Het tweede trimester van de zwangerschap

Het tweede trimester van de zwangerschap Het tweede trimester van je zwangerschap bestaat uit de periode van week 14 tot en met week 27. Je bent er nu al echt aan gewend dat je zwanger bent, de periode dat de kans op een miskraam relatief groot is is voorbij, je buikje gaat groeien, je kunt je verheugen op de eerste pretecho, je kunt het hartje horen kloppen en het ongeboren kindje gaat grote ontwikkelingen doormaken.

Welke zichtbare veranderingen zijn er

Zoals al gezegd begint er meestal vanaf de veertiende week een echt zwangerschapsbuikje op te komen. Dit is wanneer je dit wenst, bijvoorbeeld vanwege je werk, nog goed met kleding te camoufleren. Echter bepaalde kleding zoals strakkere jeans en rokjes zullen nu al snel te klein worden en je zult dus andere kleding uit je kast moeten nemen om aan te doen of zelfs al andere wat losser zittende kleding moeten kopen. Wanneer je nog geen zwangerschapsbeha’s hebt, dan komt nu zeker het moment om deze te kopen, want ook je borsten zullen groeien. Veel krijgen in deze periode ook een zichtbaar vollere haardos, wat vaak alleen maar prettig is. Het haar wordt overigens voller door de invloed van de zwangerschapshormonen, die het normale uitvallen van haar tegenhouden. Wanneer je aan het einde van het tweede trimester zit, dan zul je intussen al veel echte zwangerschapskleding moeten dragen en behoort een buikband wellicht ook al tot je garderobe. Gelukkig is er steeds meer betaalbare zwangerschapskleding die ook nog eens heel trendy is!

Wat gebeurt er allemaal in je lichaam in het tweede kwartaal

In je lichaam gebeurt er in dit tweede kwartaal heel erg veel. Hierbij kun je denken aan de volgende ontwikkelingen:
  • In het eerste trimester komen misselijkheid en moeheid veel voor, maar de kans hierop is nu veel minder. Wel krijgen veel zwangere vrouwen in de loop van het tweede kwartaal, door de invloed van hormonen, last van verstopping. Deze is te verminderen door veel water te drinken en veel vezelrijk voedsel te nuttigen. Ook brandend maagzuur is een kwaaltje dat bij heel wat vrouwen in de loop van het tweede trimester zijn intrede doet.
  • Door het groeien van het kindje en de druk die de baarmoeder uit gaat oefenen, krijgen sommige vrouwen het gevoel heel vaak te moeten plassen of moeten ze heel vaak plassen. Dit is geen probleem, maar kan wel hinderlijk zijn. Daarnaast loop je tijdens de zwangerschap door de hormonale veranderingen meer risico op blaasontsteking, maar om dit risico te verkleinen kun je dagelijks enkele glazen cranberrysap drinken, maar ook het drinken van voldoende water is een pre. Met een blaasontsteking moet je trouwens naar je huisarts gaan!
  • Wanneer je zwanger bent, dan heb je met name vanaf deze periode meer kans op een verhoogde bloeddruk. Vermijd dus het gebruik van te veel zout en beperk de consumptie van drop.
  • Aan het einde van het tweede kwartaal komt de baarmoeder al boven de navel uit en heb je ook steeds minder ruimte in je buik. Dit kan zorgen voor lichamelijke ongemakken zoals pijn aan de ribben en een drukkend gevoel op de blaas en darmen. Door op je zij te gaan liggen wordt de druk vaak minder. Wanneer je echter last hebt van hevige pijn, dan moet je echt de verloskundige of de huisarts consulteren. Ook de bekkenbodemspieren krijgen het nu zwaarder te verduren. Als het goed is doe je al lange tijd geschikte oefeningen hiervoor, blijf deze doen om eventuele problemen hierdoor aan het einde van de zwangerschap of na de bevalling te voorkomen.

Ontwikkeling van je kindje in het tweede trimester

Aan het begin van het tweede kwartaal is het kindje al ongeveer 9 cm lang en weegt het ongeveer 60 gram, terwijl er in de eerste weken daarna wekelijks nog eens drie centimeter en 30 gram bijkomen. De ontwikkeling van het kindje gaat maar door in dit tweede kwartaal, het merkt onderscheid tussen donker en licht, het kan een vuistje maken, het gaat geluiden van buiten de baarmoeder opmerken, het gaat zijn duimpje in de mond doen, gaat trappelen en je kunt op een gegeven moment echt contact met je baby maken door je handen op je buik te leggen. In deze periode wordt er meestal standaard een echo gemaakt, waarop je het kindje al heel goed kunt zien. Aan het einde van het tweede kwartaal is het ongeboren kindje in feite al levensvatbaar buiten de baarmoeder en het is in week 27 gemiddeld 34 cm en 900 gram, met wimpertjes en wenkbrauwtjes!

Wat kun en moet je allemaal regelen in het tweede kwartaal van de zwangerschap

In het tweede kwartaal van de zwangerschap kun en moet je een heleboel dingen gaan regelen, waarbij je kunt denken aan:
  • Voorbereiden van het babykamertje en de eerste babykleding, zodat je dit wanneer je zeven maanden zwanger bent helemaal geregeld hebt.
  • Als je niet getrouwd bent, dan moet het ongeboren kindje door de vader erkend worden bij de Burgerlijke Stand.
  • Ga alvast nadenken over leuke babynamen en wellicht al over het ontwerp van het geboortekaartje.
  • Dit is ook de goede periode om te beginnen met een zwangerschapscursus. Bepaal voor jezelf welke soort cursus jij prettig vindt, zoals yoga of gymnastiek.
  • Het is netjes om in deze periode ook je werkgever in te gaan lichten en alvast je zwangerschapsverlof te regelen.
  • Naast het bijhouden van een zwangerschapsdagboek is het ook een leuke herinnering voor later om wekelijks een foto van je buik te laten nemen.
  • Je kunt er ook al je gedachten over laten gaan hoe je zou willen bevallen en wie je er bij wilt hebben.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
De ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 20 weken zwangerWeek 20 is in een aantal opzichten een belangrijke week voor zwangere vrouwen. Niet alleen krijgen de meeste zwangere vr…

Borstvoeding: problemen met het toeschietreflexBorstvoeding: problemen met het toeschietreflexProblemen rond het geven van borstvoeding worden vaak veroorzaakt door een niet goed werkend toeschietreflex. Vooral als…
De zwangerschapstestDe zwangerschapstestMet een zwangerschapstest kan snel worden vastgesteld of je zwanger bent. Er zijn verschillende zwangerschapstesten te k…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.