De vader tijdens de bevalling

De vader tijdens de bevalling Het spannende moment komt steeds dichterbij: de bevalling, het moment van vader worden en het vaderschap. Zorg ervoor dat je tijdens de dagen vlak voor de uitgerekende datum ten alle tijden bereikbaar bent, het kan zomaar eens zover zijn wanneer je het niet verwacht. Veel vaders denken dat zij tijdens de bevalling van de baby vrij nutteloos zijn. Dit is echter helemaal niet waar, enkel je aanwezigheid wordt al wordt sterk gewaardeerd en bovendien kan je ook een praktische rol vervullen. De bevalling wordt wel in drie aparte stadia onderverdeeld. Tijdens het eerste stadium opent de baarmoederwand zich zodat de baby er doorheen kan. In het tweede stadium wordt de baby geboren en in het derde stadium komt de placenta.

De weeën

De weeën worden wel gezien als het begin van de bevalling. Weeën zijn (pijnlijke) samentrekkingen van de baarmoedermond met als doel het verkrijgen van genoeg ontsluiting om de baby naar buiten te laten komen. De weeën zullen in het begin om de 5 tot 20 minuten komen en 30-60 seconden aanhouden. Op het einde komen de weeën om de 2 à 4 minuten en houden zo’n 60-90 seconden aan.

De weeën kunnen erg pijnlijk voor de vrouw zijn. Alleen al je aanwezigheid zal een enorme steun voor je vrouw zijn. Wees lief tegen je partner en ondersteun haar, moedig haar aan. Biedt haar praktische hulp als ze dit nodig heeft, zoals een warme kruik bij rugpuin heeft en koude washandjes wanneer ze het warm heeft. Biedt haar drinken aan, eventueel door een rietje en praat kalmerend met haar.

Je partner kan tijdens de weeën door de hevigheid hiervan wisselende stemmingen hebben. Laat deze rustig over je heen komen en probeer er bij stil te staan wat je vrouw te verduren heeft.

De bevalling

Voor de vader is de daadwerkelijke bevalling een vreemde gewaarwording. Zomaar wordt daar een kindje uit je vrouw’s buik geboren, jouw kindje! Hoewel je vrouw enorm veel werk heeft te verrichten tijdens de bevalling kan je haar wel ondersteunen.

Praktische hulp

Wanneer het moment bijna daar is zal je vrouw in een bepaalde houding willen gaan zitten of liggen. Ondersteun haar en help haar, ook al is het misschien niet de houding die ze van tevoren aangegeven heeft. Houdt lichamelijk contact met haar, bijvoorbeeld door een hand vast te houden en moedig haar aan.

De geboorte

Dit moment is enorm spannend voor jullie beiden! Wanneer je het hoofdje van je kindje tevoorschijn ziet komen, vertel je vrouw dan hoe het kindje er uit ziet en moedig haar aan. Laat als ze dit wil het hoofdje van de baby met behulp van een spiegel aan haar zien. Wanneer de baby eenmaal geboren is, vertel haar dan of het kindje een jongen of een meisje is, ook al wisten jullie dit al van tevoren. Klem in overleg met de verloskundige de navelstreng af en knip deze door.

De eerste minuten

Wanneer de baby geboren is beleef dan in alle rust samen de eerste momenten van jullie als gezinnetje. Dit is een van de meest emotionele en bijzondere gebeurtenissen in een mensenleven en je hoeft je dan ook niet te schamen voor je gevoelens hierbij.

Wanneer de bevalling niet verloopt zoals gepland

Het kan gebeuren dat er onverwacht iets anders verloopt dan je gedacht had. Wees er op voorbereid dat er onverwachte ingrepen nodig kunnen zijn en praat hier met elkaar over. Bespreek wat jullie in geval van nood zouden willen en zorg ervoor dat alle ingrepen die voorgesteld worden goed begrepen zijn en stel eventueel vragen bij onduidelijkheden.

Wanneer de baby veel te vroeg komt

In enkele gevallen komt het voor dat de baby zo graag naar buiten wil dat de bevalling al bijna gebeurd is voor je medische hulp hebt kunnen inroepen. Bel in een dergelijk geval de arts of verloskundige en leg de situatie uit.

Ga daarna weer snel naar je vrouw toe en help haar een prettige houding aan te nemen. Was je handen en leg een stapel schone handdoeken klaar voor de bevalling zelf én de baby.

Steun je vrouw en moedig haar aan terwijl je in de gaten houdt of het babyhoofdje al uit de vaginaopening komt. Wanneer dit het geval is, vraag je partner dan te stoppen met persen en enkel nog te puffen.
Voel rond de hals van de baby of de navelstreng niet in de weg zit. Is dit het geval, trek deze dan naar buiten door je vingers er onder te houden en hem over het hoofdje van de baby te bewegen.
Wanneer de baby geboren wordt, houdt de baby dan stevig vast en geef de baby na de bevalling meteen aan de moeder. Wikkel de baby in de apart gehouden handdoek zodat de baby geen kou vat.
Raak de navelstreng niet aan, maar wacht op medische hulp. Wanneer de placenta al uitgestoten is voor de medici gearriveerd zijn vang deze dan op in een plastic kom of iets dergelijks zodat de arts of verloskundige het kan onderzoeken.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Juridische gevolgen van vaderschapAls biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de a…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Gerechtelijke vaststelling van het vaderschapAls biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de a…

Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
De vader in verwachtingDe vader in verwachtingHoewel je als vader het kindje niet letterlijk bij je draagt, ben je vanaf het eerste begin voor de rest van je leven ve…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 09-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.