Prematuur in moeders ogen

Prematuur in moeders ogen Als een kindje geboren wordt voor de 37 weken zwangerschap noemen ze dit een vroeggeboorte, ook wel prematuur genoemd. Dit gebeurd bij ongeveer 5 procent van alle kinderen die geboren worden. Maar is dit te voorkomen? En wat kun je allemaal verwachten? Veel kinderen die te vroeg geboren zijn maken een slechte start, ze moeten een couveuse in en zitten direct al aan allerlei slangetjes en andere apparatuur, dit wil elk ouder voorkomen, en waneer dit gebeurt, leven de ouders continu tussen hoop en vrees. De gedachten dat, ergens in het ziekenhuis in een couveuse een veel te klein mensje ligt kan veel emoties met zich mee brengen en opschudding. Al jaren wordt er onderzoek verricht hoe dit kan gebeuren, en inmiddels zijn er al vermoedens, maar waarom vroeggeboorte gebeurd is tot op de dag van vandaag nog erg onduidelijk.

Begin van vroeggeboorte

Een vroeggeboorte begint op de zelfde manier als een bevalling rond de 40e week. Je krijgt krampen mogelijk weeën en of je vliezen breken. Als dit gebeurd dient de moeder direct naar het ziekenhuis te gaan, daar proberen ze, mits de vliezen nog niet zijn gebroken, de weeën te stoppen door een weeënremmersmiddel. Ook zal de moeder medicatie krijgen, voor longrijping van haar kindje. Hoe langer deze medicatie voor longrijping zijn werk kan doen, des te beter de vooruitzichten zijn, de medicatie heeft ongeveer 3 etmalen nodig om goed werk te verrichten, en je kindje voor te bereiden op de wereld.

Te vroeg

Als je kindje te vroeg is, zijn vaak de longen niet goed gerijpt. Ook kunnen ze hun lichaam slecht op temperatuur houden en hebben ze geen goede en sterke afweermechanisme tegen infecties. Om te voorkomen dat je kindje nog zieker wordt doen ze het in een couveuse. Hier worden ze warm gehouden, en verder geholpen met een betere ontwikkeling en een goede start. Ondanks dat het eng is voor een ouder hun kindje zo te zien liggen, het red dagelijks vele levens. Als je kindje in de couveuse ligt, heeft het geen contact met je, maar gelukkig kun je jou kindje aanraken en er tegen praten, dit stimuleert en ontspant je kindje.

Onvoorbereid.

Helaas bestaat er geen vaste planning over de geboorte. Vele ouders weten dan ook niet wat ze moeten doen als hun kindje te vroeg komt. Ze krijgen in eens te maken met een couveuse, kinderartsen en verpleging. Al deze drukte maakt veel emoties los, ook krijgen ze vaak last van een verwarrende gevoel en een schuldgevoel. Maar dit is totaal niet hun schuld, vroeggeboorte is niet te voorkomen.

Wat kan ik als ouder betekenen?

Er zijn vele dingen die je als ouder kan betekenen om je kindje te laten ontspannen en te laten stimuleren, een van deze manieren is, door de eerste keer gewoon moedermelk te geven, hier zitten vele stoffen in, die goed zijn voor het kindje en mogelijk kan helpen, aan je kindjes afweersysteem. Ook kun je tegen je kindje praten en als de conditie het toelaat, gaan proberen te "kangoeroeen ", dit betekend het kindje tegen een ontblote bovenlichaam aaleggen, het hoort je hart en het kindje kan zich dan meer ontspannen. Ook zal de verpleging en artsen je nog vele tips gaan geven, wat jij als ouder kunt betekenen.

Voor de 33e week geboren

Technologie is tegenwoordig al heel ver, kindjes die geboren zijn met een zwangerschapsduur van 26 weken, maken al een hele goede kans. Is je kindje voor de 33e week geboren dan heeft het nog wat donshaartjes op het gezichtje, deze donshaartjes hebben hem/haar beschermd in de baarmoeder tegen vruchtwater, nu kan het helpen, de baby warm te houden, na de 33e week vallen deze uit.

Een tip: koop niet alles in de normale maat babykleding, houd rekening dat je kindje groter of kleiner kan zijn.

Eerste keer naar huis

Mag je kindje voor de eerste keer mee naar huis, dan zul je als ouder wat bang zijn, het is zo klein, en meeste ouders vragen zich af of het wel tegen de buitenweer kan. Een extra vestje, misschien lekkere dikke sokken of een dekentje, voorkomt dat de baby het koud krijgt.
© 2009 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd?Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd?Wanneer een baby'tje door omstandigheden te vroeg wordt geboren, wordt dit een prematuur kindje genoemd. Omdat het prema…
Ontijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte of partus immaturus: een geboorte tussen de 16 en 28 weken zwangerschap. Een ontijdige geboorte moet…
Te vroeg geboren baby (premature baby)Van alle baby's die geboren worden, is 7 tot 8% te vroeg geboren. Zo een te vroeg geboren baby noemen we een premature b…
Premature bevalling en vroeggeboortePremature bevalling en vroeggeboorteNormaal gesproken duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken. Bevallingen die plaats vinden tussen week 37 en 42 van de z…

Maand 3 van de zwangerschapMaand 3 van de zwangerschapDit is de derde maand van de zwangerschap. Het wordt nu steeds definitiever dat er een kindje op komst is. Vaak vindt in…
Maand 2 van de zwangerschapMaand 2 van de zwangerschapDe tweede maand van de zwangerschap wordt alles steeds zekerder. Er gebeurd enorm veel in je lichaam en met jezelf. Tot…
Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.