De Apgar-score bij pasgeborenen

De Apgar-score bij pasgeborenen Direct na de geboorte zal je pasgeboren baby aan een aantal tests onderworpen worden. Deze tests controleren de gezondheid van de baby en geven een indruk van hoe het met de pasgeborene gaat. Een van deze tests is de apgar test. Met de apgartest wordt de pols- en hartslag, de ademhaling, de spiertonus, de kleur van de huid en de reactie op prikkels bekeken en vastgelegd in een verslag. De apgar test geeft een bepaalde apgarscore.

Geschiedenis van de Apgarscore

Zodra je kindje geboren is zal de verloskundige je baby controleren. Dit wordt gedaan aan de hand van de Apgar score. De Apgar-score werd ontwikkeld door een Amerikaanse chirurg en anaesthesiologe en werd in 1949 in gebruik genomen. De vrouw die dit scoringssyteem ter beoordeing van de gezondheid van pasgeborenen ontwikkelde heet Virginia Apgar. In 1952 werd de Apgar test herzien en aangepast.

De Apgar in de praktijk

De Apgar-score wordt 1 en 5 minuten na de geboorte gemeten en geeft inzicht in de conditie van de baby. De pasgeborene wordt op 5 punten beoordeeld:
  • Ademhaling
  • Pols- en hartslag
  • Spiertonus
  • Kleur van de huid
  • Reactie op prikkels

Ademhaling
De ademhaling hoort direct na de geboorte beginnen, vrijwel altijd gevolgd door een luid huilen.

Pols- en hartslag
Het tempo en de regelmaat van de hartslag van het kind worden gemeten.

Spiertonus
De spierspanning wordt gemeten. Zijn de ledematen volledig slap of kunnen zij ook spannen?

Kleur van de huid
De meeste baby's hebben na de bevalling een grijsblauwe kleur. De grauwe huidskleur trekt bij de eerste schreeuw van de baby weg wanneer de ademhaling op gang komt.

Reactie op prikkels
Er wordt gekeken of de baby op bepaalde prikkels met een reflex reageert, zoals koude handen op de warme babybuik.

De punten van de Apgar-test

Op elk punt van de test kan de baby een score behalen van 0, 1 of 2 punten. De meeste baby's hebben direct na de geboorte een Apgarscore tussen de 7 en de 10. Wanneer de baby 4 of minder punten behaald is direct medische hulp nodig.

Criterium0 punten1 punt2 punten
AdemhalingGeenOnregelmatigGoed
Pols- en hartslagGeen< 100 per minuut> 100 per minuut
SpiertonusSlapEnige beweeglijkheidActieve beweeglijkheid van de ledematen
Kleur van de huidBlauw/bleekBlauw bij extremiteitenHele lichaam is roze
Reactie op prikkelsGeenEnige reactieKrachtig huilen
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?Een pasgeborene wordt op verscheidene punten 'beoordeeld' . Op deze manier hebben vroedvrouw en kinderarts een eerste go…
Apgar-score: gezondheid van de babyApgar-score: gezondheid van de babyDe apgar-score is ontwikkelt door Virginia Apgar. De apgar-score word uitgevoerd één minuut na de geboorte van een baby.…
Zwangerschap en sport, een goede combinatie?Het is niet steeds even duidelijk of sport bijdraagt bij een zwangerschap of een goede zwangerschap juist in de weg kan…
Glacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaGlacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaIn het noorden van de Verenigde Staten, tegen de Canadese grens aan, ligt de staat Montana. In deze grote staat – Montan…

Afwijking aan de navelstreng - Velamenteuze insertieTijdens de 20-weken echo wordt je baby minutieus onderzocht. Hierbij wordt ook gekeken waar de placenta ligt, hoe de nav…
Borstvoeding geven na een keizersnedeNa een keizersnede komt je borstvoeding soms niet goed op gang. Je lichaam krijgt geen signaal om melk te gaan producere…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 07-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.