekruide voeding is ook uit den boze, net als koffie en frisdranken. Wat ook kan helpen is een extra kussen in je bed, om jezelf wat hoger te leggen.

Bekkeninstabiliteit

Een zwangerschap kan gepaard gaan met het “zwakker” of “weker” worden van de gewrichten. Bijgevolg kan je bekken te veel gaan verschuiven. Dagelijkse activiteiten zoals zitten, staan, bukken enzovoort zijn pijnlijk. Indien je te lang gezeten hebt of nadat je een lange inspanning hebt gedaan, kan je ook last krijgen in je bekken. Dit zijn typische voorbeelden van bekkeninstabiliteit. Rust is bij bekkeninstabiliteit heel belangrijk. Ook kan een kinesitherapeut je adviseren wat je moet doen. De symptomen van bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de meeste vrouwen na de geboorte.

Kwaaltjes tijdens de zwangerschap: wanneer moet je langsgaan bij de dokter?

Al deze kwaaltjes, zoals hierboven beschreven, zijn heel normaal. De kwaaltjes zijn bij iedere zwangere vrouw anders. Indien je heel veel pijn hebt of je voelt je kindje niet meer bewegen, dan neem je best contact op met je huisarts of gynaecoloog. Extreem veel wit- of bloedverlies zijn signalen om heel snel contact op te nemen met je gynaecoloog. Ook als je ongerust bent over je zwangerschap, dan kan even langsgaan bij je arts heus geen kwaad.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…
Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Maar ook andere…
De ontwikkeling van je baby; 6 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 6 weken zwangerIn de zesde week van een zwangerschap begint het vruchtje in de buik van een zwangere vrouw steeds meer de vormen van ee…
De ontwikkeling van je baby; 8 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 8 weken zwangerIn de achtste week van een zwangerschap worden bij een ongeboren baby de geslachtsorganen gevormd, en zal het verschil t…

Belangrijke prenatale tests tijdens de zwangerschapBelangrijke prenatale tests tijdens de zwangerschapBij de meeste zwangerschappen verloopt alles heel normaal. Dankzij allerhande prenatale tests kunnen gynaecologen nagaan…
Slapen tijdens je zwangerschap, wat is veilig?Slapen tijdens de zwangerschap is soms geen pretje. Je buik wordt steeds meer een obstakel en de manier waarop je vroege…
Bronnen en referenties
  • Ikbenzwanger.be, http://www.ikbenzwanger.be/zwangerschapskwaaltjes.html, 24 januari 2015
  • Dreambaby.be, https://dreambaby2.dreambaby.be/wps/portal/nl/onderwerp/ongemakjes , 24 januari 2015
  • Mamaenzo.be, http://www.mamaenzo.be/zwanger/gezondheid/top-10-zwangerschapskwaaltjes, 24 januari 2015
  • Afbeelding bron 1: Greyerbaby, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.