Zwanger en chorizo

Zwanger en chorizo Chorizo is een geliefde pittige worstsoort die door velen gewaardeerd wordt. Voor zwangere vrouwen is het vaak onduidelijk of het wel veilig is om chorizo tijdens de zwangerschap te eten. Deze onduidelijkheid is ontstaan door het feit dat chorizo een rauwe worstsoort is, waardoor er een kans bestaat dat er misschien Toxoplasma of Listeria in de worst zit. Daarbij bevat chorizo veel zout en nitriet, waarvan tijdens de zwangerschap niet te veel gegeten mag worden.

Chorizo

Chorizo is een bekende Spaanse salamisoort die in vele varianten te verkrijgen is. Het wordt gemaakt van grof gemalen varkensvlees, dat op smaak is gebracht met zout, knoflook, oregano, suiker, paprikapoeder en verschillende soorten kruiden die afhankelijk zijn van het recept. In Nederland is chorizo meestal gedroogd of gerookt, maar er bestaan ook verse chorizoworsten.

Bereiding

Chorizo wordt gemaakt door grof gemalen varkensvlees een aantal dagen te marineren met de andere ingrediënten. Hierna wordt het vlees afgevuld in darmen en hangend gedroogd. Een verse chorizo wordt niet of heel kort gedroogd. Een harde chorizosoort wordt juist weer wat langer gedroogd.

Drogen en fermenteren

Tijdens het drogen van de worst zullen melkzuurbacteriën de suiker in de worst omzetten in melkzuur. Hierdoor krijgt de chorizo een zurige smaak die kenmerkend is voor de worst. Dit proces wordt de fermentatie van de worst genoemd. Door het zuurder worden van het vlees verlaagt de pH, wat een gunstige invloed heeft op de houdbaarheid. Daarbij zullen de eiwitten in het vlees door de lagere pH gaan coaguleren waardoor het vlees een soort garing krijgt. Door deze garing kan het vlees minder vocht vasthouden waardoor de worst droger wordt. Ook dit heeft een gunstige uitwerking op de houdbaarheid. Na het drogen en fermenteren heeft een chorizoworst meestal tussen de twintig en dertig procent van zijn gewicht verloren.

Roken

Chorizo wordt in sommige streken ook gerookt. Vooral als het vochtig is moet men de worsten roken, omdat anders tijdens het drogen schimmel kan ontstaan. Het roken geeft de chorizo ook een typische rooksmaak.

Gezondheid

Chorizo is een worst die doorgaans veel verzadigde vetten bevat. Daarnaast bevat chorizo veel zout en wordt er voor de houdbaarheid gebruik gemaakt van nitriet.

Voedingswaarde

In de onderstaande tabel zijn de voedingswaarden van een chorizoworst weergegeven. De voedingswaarden zijn afhankelijk van het recept en de bereiding, waardoor deze per worst wat kunnen verschillen. Een chorizoworst weegt ongeveer 100 gram.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)360
Eiwitten (gram)23
Vetten (gram)30
Waarvan verzadigde vetten (gram)14,5
Enkelvoudig onverzadigde vetten (gram)3,5
Meervoudig onverzadigde vetten (gram)6,0
Koolhydraten (gram)0,6
Waarvan suikers (gram)0
Zout (gram)3,5

Vet

Chorizo bevat erg veel vet waarvan bijna de helft bestaat uit verzadigde vetten. Te veel verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Er wordt daarom ook aanbevolen om niet meer dat tien energieprocent aan verzadigde vetten in te nemen. Chorizo bevat meer dan 36 energieprocent verzadigde vetten en dit ligt ruim boven de aanbeveling.

