Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes Een zwangerschap brengt vaak heel wat vragen met zich mee. Is het normaal dat ik zo moe ben tijdens mijn zwangerschap? Blijf ik 9 maanden lang misselijk? En ga zo maar door, het hoort er allemaal bij. Kwaaltjes zoals bijvoorbeeld, moeheid, een onrustig gevoel in de benen en maagzuur, zijn een paar van die dingen waar je last van kunt krijgen. Het is natuurlijk niet gezegd dat het ook werkelijk gebeurt en als het gebeurt, wat kun je er dan aan doen?

Misselijkheid

Misselijkheid is meestal het eerste signaal dat je zwanger bent. Vooral in de ochtend als je net wakker bent, kun je je niet lekker voelen en moet je soms overgeven. De misselijkheid is op zich geen slecht teken, het betekent namelijk dat de zwangerschapshormonen in je lichaam, volop aan het werk zijn. Het is echter wel lastig als je je steeds misselijk voelt, om de misselijkheid wat te beperken kun je de dag rustig beginnen en eet niet te veel eten in één keer, maar verdeel het eten over vijf of zes kleinere porties. Na ongeveer zestien weken is de misselijkheid meestal verdwenen. Je kunt het best lichtverteerbaar eten kiezen en vet eten vermijden.

Maagzuur

Maagzuur is ook een probleem wat vaak voorkomt, door dat je buik langzaam tegen je maag drukt, kun je hier last van krijgen. Je kunt beter geen koffie, water met koolzuur of sinaasappelsap meer drinken en om maagzuur tegen te gaan, kun je kleinere porties eten en vooral niet te vet eten! Jeuk aan de borsten ervaar je vaak aan het begin van de zwangerschap, maar ook in een later stadium willen de borsten nog wel eens jeuken. Je kunt ter verlichting wat mentholpoeder gebruiken en kleed je niet te warm, want dan wordt de jeuk vaak erger.

Gewichtstoename en Striae

Zwangerschapshormonen zorgen ook voor een vetreserve, voor als je borstvoeding gaat geven na de bevalling. Dit betekend dat je soms, ook al eet je niet veel, dat je toch dikker wordt. Je hoeft je over dit natuurlijk effect, geen zorgen over te maken. Veel vrouwen komen in hun zwangerschap aan rond de bovenbillen, billen en heupen. Ook je buik en je borsten groeien in een relatief korte tijd natuurlijk erg snel. Door deze snelle toename kan de huid de groei niet meer aan en hierdoor scheurt het onderhuids bindweefsel. Dit doet geen pijn, maar laat wel striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd achter.

Vermoeidheid

In de eerste drie maanden van een zwangerschap, veranderd je hormoonhuishouding en hierdoor ben je vaker moe. De hormonale veranderingen in je lichaam kosten je heel veel energie. Vaak ben je alleen maar heel erg moe. Je gaat het liefst vroeg naar bed, sleept je naar visites en zit vaak te hangen op de bank. Hier kun je niet heel erg veel aan doen, neem de rust die je nodig hebt en doe lekker waar je zin in hebt. Meestal krijg je na ongeveer twaalf weken weer wat meer energie terug.

Vaker plassen

Vooral tijdens de eerste, drie tot vier maanden, moet je vaker plassen, dit komt door de druk van de baarmoeder op de blaas. De eerst maanden ligt je baarmoeder namelijk nog laag en hierdoor wordt de druk op je blaas groter. Tijdens de zwangerschap moeten je nieren harder werken, waardoor je meer dorst krijgt en dus vaker naar het toilet moet. Veel water drinken is wel heel goed, want hiermee spoel je je nieren goed door. Ook aan het einde van de zwangerschap komt er extra druk op de blaas door dat nu, het gewicht van de baby er op drukt. Vermijd te strakke kleding, deze geven alleen extra druk op je blaas, waardoor je nog vaker moet plassen. Als je gaat plassen is het goed om een paar keer van houding te veranderen, op die manier kan de blaas volledig leeg gemaakt worden en dat scheelt weer een bezoekje aan het toilet. Als je bij het plassen een branderig gevoel hebt, dan kun je het beste eens bij huisarts langs gaan om te checken of je geen blaasontsteking hebt.

Obstipatie

Ook je darmen werken trager als je zwanger bent. Door dat er meer vocht wordt onttrokken uit je ontlasting, kun je last krijgen van verstopping (obstipatie). Ook bij obstipatie is veel water drinken belangrijk, meer dan twee liter water per dag is de beste remedie. Let er ook goed op, als je last hebt van obstipatie, dat je niet te hard drukt tijdens de ontlasting, want daardoor kun je last krijgen van aambeien Een ontbijt brengt de stoelgang goed op gang en ook bewegen helpt hierbij. Eet vezelrijk voedsel, zoals volkoren producten, groenten en fruit. Voedsel zoals witbrood en lichtgekleurde pasta's kun je beter laten staan.

