Zwangerschapsmisselijkheid, een nare zwangerschapskwaal

Zwangerschapsmisselijkheid, een nare zwangerschapskwaal Zelfs als je nog maar nét weet dat er een kindje op komst is, kan je al last hebben van zwangerschapsmisselijkheid. Deze zwangerschapsmisselijkheid verschilt sterk van vrouw tot vrouw. Waar de ene vrouw elke dag een beetje moet braken, wordt de ander zelfs opgenomen in het ziekenhuis voor de ochtendmisselijkheid en het braken. In dit artikel lees je waarom je zo misselijk bent én wat je er aan kan doen. Over het algemeen hebben de meeste vrouwen last van zwangerschapsmisselijkheid in de eerste 12 tot 16 weken van de zwangerschap. Wees je er van bewust dat je echt de enige niet bent met zwangerschapsmisselijkheid: zo'n 75% van de vrouwen heeft last van deze zwangerschapskwaal.

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid

De precieze oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet bekend. Wetenschappers vermoeden dat de misselijkheid veroorzaakt wordt door het hormoon hCG, dat door het lichaam in de eerste weken van de zwangerschap in grote getalen aangemaakt wordt. De placenta gaat namelijk vlak na de deling van het bevruchte eitje al hormonen aanmaken die er voor zorgen dat er geen nieuwe eisprong plaats zal vinden. De hoeveelheid hCG in je bloed stijgt daardoor en dit kan de misselijkheid tijdens de zwangerschap veroorzaken. Na verloop van tijd raakt je hormoonspiegel weer in balans, dit is meestal rond de 12 weken, wanneer de misselijkheid vaak weer afneemt.

Wanneer zwangerschapsmisselijkheid?

20% van de vrouwen houdt de gehele rest van de zwangerschap last van misselijkheid. In de laatste fase van de zwangerschap wordt de misselijkheid veroorzaakt door de vergrote baarmoeder die tegen de onderkant van de maag drukt waardoor je meer last van maagzuur hebt. Zodra de baby is ingedaald neemt de misselijkheid bij de meeste vrouwen weer af.

Sommige vrouwen voelen zich tijdens de gehele zwangerschap geen moment misselijk. Dit betekent echter niet dat je onvoldoende zwangerschapshormonen in het lichaam hebt. Een vrouw die vaak misselijk is heeft even veel kans op een gezonde baby en zwangerschap als een vrouw die regelmatig misselijk is.

Elke zwangerschap misselijk?

Het is niet te voorspellen of je bij een volgende zwangerschap weer misselijk zult zijn of juist weer niet. Dit verschilt echt per zwangerschap. Wel is het een gegeven dat vrouwen die in verwachting zijn van een meerling vaker last van misselijkheid hebben, evenals vrouwen die veel gevoelens van stress ervaren.

Zwangerschapsmisselijkheid erfelijk?

Zwangerschapsmisselijkheid is niet erfelijk. Waar jij erge last van ochtendmisselijkheid hebt hoeft je zus hier compleet geen last van te hebben. Het tijdstip waarop je misselijk bent verschilt ook van persoon tot persoon. Ochtendmisselijkheid komt het meeste voor.

Misselijkheid tijdens de bevalling

Niet alleen gedurende de zwangerschap, maar óók tijdens de bevalling kan je misselijk zijn. Dit komt vooral voor tijdens het laatste stukje van de ontsluiting. Door de pijn die het zenuwstelsel prikkelt kan je letterlijk misselijk worden van de pijn.

Opgepast met zwangerschapsmisselijkheid

In principe is zwangerschapsmisselijkheid en braken niet slecht voor de ongeboren baby. Het kan echter wel gebeuren dat je zelf minder in gewicht aankomt of misschien zelfs gewicht verliest. Meestal heeft een vrouw echter voldoende reserves die dit gewichtsverlies op kunnen vangen. Wanneer je echter net ziek geweest bent of veel gelijnd hebt voor de zwangerschap kan het zo zijn dat je door deze reserves heen bent. In dit geval kan je het beste contact opnemen met je verloskundige.

Wanneer braak je teveel?

Er is geen richtlijn voor een gezonde hoeveelheid braken bij zwangerschapsmisselijkheid. Verschijnselen waar je op moet letten zijn uitdrogingsverschijnselen: minder vaak plassen dan normaal, urine met een donkere kleur of met een zeer sterke geur. In deze gevallen is de stofwisseling verstoord en moet je contact opnemen met je verloskundige die je waarschijnlijk naar het ziekenhuis doorverwijst.

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid

  • Wanneer je s'morgens vroeg al misselijk bent, kom dan voorzichtig overeind en spring niet meteen je bed uit. Doe het rustig aan en zet eventueel je wekker wat vroeger.
  • Eet geen grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar verdeel je voedsel over een aantal porties per dag.
  • Wanneer je s'nachts veel last van misselijkheid hebt, eet dan voordat je naar bed gaat nog iets kleins.
  • Scherp gekruide en vette maaltijden kan je beter vermijden de komende tijd.

Voor uitgebreide informatie over het voorkomen en verminderen van zwangerschapsmisselijkheid kan je het artikel Wat kan je doen tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap? eens bekijken

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ZwangerschapsmisselijkheidZwangerschapsmisselijkheidMisselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap komt bij ruim 80 procent van de vrouwen voor. Vaak begint het met wee…
Aromatherapie bij misselijkheid en brakenAromatherapie bij misselijkheid en brakenMisselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is.…
Ochtendmisselijkheid: oorzaken, behandeling & tipsOchtendmisselijkheid: oorzaken, behandeling & tipsJe 's ochtends bij het opstaan misselijk voelen alleen al bij het zien van het ontbijt of het ruiken van sterke geuren:…
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…

Zwangerschapstest uitvoeren in bijzondere gevallenZwangerschapstest uitvoeren in bijzondere gevallenAls je niet op tijd menstrueert en over tijd bent, wil je direct zekerheid hebben. Je vermoed dat je zwanger bent. Wanne…
Zwanger en fruitZwanger en fruitAls zwangere vrouw kan het soms behoorlijk verwarrend zijn wat je nu allemaal wel en niet mag eten. Ook op het gebied va…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 06-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.