Zout

Chorizo bevat veel zout. Een hoog zoutgehalte is gunstig voor de houdbaarheid, maar minder gunstig voor de gezondheid. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Zo'n vijftien procent krijgt hiermee tijdens een eerste zwangerschap te maken. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is gevaarlijk omdat dit kan leiden tot een slechtere bloedtoevoer naar de baby, wat de ontwikkeling en de groei van de baby kan verstoren. Zwangere vrouwen die een te hoge bloeddruk hebben, hebben vaak last van dikke enkels, hoofdpijn, misselijkheid of tintelende vingers. Per dag mag je maximaal zes gram zout binnenkrijgen. Als je honderd gram chorizo eet, heb je al meer dan de helft van de maximale hoeveelheid binnen.

Nitriet

Om de houdbaarheid van chorizo te verlengen en de rode kleur te behouden, wordt er bij chorizo als conserveermiddel nitriet toegevoegd. Nitriet kan via de placenta bij de baby terecht komen. Het bindt zich aan het ijzer in het bloed waardoor er minder zuurstof in het bloed kan komen. Baby's kunnen hierdoor een zuurstoftekort krijgen. Alleen bij heel hoge nitrietinnames kan het een schadelijk effect hebben.

Toxoplasma

Toxoplasmose is een infectieziekte die ontstaat door een besmetting van de parasiet Toxoplasma Gondii. De parasiet kan voorkomen op rauw vlees. Na consumptie van besmet vlees kan de parasiet de baby via de placenta infecteren. Dit kan leiden tot aangeboren afwijkingen en in een vroege zwangerschap zelfs tot een miskraam. De parasiet wordt geïnactiveerd bij bevriezing gedurende twee dagen bij -20 graden Celsius, bij verhitting boven de 70 graden Celsius, in zure producten met een pH lager dan 4, in zout vlees met een zoutgehalte van tenminste 1,1% en door gammastraling.

Listeria

Listeriose is een infectieziekte die ontstaat door een besmetting met de Listeriabacterie. Listeria komt met name voor op onverhitte producten die langere tijd in de koeling bewaard worden. Om besmet te worden moeten er doorgaans voldoende Listeriabacteriën in het voedsel aanwezig zijn. Hele verse producten vormen daarom vaak geen gevaar. Listeriose tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, doodgeboorte, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking bij de baby. De bacterie wordt geïnactiveerd door verhitting boven de 70 graden Celsius en in zure producten met een pH lager dan 4,4. De bacterie is niet in staat te groeien in droge producten of in bevroren producten. Na ontdooien kan de bacterie echter wel weer verder groeien.

Chorizo tijdens de zwangerschap

Gedroogde of gerookte chorizo kan vanwege het droge karakter en het hoge zoutgehalte geen besmettingsgevaar opleveren voor Toxoplasma of Listeria. Hierdoor vormt het eten van gedroogde of gerookte chorizo geen direct gevaar voor zwangere vrouwen. Wel is het verstandig om chorizo met mate te eten, vanwege het hoge zoutgehalte, de toegevoegde nitriet en het hoge gehalte aan verzadigde vetten. Verse chorizo is minder droog en zout en kan hierdoor wel besmet zijn met Toxoplasma en Listeria. Verse chorizo is daarom niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en ossenworstZwanger en ossenworstOssenworst is een rauwe worstsoort die in Nederland veel als broodbeleg gebruikt wordt. In België wordt ossenworst ook w…
Vlees(waren) tijdens je zwangerschap; wat kan wel/niet?Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen dat de baby in je buik goed kan groeien en probeer je verkeer…
Couscous met chorizo en saus en zomerse couscous saladeEen makkelijk en snel, maar onwijs lekker gerecht, couscous met rode pesto saus, paprika en chorizoworst. En voor de war…
Zwanger en rosbiefZwanger en rosbiefRosbief is een mooi, mager stuk rood vlees dat vaak als boterhambeleg gegeten wordt. Omdat rosbief van binnen nog rood i…

Zwanger en appeltaartZwanger en appeltaartDe kans is groot dat een lekker stuk appeltaart er wel in gaat als je zwanger bent. Toch kan te veel appeltaart voor zwa…
Zwanger en kaneelZwanger en kaneelZwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van kaneel of producten waarin kaneel is verwerkt. Het gevaar schuilt hem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eisenmenger, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chorizo
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1189
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.