Stijf en stram

Natuurlijk ben je niet meer zo soepel met zo'n dikke buik en beweeg je minder dan anders, waardoor je een beetje stram en stijf wordt. Je buik wordt steeds zwaarder en dat betekent dus meer druk op je benen, hierdoor gaat je bloeddoorstroming trager werken en dat kan kramp in je benen veroorzaken. Door bewegingen zoals, wandelen, fietsen of door gewoon even je benen te strekken, zorg je voor een betere bloeddoorstroming, wat de krampen en de stram en stijfheid kan verminderen.

Onrustig gevoel in de benen

Nog een typische zwangerschapskwaal is last hebben van een ontzettend onrustig gevoel in je benen, als je op bed ligt, een soort gekriebel dat maar niet ophoudt! De wanden van de bloedvaten worden slapper tijdens de zwangerschap en er bevindt zich meer bloed in je lichaam, hierdoor krijgen vooral de vaatwanden in je benen, meer druk te verduren. Als je last hebt van onrustige benen, kan het zijn dat je na enige tijd ook spataderen krijgt, welke meestal na de zwangerschap wel weer verdwijnen. Door veel bewegen (wandelen, zwemmen, fietsen, etc), kun je het onrustige gevoel verminderen, ook je benen afspoelen onder een afwisselende douche met warm en koud water wil wel eens helpen. Verder kun je met je benen het beste, zo min mogelijk over elkaar gaan zitten en niet te lang achtereen gaan staan. Dit laatste is ook een goede remedie tegen de spataderen

Vocht vasthouden

Vooral aan het einde van de zwangerschap, houdt je lichaam steeds meer vocht vast. Je kunt als gevolg daar van, last krijgen van dikkere enkels. Eet niet te veel zout, want dit houdt nog meer vocht vast en zorg dat je voldoende drinkt, zodat het vocht beter weg kan.

Maar dan na 9 maanden wachten...

Sommige vrouwen voelen zich negen maanden lang volop gezond. Anderen hebben wel (veel) last van zwangerschapskwaaltjes. Voor de vrouwen met zwangerschapskwaaltjes, zodra jij je mooie kindje in je armen houdt, ben je alle nare kwaaltjes zo vergeten!
© 2010 - 2024 Wendy78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…

Zwanger worden - de eisprong (ovulatie)Zwanger worden - de eisprong (ovulatie)De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het moment waarop een rijpe eicel uit de follikel barst en er bevruchting van…
Boekrecensie: Het complete zwangerschapskookboekBoekrecensie: Het complete zwangerschapskookboekGezond eten tijdens de zwangerschap is goed voor je kindje en je lichaam. Je bent beter bestand tegen de fysieke verande…
Bronnen en referenties
  • Bronnen allerlei sites op internet
Reactie

Natalie, 18-02-2010
Ik moet maandag ongestelt worden maar ik heb om de twee dagen pijn met plassen word ik er in de nacht gewoon wakker van ik durf niet na de dokter te gaan omdat ik niet weet of ik zwanger ben (ik ben er mee bezig) zo doenden en als je dan blaasontsteking hebt dan kan dit een risico zijn voor de baby. omdat ik ook bultjes langs mijn tepel heb steken in me borsten krijg! dat ik echt aaa roep :-p weet u of ik misschien zwanger kan zijn en dat ze ook zien als ik me op blaas ontsteking laat testen of ze dan ook zien of ik zwanger ben?of dat ik dit eerst moet aangeven dat ik bezig ben om zwanger te worden. maar als ik dit allemaal lees. komt het wel overheen… ik ben zooo benieuwd :-)
graag hoor ik het van u groetjes natalie Reactie infoteur, 22-02-2010
Hoi Nathalie,
gevoelige borsten kan duiden op zwangerschap, maar pijn bij het plassen kan ook wijzen op een blaasontsteking. Je kunt het beste contact opnemen met je huisarts en al je ongemakken uitleggen aan hem/haar. Als je een blaasontsteking hebt dan is dit niet per definitie een ramp als je zwanger bent hoor, maak je maar niet ongerust. Bel gewoon de huisarts en zeg dat je denkt dat je een blaasontsteking hebt, maar dat je bezig bent om zwanger te worden en dat je beide mogelijkheden graag wilt laten testen door een urine test. De huisarts kan je vast en zeker verder helpen en als je te lang blijft doorlopen met een blaasontsteking wordt het alleen maar erger en dat is vast niet de bedoeling en als je dan ook direkt wordt getest op een zwangerschap dan zit je daarover ook niet meer in de stress, dus mijn advies: zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts…

Wendy78 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.