Zwangerschapsverschijnselen in het eerste trimester

Zwangerschapsverschijnselen in het eerste trimester De periode van de eerste dertien weken van de zwangerschap wordt het eerste trimester genoemd. Het kan zijn dat een vrouw bewust bezig is geweest met zwanger worden. Dan zullen de bijbehorende symptomen eerder worden herkend. Het kan ook zijn dat de zwangerschap niet gepland was of dat de vrouw wel een kinderwens heeft, maar er niet heel bewust mee bezig was. Dan kan er wat tijd verstrijken voordat het kwartje valt. Wat zijn de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen die in het eerste trimester van de zwangerschap worden ervaren?

Zwangerschapsverschijnselen

Er verandert veel in de hormoonhuishouding, het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) wordt geproduceerd door het lichaam en in de meeste gevallen zal de menstruatie uitblijven. Na een week of elf zullen de meeste zwangere vrouwen klachten gaan ervaren, maar dit hoeft natuurlijk niet. Elke vrouw is anders en elk lichaam reageert anders. Toch is er een aantal verschijnselen dat de meeste vrouwen bekend voorkomt.

Vermoeidheid en een zwaar voelend lichaam

Al in de eerste weken na de bevruchting kun je je flink vermoeid voelen. Dit is vaak een van de eerste verschijnselen die wordt ervaren. De enorme stijging van het hormoon progesteron in het lichaam zorgt ervoor dat je je zo moe voelt. Ook moet het lichaam ontzettend hard werken om de placenta aan te leggen en te voorzien van bloed. De verandering in de stofwisseling en een lagere bloeddruk spelen ook een rol bij dit symptoom.

Vaker moeten plassen in het eerste trimester

Na ca. een week of zes kun je al merken dat je veel vaker moet plassen dan normaal. Dit is dan ook vaak een van de herkenningspunten voor een vrouw dat zij zwanger is. De oorzaak is het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon zorgt voor extra bloedtoevoer naar de nieren. Ook neemt de baarmoeder in het eerste trimester plek in van de blaas. Dit veroorzaakt bij een kleine hoeveelheid urine in de blaas al het gevoel nodig te moeten plassen.

Ochtendmisselijkheid

De naam van dit verschijnsel kan misleidend zijn, omdat de misselijkheid zich in de meeste gevallen niet beperkt tot de ochtend. In de tweede tot achtste week van de zwangerschap is dit vaak het heftigst. Er zijn echter ook vrouwen die helemaal geen misselijkheid ervaren tijdens hun zwangerschap en vrouwen die gedurende de gehele zwangerschap misselijk zijn. De reden van de misselijkheid is wetenschappelijk niet bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen de hoeveelheid hCG in het lichaam en de mate van misselijkheid.

Versterkte geurwaarneming

Het verschijnsel dat geuren voor je gevoel sterker binnenkomen of dat normale etenswaren stinken, komt ook regelmatig voor. In feite is dit een waarschuwingssysteem van het lichaam. Wanneer voedsel natuurlijke gifstoffen of een hoge bacterieconcentratie bevat die de baby kunnen schaden, zal het je tegenstaan.

Blaasontsteking bij zwangerschap

De urineleiders worden tijdens de zwangerschap wijder en de urinewand wordt slapper. Hierdoor heb je een grotere kans op een blaasontsteking. Wanneer het plassen gevoelig wordt of je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, is het raadzaam om hiermee naar de huisarts te gaan. De blaasontsteking kan door de bacteriën schadelijk zijn voor het ongeboren kindje.

Droge ogen

Door verhoogde bloedcirculatie kan het zijn dat je last krijgt van droge, geïrriteerde ogen. Dit kan geen kwaad maar is wel uiterst vervelend. Vaak kunnen oogdruppels verlichting geven. Mocht dit niet helpen, dan kun je het best contact opnemen met een oogarts.

Vreetbuien

Tijdens je zwangerschap hoef je niet letterlijk voor twee te eten, maar vreetbuien (ook wel cravings genoemd) is geen onbekend verschijnsel. Het verlangen naar veel eten of juist naar bepaalde etenswaren komt vaak voor. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de baby allerlei voedingsstoffen nodig heeft en het lichaam je op deze manier aanspoort om andere dingen of meer te gaan eten. Deze theorie wordt niet ondersteund door de wetenschap.

Stemmingswisselingen

Het op zijn kop staan van de hormoonhuishouding is mede verantwoordelijk voor het feit dat je zomaar van het een op het andere moment in tranen kunt uitbarsten en dat je je droevig voelt. Dit is heel normaal, ook al heb je misschien het idee dat je 40 weken lang op een roze wolk zou moeten zitten van blijdschap. Er verandert met de komst van een kleine ontzettend veel in je leven. Dit kan onzekerheid en angstige gevoelens met zich meebrengen.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsvers…
Vroege zwangerschapssymptomenVroege zwangerschapssymptomenWanneer je zwanger bent, verandert het lichaam in een razend tempo. Vooral in de eerste weken gebeurt er veel, waardoor…
Hoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestHoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestWanneer vrouwen het idee hebben dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn, willen ze dit gevoel vaak zo snel mogelijk b…
Zwangerschap, de eerste maandenZwangerschap, de eerste maandenHet begin van je zwangerschap is spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je zwanger bent. Je borsten worden…

Zwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterZwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterHet tweede trimester van de zwangerschap loopt van week 14 tot en met week 27. Het aanbreken van het tweede trimester is…
Tips en natuurlijke middelen bij zwangerschapsklachtenTips en natuurlijke middelen bij zwangerschapsklachtenIn de laatste maanden van je zwangerschap kan het gebeuren dat het wonder wat in je groeit een zware last aan het worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.24baby.nl/zwangerschapskalender/zwangerschapstrimesters/eerste-trimester-zwangerschap/
  • http://eerstesymptomenzwangerschap.info/tag/eerste-trimester-zwangerschap/
  • http://eerstesymptomenzwangerschap.info/
  • http://www.zwanger-worden.com/symptomen-zwangerschap
  • http://www.zappybaby.be/nl/zwangerschap/137558/zwangerschap-eerste-trimester
Mileena (123 artikelen)
Laatste update: 06-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.