Tips voor een gezonde zwangerschap

Tips voor een gezonde zwangerschap Als ouder wil je je kind zoveel mogelijk beschermen tegen slechte invloeden. Al zijn sommige aangeboren afwijkingen helaas niet te voorkomen, er zijn bepaalde dingen die je wel kunt doen voor een zo gezond mogelijke zwangerschap. Daarmee vergroot je de kans om een gezonde baby ter wereld te brengen.

Voeding en voedingssupplementen

Er wordt steeds meer bewijs gevonden dat het dieet van de moeder de lange-termijn gezondheid van haar kind beïnvloedt. Zwangere vrouwen doen er daarom goed aan om uitgebalanceerd en gevarieerd te eten – dit geldt eigenlijk tijdens alle fasen van het leven. Daarbij zou ook het gebruik van vitamines overwogen moeten worden. Kies wel een supplement dat geschikt is voor zwangeren, want een te hoge dosis vitamine A kan de vrucht beschadigen. Het eten van lever wordt ook afgeraden omdat dit teveel vitamine A kan bevatten.

Het wordt aangeraden om met supplementen zoals foliumzuur (vitamine B11) al één maand voor de conceptie te beginnen en door te slikken tot de tiende week van de zwangerschap om afwijkingen van de neuraalbuis te voorkomen. Andere preparaten kunnen ook zinvol zijn, afhankelijk van de eetgewoontes van de aanstaande moeder. Denk bijvoorbeeld aan ijzer, calcium en vitamine D. Jodium wordt in Nederland al aan broodzout toegevoegd, onder andere om bij zwangere vrouwen een jodiumtekort te voorkomen. Zo’n tekort zou kunnen leiden tot aangeboren hypothyreoïdie bij het kind, dat dwerggroei en geestelijke beperkingen veroorzaakt.

De behoefte aan supplementen kan van persoon tot persoon verschillen, dus het is verstandig om met je arts te bespreken of de keuzes die je maakt geschikt zijn in jouw situatie. Bedenk bovendien dat we niet kunnen veranderen wat we in het verleden gedaan hebben, dus doe gewoon je best en voel je niet naar over eerder gemaakte keuzes.

Lichamelijke activiteit

Naast een verstandig voedingspatroon is fysieke activiteit tijdens de zwangerschap goed voor de algemene gezondheid. Er is geen bewijs dat beweging het resultaat van een zwangerschap gunstig beïnvloedt, maar het kan wel bijdragen aan een gezonde gewichtstoename, lichaamshouding en slaap. Een goede lichamelijke conditie helpt ook bij het herstellen van de bevalling. Bij een normale zwangerschap zonder risicofactoren, leidt matige activiteit niet tot een hoger risico op een laag geboortegewicht, vroegtijdige bevalling of miskraam.

Dingen om te vermijden

Gezonde voeding en beweging zijn dus belangrijk tijdens de zwangerschap, maar er zijn er ook zaken die beter vermeden kunnen worden, bijvoorbeeld alcohol en roken. Dit zorgt voor schadelijke stoffen in het bloed van de moeder die ook in het bloed van de baby terechtkomen. Het kindje is daar nog niet tegen bestand en kan zich daardoor minder goed ontwikkelen.

Het is ook beter om de kattenbak niet schoon te maken als je zwanger bent en om contact met rauw vlees te vermijden. Hierbij loop je namelijk het risico geïnfecteerd te raken met toxoplasmose, wat bij het kind tot blindheid of een waterhoofd kan leiden. Rauwmelkse kazen kunnen besmet zijn met de Listeria bacterie, die voor een miskraam of vroeggeboorte kan zorgen. Daarom wordt zwangere vrouwen geadviseerd om ook zachte schimmelkazen te laten staan.

Daarnaast is voorzichtigheid met sommige geneesmiddelen geboden, al kun je veel medicijnen wel veilig gebruiken worden als je zwanger bent. Lees daarom altijd goed de bijsluiter om vast te stellen wat het effect van een geneesmiddel op de zwangerschap is.
© 2015 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Een gezonde levensstijl vóór de zwangerschapHet is zo dat veel moeders roken of alcohol gebruik opgeven in de eerste periode van de zwangerschap. Het duurt dus even…

Wat is een 3D en 4D echo?Wat is een 3D en 4D echo?Wanneer je zwanger bent, dan krijg je twee medische echo's, namelijk met twaalf en twintig weken. De twaalf weken echo i…
De gewichtstoename tijdens de zwangerschapDe gewichtstoename tijdens de zwangerschapDe gewichtstoename tijdens de zwangerschap is een veel besproken thema onder de zwangere vrouwen. De ene vrouw komt slec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Illusive Photography, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.nationaalkompas.nl/preventie/van-ziekten-en-aandoeningen/erfelijke-en-aangeboren-aandoeningen/preventieve-maatregelen-en-reproductieve-keuzes
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.